Ομοβροντία πυρών για τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος δέχθηκε η κυβέρνηση με την έναρξη της συζήτησης του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταλόγισαν στην κυβέρνηση ότι το μέρισμα βγαίνει από τα «αιματοβαμμένα πλεονάσματα που κατάφερε να πετύχει εξαιτίας της υπερφορολόγησης των πολιτών», τα οποία τώρα επιστρέφει στην κοινωνία με τη μορφή έκτακτου φιλοδωρήματος.

Απαντώντας στα πυρά της αντιπολίτευσης, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε πως «το μέρισμα που θα διανεμηθεί δεν θα είναι μόνο για τους φτωχότερους φτωχούς, αλλά θα πιάνει και τα μεσαία στρώματα», λέγοντας πως θα διανεμηθεί και σε τετραμελείς οικογένειες με ετήσιο εισόδημα από 12.000 ευρώ έως 18.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι ως «μεσαία στρώματα» ο υπουργός Οικονομικών θεωρεί οικογένειες με δύο παιδιά και μηνιαίο εισόδημα λιγότερο από 1.300 ευρώ μεικτά. Ο ίδιος έθεσε και αυστηρότερο πλαίσιο για τη χορήγηση του κοινωνικού μερίσματος, θέτοντας πλαφόν στις τραπεζικές καταθέσεις τα 9.000 ευρώ. Αναφορικά με την αξία της ακίνητης περιουσίας, εξήγησε ότι για ένα άτομο το όριο είναι στα 120.000 ευρώ με προσαύξηση 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως 180.000 ευρώ.

«Υπερεξόντωση». Νωρίτερα, ο εισηγητής της ΝΔ, Γιάννης Βρούτσης, είχε υποστηρίξει ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να κάνει λόγο για υπεραπόδοση αλλά για «υπερφορολόγηση και υπερεξόντωση της κοινωνίας» ενώ ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Γιάννης Κουτσούκος, ανέφερε πως «το πλεόνασμα δεν είναι αποτέλεσμα της ανάπτυξης αλλά αποτέλεσμα της υπερφορολόγησης και της περικοπής των κοινωνικών δαπανών».

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επανήλθε στους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης περί καλής πορείας της οικονομίας που ανακόπηκε από τις πρόωρες εκλογές του 2015 και αναρωτήθηκε «αφού ήταν τόσο καλά τα πράγματα, γιατί δεν κλείσατε την πέμπτη αξιολόγηση;» και πέρασε στην αντεπίθεση λέγοντας πως η ΝΔ, που τώρα εγκαλεί την κυβέρνηση, το 2014 είχε δώσει μέρισμα χωρίς να έχει εξασφαλίσει την υπεραπόδοση και χωρίς να έχει πιάσει τους δημοσιονομικούς στόχους, γεγονός που όπως υποστήριξε τίναξε στον αέρα το πρόγραμμα και ακύρωσε το κλείσιμο της πέμπτης αξιολόγησης, ενώ τώρα η Ελλάδα βγαίνει για δεύτερη φορά στις αγορές.

Αναφέρθηκε και στα Paradise Papers, λέγοντας ότι το σύστημα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που κυβερνούσε επί 40 χρόνια, έχτισε τη νόμιμη φοροδιαφυγή των φορολογικών παραδείσων. «Για 30-40 χρόνια η Κεντροαριστερά και η Κεντροδεξιά προτιμούσαν κάποιος τραπεζίτης και χρηματιστής να έχει το τρίτο κότερο στην Τζαμάικα και το δεύτερο εξοχικό στη Νίκαια, παρά να χτιστεί ένα νοσοκομείο εδώ στην Ελλάδα» είπε χαρακτηριστικά.

«Η κυβέρνηση συνεχίζει την εξαπάτηση και εμφανίζει ως κοινωνικό μέρισμα ένα τμήμα του κυβερνητικού χρέους προς τους συνταξιούχους» ανέφερε ο Χρήστος Κατσώτης από το ΚΚΕ, ενώ από Το Ποτάμι ο Γιώργος Μαυρωτάς υποστήριξε ότι η κυβέρνηση αντί να δίνει ελπίδα, δίνει επιδόματα.