Η αδρεναλίνη χτυπούσε κόκκινο αυτές τις μέρες για τις τελευταίες ευρωπαϊκές θέσεις πρόκρισης στο Μουντιάλ της Ρωσίας, με αποκορύφωμα την παγκόσμια απήχηση που είχε ο αποκλεισμός της Ιταλίας –από τη Σουηδία –έπειτα από 56 χρόνια συνεχούς παρουσίας της Σκουάντρα Ατζούρα σε τελικές φάσεις Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Την ίδια ώρα η Ευρωλίγκα αποφάσιζε να κλείσει την πόρτα στα… παράθυρα των αντίστοιχων προκριματικών της FIBA.

Δηλαδή την ίδια διαδικασία που αποτέλεσε οδηγό για τη FIFA και την UEFA, που καθιέρωσαν την εβδομάδα εθνικών ομάδων πριν από κάποια χρόνια, αντιγράφοντας ουσιαστικά το μπάσκετ που το είχε από τη δεκαετία του 1990!

«Η εθνική ομάδα δεν ανήκει σε κανέναν, είναι υπεράνω προσώπων και οργανισμών και εκπροσωπεί διεθνώς το άθλημα και τη χώρα. Οι εθνικές ομάδες ενώνουν, προσθέτουν, δεν αφαιρούν» τοποθετήθηκε επί του θέματος ο πρόεδρος της ΕΟΚ Γιώργος Βασιλακόπουλος (μαζί του και οι Ισπανοί), ο οποίος πρόσθεσε:

«Δυστυχώς η Ευρωλίγκα, η ECA και οι εταίροι τους επιδιώκουν αργά, αλλά σταθερά και μεθοδικά, την υποβάθμιση, διάλυση και εν τέλει εξαφάνιση των εθνικών ομάδων και πρωταθλημάτων.

Οπως επίσης επιδιώκουν τη διάσπαση της παγκόσμιας (πλην ΗΠΑ) δομής, αθλητικό σωματείο – Εθνική Ομοσπονδία – Διεθνής Ομοσπονδία – ΔΟΕ. Με στόχο μια κλειστή λίγκα.

Ηρθε πλέον η ώρα να παρεμβαίνει η Πολιτεία δραστικά και να ανακόψει αυτό το σχέδιο εκφυλισμού».