Είναι ο πιο γηραιός ηγέτης στον κόσμο και ένας από τους μακροβιότερους της αφρικανικής ηπείρου. Από χθες το πρωί ο Ρόμπερτ Μουγκάμπε βρίσκεται υπό κράτηση στο σπίτι του στη Ζιμπάμπουε, αφότου ο στρατός ανακοίνωσε ότι ανέλαβε προσωρινά τον έλεγχο της χώρας για να εκδιώξει από το περιβάλλον του προέδρου «εγκληματίες που διαπράττουν εγκλήματα τα οποία προκαλούν κοινωνικά και οικονομικά δεινά στη χώρα». Η κίνηση των ενόπλων δυνάμεων φαίνεται ότι επιλύει τη σκληρή μάχη για τη διαδοχή του 93χρονου Μουγκάμπε, που είχε εκδηλωθεί ανάμεσα στον πρώην αντιπρόεδρο Εμερσον Μνανγκάγκουα και την 52χρονη σύζυγο του Μουγκάμπε, Γκρέις.

Ο Μνανγκάγκουα επέστρεψε στην πρωτεύουσα Χαράρε χθες από τη Νότια Αφρική, όπου είχε καταφύγει την περασμένη εβδομάδα, αφότου ο Μουγκάμπε, που κυβερνά με σιδηρά πυγμή τη χώρα επί 37 χρόνια, τον καθαίρεσε σε μια προφανή προσπάθεια να ανοίξει ο δρόμος της συζύγου του για την εξουσία. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Γκρέις Μουγκάμπε βρισκόταν στη Ναμίμπια όταν εκδηλώθηκε το πραξικόπημα. Ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Τζέικομπ Ζούμα μίλησε τηλεφωνικά με τον Μουγκάμπε, ο οποίος δήλωσε πως είναι καλά.

Στις αρχές της εβδομάδας, ο στρατηγός Κονσταντίνο Τσιβένγκα, αρχηγός του στρατού και σύμμαχος του Μνανγκάγκουα, είχε δηλώσει πως οι ένοπλες δυνάμεις «δεν θα διστάσουν να παρέμβουν για να προστατεύσουν την επανάσταση». Ηταν η τελευταία προειδοποίηση προς τον Μουγκάμπε, ο οποίος ηγείται αυτής της χώρας στον Νότο της αφρικανικής ηπείρου από το 1980, όταν κέρδισε την ανεξαρτησία της από τη Βρετανία. Οι ανώτεροι αξιωματικοί και βετεράνοι του απελευθερωτικού πολέμου είχαν ανησυχήσει ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια για τη γοργή αναρρίχηση της Μουγκάμπε στην ιεραρχία του κυβερνώντος κόμματος Zanu-PF.

Γνωστή ως Γκούτσι Γκρέις, λόγω της αγάπης της στις πολυτελείς μάρκες, η γυναίκα που ξεκίνησε ως γραμματέας του Μουγκάμπε και αργότερα απέκτησε τρία παιδιά μαζί του, ασκούσε τον τελευταίο καιρό όλο και μεγαλύτερη επιρροή πάνω του και αυτό εξόργισε την ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων καθώς και στελέχη του κόμματος. Τώρα οι πολιτικοί αναλυτές προβλέπουν ότι ο στρατός θα τοποθετήσει και πάλι στη θέση του αντιπροέδρου τον Μνανγκάγκουα (που έχει το παρατσούκλι «κροκόδειλος»), ο οποίος όμως θα ελέγχει ουσιαστικά την κυβέρνηση.

Ο Ρόμπερτ Μουγκάμπε πρωτοστάτησε στον αγώνα για την ανεξαρτησία της χώρας του και με αυτές τις δάφνες κέρδισε φήμη σε όλη την Αφρική και τις πρώτες εκλογές στη χώρα μετά την αποχώρηση των Βρετανών. Γρήγορα όμως αυτός ο επαναστάτης με τα σοσιαλιστικά ιδεώδη μεταμορφώθηκε σε στυγνό καταπιεστή που έστελνε τους παραστρατιωτικούς στα σπίτια των πολιτικών του αντιπάλων και κατέστρεψε την οικονομία της χώρας. Βέβαια, εκείνος τα τελευταία χρόνια λέει πως υπάρχει διεθνής συνωμοσία εναντίον του από τις δυτικές χώρες, και κυρίως το Ηνωμένο Βασίλειο, επειδή θέλουν να τον εκδικηθούν για την κρατικοποίηση των μεγάλων εκτάσεων που κατείχαν παλαιότερα λευκοί.

Οι επικριτές του, πάντως, επανειλημμένα τον κατηγορούν ότι δεν έχει ιδέα πώς λειτουργεί μια σύγχρονη οικονομία. Τον Ιούλιο του 2008, ενώ η Ζιμπάμπουε είχε την πιο γοργά συρρικνούμενη οικονομία στον κόσμο και ετήσιο πληθωρισμό 231 εκατομμύρια τοις εκατό, ο Ρόμπερτ επαναλάμβανε ότι η χώρα του «δεν θα χρεοκοπήσει ποτέ».

Στηρίζουν την αποπομπή

Αξιωματούχοι του Οργανισμού Αφρικανικών Κρατών δείχνουν να στηρίζουν την αποπομπή Μουγκάμπε, λέγοντας πως «η κρίση στη Ζιμπάμπουε επιλύθηκε με τρόπο που προωθεί τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα». Μάλιστα, τονίζουν πως ο στρατός τούς «διαβεβαίωσε πως δεν πρόκειται για πραξικόπημα».