Παρασκηνιακά ή μη, το παιχνίδι της Κεντροαριστεράς αυτή τη στιγμή παίζεται στις συμμαχίες. Τόσο η Φώφη Γεννηματά όσο και ο Νίκος Ανδρουλάκης ετοιμάζονται για τον δεύτερο γύρο των εκλογών προσπαθώντας όχι μόνο να εξασφαλίσουν τη στήριξη της πλειοψηφίας εκείνων που ψήφισαν κάτι διαφορετικό στον πρώτο γύρο, αλλά ακόμα και την παρουσία τους στην κάλπη –καθώς εκτιμήσεις και από τα δύο επιτελεία αναφέρουν πως η αποχή δεν ευνοεί ούτε τον έναν ούτε τον άλλον.

Στη Χαριλάου Τρικούπη δεν επαναπαύονται στο μεγάλο ποσοστό της Γεννηματά, αλλά θέλουν η δυναμική της πρώτης Κυριακής να επιβεβαιωθεί και τη δεύτερη. Η ίδια η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ φιλοδοξεί να ηγηθεί μιας νέας προσπάθειας, γι’ αυτό και φροντίζει να καθησυχάζει όλους εκείνους που φοβούνται πως, λόγω του αποτελέσματος, το όλο εγχείρημα θα εξελιχθεί σε μια ενδοπαραταξιακή υπόθεση. Σ’ αυτό το πλαίσιο ήταν και η συνάντησή της με τον Σπύρο Λυκούδη, ο οποίος της επισήμανε ότι η προσπάθεια θα πρέπει να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί με βάση την ενότητα και με μαζική συμμετοχή. Η Γεννηματά, παράλληλα, εισέπραξε χθες την υποστήριξη από έναν ακόμα πρώην συνυποψήφιό της, τον πρόεδρο της ΕΔΕΜ Απόστολο Πόντα, ο οποίος δήλωσε πως «θα στηρίξουμε την προσπάθεια διεύρυνσης της παράταξης που ξεκίνησε η κ. Γεννηματά, θα συνταχθούμε μαζί της, αναγνωρίζοντας συγχρόνως το δικαίωμα σε όλους να έχουν πολιτικές φιλοδοξίες».

Δεν δίνουν γραμμή. Την ψήφο «κατά συνείδηση» και τη δημιουργία δικής του τάσης επιβεβαίωσε χθες ο Γιώργος Καμίνης και στον Νίκο Ανδρουλάκη, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους. Ο δήμαρχος Αθηναίων, που το Σάββατο θα πραγματοποιήσει την πρώτη συνάντηση για την οργάνωση της τάσης του, επανέλαβε πως δεν θα δώσει γραμμή στους δικούς του ψηφοφόρους, οι οποίοι, σύμφωνα με πληροφορίες, εμφανίζονται διχασμένοι: όσοι προέρχονται από το ΚΙΔΗΣΟ κλείνουν προς τη Φώφη Γεννηματά, ενώ οι υπόλοιποι προς τον ευρωβουλευτή. Ξεκάθαρη υποστήριξη, ωστόσο, ο Νίκος Ανδρουλάκης έλαβε τόσο από τον Μίλτο Κύρκο, ευρωβουλευτή του Ποταμιού, όσο και από τη συνιστώσα «Μπροστά» –επίσης συνεργαζόμενη με το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη. «Αποφασίσαμε να υποστηρίξουμε τον Νίκο Ανδρουλάκη ζητώντας μια διαγενεακή πολιτική κατεύθυνση και πλήρη επαναφορά των αξιών και του οράματος που βρίσκονται στα θεμέλια της παράταξής μας» αναφέρει η ανακοίνωσή τους, ενώ ο Κύρκος με δική του δήλωση τονίζει πως συνεργάζεται «με τον Νίκο αρμονικά εδώ και τρία χρόνια σε πολλά κοινοβουλευτικά, νομοθετικά θέματα, έχουμε δώσει κοινές μάχες εντός της Σοσιαλιστικής Ομάδας και τον στηρίζω ανεπιφύλακτα στον δεύτερο γύρο». Η στήριξη συγκεκριμένων προσωπικοτήτων και ομάδων στον Ανδρουλάκη, ωστόσο, δεν είναι η επίσημη θέση του Ποταμιού. «Καλούμε τον κόσμο να πάει να ψηφίσει, να συμμετάσχει στη διαδικασία, δεν δίνουμε, ωστόσο, γραμμή προς έναν συγκεκριμένο υποψήφιο» δηλώνει στα «ΝΕΑ» η διευθύντρια του γραφείου Τύπου Λίνα Παπαδάκη, παραπέμποντας στην ανακοίνωση του κόμματος. Ο Γιάννης Μανιάτης θα γνωστοποιήσει τις επόμενες μέρες επωνύμως τη στάση του.

ΜΑΤΑΙΩΘΗΚΕ ΤΟ ΝΤΙΜΠΕΪΤ. Παρότι οι λεπτομέρειες του ντιμπέιτ των δύο συνυποψηφίων είχαν συμφωνηθεί, πρώτα για την Πέμπτη και ύστερα για την Παρασκευή, μετά από παρέμβαση του Νίκου Αλιβιζάτου η τηλεμαχία ματαιώθηκε, με την Επιτροπή Διαδικασιών και Δεοντολογίας να εκφράζει «την οδύνη της μπροστά στον θάνατο τόσων συμπολιτών μας στη Δυτική Αττική». Η Επιτροπή συνέστησε επίσης σε Γεννηματά και Ανδρουλάκη να αναστείλουν την προεκλογική τους εκστρατεία για σήμερα και αύριο, συμμετέχοντας στο πένθος. Παράλληλα, ο Νίκος Ανδρουλάκης υπέβαλε και αίτημα για αναβολή του δεύτερου γύρου υπό το βάρος της καταστροφής, το οποίο, ωστόσο, απορρίφθηκε τόσο από τη Γεννηματά όσο και από τον Νίκο Αλιβιζάτο, ο οποίος με ανακοίνωση τονίζει πως κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό, καθώς στις 26 Νοεμβρίου και στις 3 Δεκεμβρίου διεξάγονται εκλογές των Δικηγορικών Συλλόγων ανά τη χώρα, μην επιτρέποντας τη συμμετοχή τους στις τοπικές εφορευτικές επιτροπές.