Τον κώδωνα του κινδύνου για το Προσφυγικό κρούει η ΝΔ καθώς το τελευταίο διάστημα διαπιστώνει ότι αυξάνονται οι προσφυγικές ροές με αποτέλεσμα να αυξάνονται και τα προβλήματα στα νησιά του Αιγαίου.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το Στρασβούργο και από το βήμα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος –όπως με ενημέρωσε ο απεσταλμένος μας Μάνος Χαραλαμπάκης – εστίασε και στο θέμα αυτό αφήνοντας αιχμές κατά των Ευρωπαίων αλλά και κατά της κυβέρνησης για τους σχετικούς χειρισμούς. «Είχαμε επισημάνει την ανάγκη για τη λειτουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων για τους παράτυπους μετανάστες, αλλά δεν μας άκουσαν» έλεγαν οι γαλάζιοι ακόλουθοι στην Αλσατία.
Δυστοκίες και ασυνεννοησίες

Υψηλόβαθμες πηγές της Κομισιόν με ιδιαίτερη γνώση των ελληνικών ζητημάτων που συμμετείχαν στις συναντήσεις του Στασβούργου υποστήριζαν, ωστόσο, ότι η κατάσταση στη χώρα μας στο Προσφυγικό δεν είναι τόσο οξυμμένη όπως παλιότερα. Προσέθεταν, δε, ότι και οι ροές προς την Ελλάδα δεν είναι αυξημένες όπως τελευταία στην Ιταλία που δέχεται κύματα προσφύγων και μεταναστών από τη Λιβύη. Παρά ταύτα παρατηρούσαν ότι εξακολουθούν να υπάρχουν δυστοκίες και ασυνεννοησίες (σε όλα τα επίπεδα διοίκησης), αλλά και καθυστερήσεις στις διαδικασίες απονομής ασύλου.

Σε διαφορετική γραμμή κινήθηκαν λίγη ώρα αργότερα οι ευρωβουλευτές της ΝΔ που μίλησαν στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εκφράζοντας την ανησυχία τους για τις συνθήκες που επικρατούν στα ελληνικά νησιά.

Ενδεικτική είναι η παρέμβαση της Ελίζας Βόζεμπεργκ, η οποία σε συζήτηση σχετικά με την υιοθέτηση σχεδίου αντιμετώπισης των δύσκολων συνθηκών του χειμώνα για τους πρόσφυγες ανέδειξε τις δραματικές συνθήκες στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου λόγω των ανησυχητικά αυξημένων αφίξεων προσφύγων και μεταναστών από τα τουρκικά παράλια την τελευταία περίοδο. Εκανε μάλιστα έκκληση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εκπονήσει άμεσα σχέδιο αποσυμφόρησης των ελληνικών νησιών.
Σήμερα η ημερίδα στη Χίο

Βολές στην κυβέρνηση αναμένεται να εξαπολύσει η αξιωματική αντιπολίτευση και σήμερα από τη Χίο όπου θα πραγματοποιηθεί η ημερίδα της ΝΔ με θέμα «Προσφυγικό –Μεταναστευτικό: όχι άλλα λάθη», η οποία εντάσσεται στον προσυνεδριακό διάλογο του κόμματος.

Το «παρών» θα δώσει και ο Μητσοτάκης θέλοντας να αναδείξει ότι η ΝΔ δίνει ιδιαίτερο βάρος στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες των ακριτικών νησιών με την υπερσυσσώρευση προσφύγων και μεταναστών. Ομιλητές στην ημερίδα θα είναι μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αγγελος Συρίγος και ο πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου Νικήτας Κανάκης.
Γενική απεργία στη Λέσβο

Μένοντας στο Προσφυγικό, να υπενθυμίσω ότι ο Δήμος Λέσβου κατεβάζει ρολά την ερχόμενη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου διαμαρτυρόμενος για την εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί στο νησί εξαιτίας του προσφυγικού ζητήματος. Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του ο δήμος, «χωρίς καμία επικοινωνία από την πλευρά της κυβέρνησης και των αρμόδιων υπουργών και χωρίς καμία ένδειξη ουσιαστικής αποσυμφόρησης ή ικανοποίησης έστω και στο ελάχιστο των αιτημάτων, προχωράμε προς την άμεση κλιμάκωση των κινητοποιήσεων (…). Αίτημά μας είναι να σταματήσει η πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης που μετατρέπει το νησί της Λέσβου και τα νησιά του Βόρειου και Νότιου Ανατολικού Αιγαίου σε νησιά-φυλακές».

Σημειώνω ότι στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης του νησιού φιλοξενούνται περισσότεροι από 8.370 πρόσφυγες και μετανάστες σε άθλιες συνθήκες διαβίωσης.