Η παρατηρητικότητα ενός υπαλλήλου του Κοινοβουλίου οδήγησε τυχαία στη σπουδαία ανακάλυψη ενός «κρυμμένου θησαυρού» που βρισκόταν για σχεδόν σαράντα χρόνια στο κτίριο του Μεγάρου της Βουλής.
Πριν από οκτώ μήνες, κατά τη διάρκεια των εργασιών στο κτίριο της Βουλής για τη στατικότητα και την πυρασφάλειά του, ένας υπάλληλος έπεσε τυχαία μπροστά σε μια κλειδωμένη πόρτα. Κανείς μέχρι τότε δεν είχε αναρωτηθεί τι βρισκόταν πίσω από την ερμητικά κλειστή πόρτα, ούτε μπορούσε να φανταστεί κανείς τον ιστορικό «θησαυρό» που έκρυβε το μικρό δωμάτιο στο τέλος του διαδρόμου, καθώς επί δεκαετίες πρόσβαση σε αυτό είχαν μόνο τα περιστέρια, από το σπασμένο παράθυρο που υπήρχε κι έβλεπε στον φωταγωγό του κτιρίου.
Μόλις το τεχνικό συνεργείο παραβίασε την κλειδαριά, αντίκρισε ένα αραχνιασμένο δωμάτιο με εκατοντάδες μουχλιασμένες χάρτινες κούτες και μέσα στα μισοσκισμένα χαρτόκουτα βρίσκονταν σημαντικά ιστορικά αρχεία από το 1844 μέχρι το τέλος της δικτατορίας!
Επειτα από σχεδόν μισό αιώνα, έβγαινε στο φως ένα μεγάλο μέρος της κοινοβουλευτικής ιστορίας του τόπου που βρισκόταν ξεχασμένο μέσα σε 172 κούτες. Αμέσως, ειδοποιήθηκε ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης κι έδωσε εντολή να μεταφερθούν σε ασφαλή χώρο τα ιστορικά αρχεία για να αρχίσουν η μελέτη και η αξιοποίησή τους. Συνολικά, καταμετρήθηκαν 1.200 φάκελοι που χρονολογούνται από το 1844, όταν η Ελλάδα απέκτησε Σύνταγμα. Πρόκειται για τα πρώτα πρακτικά των συνεδριάσεων της Ολομέλειας και των επιτροπών και του πρώτου νομοθετικού έργου.
Σε αυτό το ξεχασμένο αρχείο βρέθηκαν χειρόγραφα πρακτικά της Βουλής την περίοδο διακυβέρνησης του Χαριλάου Τρικούπη, πρωτότυπα Συντάγματα με τις υπογραφές υπουργών και βουλευτών, τα πρωτόκολλα ορκωμοσίας βασιλέων και προέδρων της Δημοκρατίας κ.ά.
Ανάμεσα στους θησαυρούς ξεχωρίζει ένα έγγραφο με την υπογραφή του Ελευθέριου Βενιζέλου, ενώ υπάρχουν και πολλά άλλα έγγραφα με τη δική τους ιστορική αξία από την περίοδο της απριλιανής δικτατορίας. Περίπου τα μισά από τα τεκμήρια, τα οποία έχουν καταγραφεί, περιέχουν υλικό του Υπουργικού Συμβουλίου που λειτουργούσε κατά τη διάρκεια της επτάχρονης δικτατορίας (1967-1974), περίοδο κατά την οποία δεν υφίσταντο λαϊκή εκπροσώπηση και Βουλή. Τα θέματα της χώρας ρυθμίζονταν με προεδρικά διατάγματα και υπουργικές αποφάσεις.
Ανάμεσα στα πολύτιμα αρχεία βρέθηκε χειρόγραφη επιστολή του Ελευθέριου Βενιζέλου που χρονολογείται τον Νοέμβριο του 1929 προς το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, αλλά και τα πρακτικά της συνεδρίασης της 17ης Νοεμβρίου του 1973 της δικτατορίας, με τον Σπυρίδωνα Μαρκεζίνη να υπογράφει ως πρωθυπουργός και πρόεδρος του Yπουργικού Συμβουλίου.
