Το κάζο του αποκλεισμού των Ιταλών από το Μουντιάλ της Ρωσίας συζητήθηκε παντού στον κόσμο. Η αποτυχία της Σκουάντρα Ατζούρα έφερε στην πρώτη γραμμή της παγκόσμιας δημοσιότητας μια φοβερή μορφή. Τον 74χρονο πρόεδρο της ιταλικής ομοσπονδίας κ. Κάρλο Ταβέκιο.
Καναβάρο
Τις πρώτες δηλώσεις που έγιναν μετά τον αποκλεισμό των Ιταλών τις έκανε ο παλιός αρχηγός της εθνικής ομάδας, ο Φάμπιο Καναβάρο, ο οποίος ευχήθηκε «η μαύρη αυτή νύχτα να είναι η αρχή του τέλους κάθε μούμιας που ταλαιπωρεί το ιταλικό ποδόσφαιρο». Ο Καναβάρο φωτογράφησε τον πρόεδρο Ταβέκιο χωρίς να πει το όνομά του. Ο Ταβέκιο ανήκει στην κατηγορία των παραγόντων που στην Ελλάδα χαρακτηρίζουμε «δεινόσαυρους». Ασχολείται με το ιταλικό ποδόσφαιρο πάνω από τριάντα χρόνια.
Στόχος
Ο Ταβέκιο είναι ένας παλιός μεγάλος εχθρός των βετεράνων ιταλών ποδοσφαιριστών –ιδιαίτερα όσων έπαιξαν ποδόσφαιρο μετά το 1990: θεωρεί ότι όλοι έβγαλαν πολλά λεφτά κι αυτό τους χάλασε. Κέρδισε τις εκλογές του 2014 κόντρα σε έναν ιταλό ποδοσφαιριστή, τον Ντεμέτριο Αλμπερτίνι. Τα κατάφερε γιατί είχε μαζί του την υποστήριξη της ιταλικής Λίγκας (δηλαδή τις πιο πολλές ομάδες της Serie A), αλλά και τη Λίγκα των Ερασιτεχνικών Ομάδων της οποίας υπήρξε πρόεδρος.
Πρακτικά, τότε, συγκρούστηκαν στην Ιταλία οι ποδοσφαιριστές και οι παράγοντες και οι παράγοντες θριάμβευσαν: ο Ταβέκιο πήρε το 63% των ψήφων. Το ενδιαφέρον είναι ότι το κατάφερε ενώ ήταν επισήμως στόχος έρευνας της FIFA για ρατσιστική συμπεριφορά.
Μπανάνα
Τι είχε κάνει ο Ταβέκιο πριν τις ιταλικές εκλογές; Αυτό που κάνουν συχνά οι παράγοντες, δηλαδή δηλώσεις. Μιλώντας στους εκπροσώπους του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου είχε πει ότι «ονειρεύεται πρωταθλήματα στα οποία όποιος σκοράρει δεν το κάνει για μια μπανάνα»! Η δήλωση είχε θεωρηθεί ρατσιστική, καθώς αρκετοί από τους επικριτές του ισχυρίστηκαν ότι η αναφορά του σε μπανάνες είχε να κάνει κυρίως με το ότι στις ερασιτεχνικές κατηγορίες αγωνίζονται νεαροί αφρικανοί μετανάστες. Η έρευνα της FIFA δεν είχε κάποιο αποτέλεσμα, τον υποψήφιο πρόεδρο τον υπερασπίστηκαν κυρίως οι ιταλικές ομάδες που τότε τον στήριξαν, αλλά φαίνεται πως αυτό το κακό του ξεκίνημα το πληρώνει ακόμα: ο Ταβέκιο ισχυρίζεται ότι οι κακές διαιτησίες που είχε η Ιταλία στα μπαράζ οφείλονται κυρίως στο ότι ο ίδιος έχει κακές σχέσεις με τον Ινφαντίνο και τους ανθρώπους του, οι οποίοι θα προτιμούσαν στη θέση του τον Ντεμέτριο Αλμπερτίνι, που μετά την ήττα του στις ιταλικές εκλογές χρησιμοποιήθηκε σε διάφορες επιτροπές της FIFA, η οποία κατά κάποιο τρόπο τον υιοθέτησε.
