Σε σπήλαιό της άλλωστε βρέθηκε το αρχαιότερο ανθρώπινο λείψανο του ελλαδικού χώρου ηλικίας 700.000 ετών, καθιστώντας την πρωιμότερη αρχαιολογική θέση της χώρας μας και μία από τις παλαιότερες στην Ευρώπη. Με σφήνες από κέρατα και αιχμηρά οστά πριν από 22.300 χρόνια, από τα σπλάγχνα της εξορύσσονταν από 20 ορυχεία ώχρα για λατρευτικούς σκοπούς.
Σε μια σπηλιά της, σύμφωνα με τη μυθολογία, γεννήθηκε ο Ορφέας από τη Μούσα Καλλιόπη και στα χώματά της ετάφη. Σε μία από τις ακτές της, εξάλλου, ιδρύθηκε η αρχαιότερη αποικία των Νότιων Ελλήνων στο Βόρειο Αιγαίο. Και από το χώμα της οι αρχαιολόγοι έχουν βγάλει ένα μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα –και σπάνιο για όλο τον αρχαίο κόσμο –σύνολο επιχρυσωμένων αγγείων που φέρουν την υπογραφή του κατόχου τους: Αντίοχος.
Πρόκειται για τον τέταρτο τόμο της σειράς «Αρχαιολογία» των ποιοτικών πάντα εκδόσεων Μέλισσα (έχουν προηγηθεί εκείνοι για τα νησιά του Αιγαίου, την Εύβοια και τη Στερεά και την Πελοπόννησο), που παροτρύνει τον αναγνώστη σε ένα ταξίδι από την Πίνδο και τον Ολυμπο ώς τον Εβρο κάνοντας στάση σε κάθε νομό της αχανούς χώρας του δωρικού φύλου των Μακεδνών αλλά και του τόπου που πήρε το όνομα της Ωκεανίδας Θράκης, όπως τον περιγράφουν οι 85 συντελεστές του έργου –όλοι τους διευθυντές ανασκαφών κι έμπειροι ερευνητές του πεδίου και των αρχαίων πηγών –ύστερα από προετοιμασία επτά χρόνων και υπό την επιμέλεια του αναπληρωτή καθηγητή Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Ανδρέα Βλαχόπουλου και της αρχαιολόγου, διευθύντριας Ερευνών στο ερευνητικό κέντρο «Αθηνά», Δέσποινας Τσιαφάκη. Ταξίδι που ξεκινά από τα βάθη της προϊστορίας και φτάνει ώς το τέλος της αρχαιότητας, συνοδεύεται από πλούσιο φωτογραφικό υλικό ελκυστικά τεκμηριωμένο, χάρτες και βιβλιογραφία, σαν καρέ μιας ταινίας σοφά σκηνοθετημένης, επιτρέποντας ουσιαστικά στο παρελθόν της Μακεδονίας και της Θράκης να χωρέσει σε έναν και μόνο τόμο 620 σελίδων, ενημερωμένο με τα πλέον πρόσφατα ευρήματα που έχουν έρθει στο φως.
Κοζάνη, Μεθώνη, Λείβηθρα
Τι δεν γνωρίζουμε λοιπόν για τη σημερινή ελληνική Μακεδονία που κατοικούνταν στην εποχή του σιδήρου (1050-480 π.Χ.) από τρεις ομάδες, τους Ελληνες του Νότου, τους Μακεδόνες (ελληνικό φύλο) και τα διάφορα έθνη όπως οι Φρύγες, οι Παίονες, οι Ιλλυριοί και οι Θράκες; Οτι στο Παλαίκαστρο Κοζάνης έχει βρεθεί ένα από τα αρχαιότερα τεχνουργήματα στον ελλαδικό χώρο, ηλικίας 250.000 ετών, ένας αμφίπλευρος αμυγδαλόσχημος πέλεκυς. Οτι στην Αναρράχη, στον Νομό Κοζάνης, έχει βρεθεί το σπάνιο επιχρυσωμένο σύνολο αγγείων του 4ου αι. π.Χ. που δείχνει ότι η κοινωνία της εποχής διέθετε ανώτερο βιοτικό επίπεδο και ακμαία εργαστήρια. Οτι στον Νομό Πιερίας –ο οποίος πήρε το όνομά του από το ρήμα πίω ή από το πίον, που σημαίνει τη λιπαρή, πλούσια και εύφορη γη –είχε ιδρυθεί η πρώτη αποικία των Νότιων Ελλήνων στο Βόρειο Αιγαίο, η Μεθώνη, στα τέλη του 8ου αι. π.Χ. από τους ερετριείς αποίκους της Κέρκυρας, οι οποίοι διωγμένοι από τους Κορίνθιους επιχείρησαν να επιστρέψουν στη μητρόπολή τους. Εκεί όμως οι συμπατριώτες τους τούς εξεδίωξαν με σφεντόνες κι έτσι αναγκάστηκαν να καταφύγουν στη Μεθώνη, η οποία κατέστη κύριο διαμετακομιστικό κέντρο, καθώς διέθετε το ασφαλέστερο λιμάνι στον Θερμαϊκό Κόλπο. Είναι ωστόσο και η πόλη όπου βρέθηκε το πρωιμότερο στη Μακεδονία και σημαντικότερο ως προς το μέγεθος σύνολο πρώιμων ελληνικών επιγραφών, χαραγμένων πάνω σε 200 αγγεία (τέλη 8ου – αρχές 7ου αι. π.Χ.). Στα όριά της βρίσκονταν τα Λείβηθρα, ο τόπος όπου υπήρχε η σπηλιά στην οποία γεννήθηκε ο Ορφέας, ο οποίος αφού θανατώθηκε από τις γυναίκες της Πιερίας στο Δίον ετάφη στη γενέτειρά του.
Στα Ασώματα, ανάμεσα στις δύο σημαντικότερες πόλεις του αρχαίου μακεδονικού βασιλείου, τη Βέροια και τις Αιγές, βρίσκονται τα δύο πρώτα λατομεία δομικού υλικού που ανασκάφτηκαν στη Μακεδονία και από τα ελάχιστα ανεσκαμμένα στον ελλαδικό χώρο. Αδιάψευστοι μάρτυρες της λατομικής δραστηριότητας στην περιοχή του παλαιού μακεδονικού βασιλείου, ο λίθος τους χρησιμοποιήθηκε στις γειτονικές Αιγές για την οικοδόμηση σημαντικών δημόσιων κτιρίων της πρώτης πρωτεύουσας των Μακεδόνων.
Ροδόπη και Ακτή
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η περιήγηση στην Ακτή, όπως ήταν το όνομα της χερσονήσου του Αγίου Ορους στην αρχαιότητα, εκεί όπου, σύμφωνα με μια εκδοχή του μύθου, κάθησε η κιβωτός του Δευκαλίωνα μετά τον κατακλυσμό, ύστερα από εννέα μερόνυχτα. Από μονή σε μονή οι αρχαιολογικοί θησαυροί που μπορεί να βρει κάποιος διαφέρουν. Αξίζει να σταθούμε στη μαρμάρινη ενεπίγραφη στήλη που βρίσκεται στη Μονή Δοχειαρίου, στην οποία καταγράφεται η δωρεά βασιλικών γαιών εκ μέρους του Κάσσανδρου προς τον μακεδόνα εταίρο Περδίκκα.