Επίσης, βρέθηκαν αρχεία που αφορούν τους βουλευτές της πρώτης περιόδου της Μεταπολίτευσης κι αναφέρουν γεγονότα σχετικά με τις κρατήσεις και τις φυλακίσεις που είχαν υποστεί την περίοδο της δικτατορίας, καθώς και σχετικοί φάκελοι που είχαν δοθεί στις Αρχές ασφαλείας. «Οι φάκελοι αυτοί αφορούν επωνύμους και λιγότερο επωνύμους, καθώς και ιστορικά στελέχη όλων των παρατάξεων του Κοινοβουλίου αμέσως μετά τη Μεταπολίτευση» επισήμανε ο Πρόεδρος της Βουλής παρουσιάζοντας το αρχειακό υλικό.
Με το πολύτιμο αρχειακό υλικό θα ασχοληθεί το νεοσυσταθέν 5ο Τμήμα της Διεύθυνσης της Βιβλιοθήκης της Βουλής. Ο Νίκος Βούτσης έκανε λόγο για συστηματική προσπάθεια που γίνεται τα τελευταία δύο χρόνια με στόχο την «ανασυγκρότηση της ιστορικής μνήμης, για την ενθάρρυνση όλων των προσπαθειών που γίνονται για να φωτιστούν με τον πιο αμερόληπτο τρόπο όλες οι πλευρές αυτής της πρωτόγνωρης, πρωτότυπης, αξιοθαύμαστης διεθνώς ιστορίας της χώρας μας». «Είναι μια σπίθα για να ενεργοποιηθούν όλοι, αρχεία, άνθρωποι, συλλογικότητες, θεσμοί, έτσι ώστε το σύνολο αυτών των υλικών να διαμορφώσει την τελική εικόνα» πρόσθεσε.
Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη να καταγραφεί επιτέλους και να μπει στη βάσανο και στην υπηρεσία του επιστημονικού δυναμικού της χώρας όλων των γενεών το σύνολο των αρχείων, λέγοντας πως «καλό θα ήταν όλες οι μονάδες αρχείων, με πρώτα από όλα τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, αλλά και άλλοι πυλώνες των πανεπιστημίων, των ιδρυμάτων, των κομμάτων, των υπουργείων και άλλων φορέων να βοηθήσουν να διαμορφωθεί η πλατφόρμα καταγραφής του συνόλου, ει δυνατόν, για την αξιοποίηση και διασταύρωση των αρχείων της χώρας».
Παρά την πολύνεκρη τραγωδία από τη θεομηνία στη Δυτική Αττική, ο Πρόεδρος της Βουλής διοργάνωσε την ειδική εκδήλωση χθες το μεσημέρι για να παρουσιάσει το πολύτιμο αρχειακό υλικό, σε μια συμβολική κίνηση κατά την έναρξη των εορταστικών εκδηλώσεων της μνήμης του Πολυτεχνείου και της πτώσης της δικτατορίας. «Η Βουλή με αυτή την προσπάθεια βάζει ένα λιθαράκι για να βγούμε από την επτάχρονη λαίλαπα χωρίς φόβο ή αναδιπλώσεις για ένα καλύτερο μέλλον για τη χώρα και τις νέες γενιές, και η ανασύσταση της ιστορικής μνήμης παίζει πολύ σημαντικό ρόλο σε αυτό» ανέφερε. Ο ίδιος επεδίωξε να αφήσει και ένα πολιτικό αποτύπωμα σε σχέση με την υπαγωγή της χώρας στα Μνημόνια, λέγοντας πως τώρα θα ήταν πρόχειρο να υπάρξει αντικειμενική και ενιαία κρίση για την οκτάχρονη περίοδο της κρίσης στην Ελλάδα. «Βρισκόμαστε σε περίοδο που η κοινωνία επιρρίπτει πολιτικές ευθύνες και επουλώνει τις πληγές της, σε μια εποχή του γίγνεσθαι σε σχέση με τα γεγονότα της περιόδου, και δεν θα είχε κανένα αποτέλεσμα να πούμε ότι θα υπάρξει ακριβής και αμερόληπτη εκτίμηση των γεγονότων» σχολίασε ο Νίκος Βούτσης και κατέληξε ότι αυτή η συζήτηση εξελίσσεται καθημερινά μέσα από τις πρόνοιες του Κανονισμού της Βουλής, τις εξεταστικές και τις άλλες επιτροπές, στις οποίες εκφέρεται από τους πολιτικούς δημόσιος λόγος.