Δάσκαλος
Οι εχθροί του Ταβέκιο λένε ότι όλα αυτά είναι δικαιολογίες που χρησιμοποιεί για να καλύψει το πιο μεγάλο του λάθος, δηλαδή ότι διάλεξε στη θέση του ομοσπονδιακού τον Βεντούρα. Ο Ταβέκιο, μετά το τέλος του Εuro και τη λήξη της συνεργασίας της ομοσπονδίας με τον Αντόνιο Κόντε, είχε παρουσιάσει τον Βεντούρα το 2016, μιλώντας για «ένα αληθινό δάσκαλο του ποδοσφαίρου» δηλώνοντας πως τον επέλεξε γιατί οι πιο πολλοί από τους παίκτες της Εθνικής έχουν δουλέψει μαζί του στις ομάδες από όπου ξεκίνησαν. Το κριτήριο είναι αλήθεια ότι δεν είναι πολύ συνηθισμένο, αλλά ούτε και ο Ταβέκιο είναι συνηθισμένος άνθρωπος. Το 1970, νεαρός ακόμα, είχε καταδικαστεί για πλαστογραφία μετοχών! Το 1994, το 1996 και το 1998 είχε καταδίκες για φορολογικούς λόγους: πρόκειται για πλημμελήματα, που, όμως, δείχνουν ότι ο τύπος ξέρει την τέχνη της απατεωνιάς. Οταν πρόσφατα έγινε γνωστό ότι η ομοσπονδία έχει αγοράσει είκοσι χιλιάδες αντίτυπα του βιβλίου του «Ιο mi ricordo…», πληρώνοντας 110.000 ευρώ, ουδείς εντυπωσιάστηκε. Ο Ταβέκιο είναι ικανός για όλα.
Δίκιο
Ωστόσο, μολονότι μοιάζει απατεώνας, ένα δίκιο το έχει: οι άνθρωποι της FIFA και της UEFA όντως θα προτιμούσαν τον Αλμπερτίνι στη θέση του. Γενικά προτιμούν στο τιμόνι των τοπικών ομοσπονδιών ποδοσφαιριστές και όσες τέτοιους έχουν, συνήθως έχουν και εξαιρετικές διαιτησίες σε οριακά ματς. Οι Κροάτες π.χ. που έχουν τον Νταβόρ Σούκερ ως πρόεδρο είχαν μεγάλη τύχη (;!) στα ματς που έδωσαν με την εθνική μας ομάδα: οι δυο διαιτητές που στα παιγνίδια τοποθετήθηκαν, ο Ιταλός Ρόκι στο Ζάγκρεπ και ο Ολλανδός Κάιπερς στη ρεβάνς της Αθήνας, ήταν δεδομένο ότι θα εξαντλούσαν την αυστηρότητά τους εναντίον της Ελλάδας. Ο Ιταλός Ρόκι θέλει να διευθύνει στον τελικό του Μουντιάλ και δεν θα στεναχωρούσε τους γηπεδούχους στο Ζάγκρεπ. Ο Ολλανδός Κάιπερς, από την άλλη, είναι ο φύλακας άγγελος της Κροατίας: ήταν διαιτητής και σε προηγούμενα μπαράζ που οι Κροάτες έπαιξαν (και προκρίθηκαν…) τα τέσσερα τελευταία χρόνια.
Μάτια
Φυσικά οι Ιταλοί δεν έπεσαν θύμα κάποιας διεθνούς συνωμοσίας: έπρεπε να καταφέρουν να αποκλείσουν τους Σουηδούς ακόμα και με κόντρα τη διαιτησία στα δυο ματς. Φταίνε προφανώς οι ίδιοι για ό,τι πάθανε. Αλλά με τον Ταβέκιο πρόεδρο της ομοσπονδίας κάνανε ό,τι μπορούσαν για να βγάλουν τα μάτια τους…