Πήρε τα πρώτα μαθήματα κιθάρας όταν ήταν 8 ετών και άρχισε να τραγουδά επαγγελματικά από τα 18 της. Η Ιουλία Καραπατάκη, που εμφανίζεται στο πλευρό του Σωκράτη Μάλαμα φέτος τον χειμώνα, υποστηρίζει ότι η επιλογή της αυτή ήταν τυχαία. «Στο σχολείο ήμουν συμμαθήτρια με την κόρη του Θοδωρή Παπαδόπουλου (σ.σ.: της Οπισθοδρομικής Κομπανίας), τη Δανάη. Οταν τελειώσαμε το σχολείο, εκείνη άρχισε να δουλεύει στους Ρακοσυλλέκτες, μαγαζί του Κώστα Καλδάρα. Κάποια στιγμή αποφάσισε να πάει στη Μυτιλήνη και να δουλέψει εκεί το καλοκαίρι και έπρεπε να βρει αντικαταστάτρια για το μαγαζί. Εδώ μπαίνω εγώ στο παιχνίδι! Με πήρε τηλέφωνο να πάω να την αντικαταστήσω. Ασχετη εντελώς τότε, είχα το θράσος να πω “ναι”! Εκατσα μία εβδομάδα, έβγαλα όλο το πρόγραμμα και από τότε έγινα τραγουδίστρια!». Αρχισε να δουλεύει ακατάπαυστα, κυρίως σε ταβέρνες και μεζεδοπωλεία. Δύσκολο αλλά χρήσιμο «σχολείο» αφού, όπως λέει, εκτός από τον βιοπορισμό που της εξασφάλιζε, ήρθε σε επαφή με ανθρώπους που παλεύουν για τη ζωή τους και που της υπενθύμισαν ότι το τραγούδι είναι λύτρωση. «Το να τραγουδάς έχει μέσα του μια ευθύνη!».
Ο βιοπορισμός μπορεί να σκοτώσει τη φλόγα της τέχνης; «Στάθηκα παρά πολύ τυχερή. Οι συνθήκες που επικρατούν είναι δύσκολες. Τα χαμηλά μεροκάματα σε αναγκάζουν να δουλεύεις περισσότερο, πολλές φορές θυσιάζοντας αυτό που εσύ θεωρείς τέχνη –για να μπορείς να ζήσεις. Είχα σπουδαίους συνεργάτες και δεν χρειάστηκε να κάνω “σκόντο” σχεδόν ποτέ στην τέχνη μου. Ή ίσως και όταν χρειάστηκε, να το θεώρησα μια διαφορετική μορφή τέχνης! Δούλευα πάντα με φίλους μου, με ανθρώπους αξιόλογους. Δεν έχω συναντήσει κακά αφεντικά. Τουλάχιστον οι περισσότεροι ήταν όλοι άρχοντες! Μια δύσκολη συνθήκη για μένα είναι το “σκέτο”, το χωρίς μικρόφωνα. Που είναι φανταστικό αν το κοινό σου ξέρει πού έχει έρθει και γιατί. Αν όχι, την πάτησες, θα κουραστείς!».
Η ΚΡΙΣΗ ΤΟΥ 1934! Για ποιο λαϊκό τραγούδι μιλάμε σήμερα; «Το 1934 ο Κώστας Ρούκουνας τραγούδησε την “Κρίση”. Το τραγούδι ξεκινάει λέγοντας “οι φόροι και τα κόμματα φέραν αυτή την κρίση, που κάνανε τον άνθρωπο να μην μπορεί να ζήσει”. Οι εποχές που ζούμε τώρα αποτυπώνονται ακριβώς σε ένα τραγούδι που γράφτηκε 80 χρόνια πριν. Θεωρώ λοιπόν πως ποτέ άλλοτε δεν υπήρχε μεγαλύτερη σύγκλιση του τότε με το τώρα. Χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν γράφονται τώρα σπουδαία λαϊκά τραγούδια. Γιατί ζούμε παρόμοιες εποχές. Ο έρωτας, η αγάπη είναι πάντα σταθερές αξίες! Πάντα θα γράφονται τραγούδια για την αγάπη!».
Η εμφάνιση δίπλα στον Σωκράτη Μάλαμα ήταν ένα από τα επαγγελματικά της όνειρα. «Οταν με πήρε στο τηλέφωνο η Λίλα (σ.σ.: η συνεργάτρια του Σωκράτη Μάλαμα), δεν μπορούσα να το πιστέψω. Και μέχρι να γίνει η πρεμιέρα έλεγα πως κάτι θα πάει στραβά, δεν μπορεί να είμαι τόσο τυχερή! Αλλά τελικά ήμουν. Είναι η πρώτη φορά που παίζω με τόσο μεγάλη μπάντα –και είναι όλοι ένας κι ένας! Μουσική πληροφορία απ’ όλες τις πλευρές. Είναι η πρώτη φορά επίσης που τραγουδάω σε τόσο μεγάλα μαγαζιά και σε τόσο πολύ κόσμο. Αγαπημένο μου τραγούδι; Δύσκολο να ξεχωρίσω μόνο ένα, αλλά θα πω το “Του έρωτα”, που με τρελαίνει».
info
Η Ιουλία Καραπατάκη συμμετέχει στο πρόγραμμα του Σωκράτη Μάλαμα στον Σταυρό του Νότου, Θαρύπου 37, τηλ. 210-9226.975, κάθε Δευτέρα