Μια εβδομάδα μετά την επίσκεψη του στρατηγού της Ζιμπάμπουε Κονσταντίνο Τσιουένγκα στο Πεκίνο και μια ημέρα μετά το πραξικόπημα στη χώρα, η Κίνα διαψεύδει τις εικασίες για πιθανή ανάμειξή της στο συμβάν.
Ο Τσιουένγκα βρίσκεται πίσω από το προνουντσιαμέντο και την κατάληψη της εξουσίας, ενώ ο πρόεδρος Ρόμπερτ Μουγκάμπε, μαζί με τη σύζυγό του και τον υπουργό Οικονομικών, φέρεται να βρίσκονται στα χέρια των πραξικοπηματιών. Εως τώρα οι πραξικοπηματίες δεν έχουν δείξει το πρόσωπο του Μουγκάμπε, έχουν ωστόσο διαβεβαιώσει πως είναι «ασφαλής».
Ο στρατός ανακοίνωσε ότι σύντομα η ζωή στην πρωτεύουσα θα επανέλθει στην κανονικότητα.
Η Κίνα, η οποία έχει επενδύσει πολύ στη Ζιμπάμπουε, αρνείται την οποιαδήποτε ανάμειξη στο πραξικόπημα.
Η κατάληψη της εξουσίας έρχεται κατά τη διάρκεια της μάχης εξουσίας ανάμεσα στον 75χρονο Εμμερσον Μνανγκάγκοβα, το για χρόνια δεξί χέρι του Μουγκάμπε και βετεράνου του πολέμου της ανεξαρτησίας, και της συζύγου του προέδρου, Γκρέις. Ο Μνανγκάγκοβα θεωρούνταν πως είναι ο διάδοχος του Μουγκάμπε έως και λίγους μήνες νωρίτερα. Την προηγούμενη εβδομάδα ο 75χρονος απομακρύνθηκε από αυτό το σενάριο, αφήνοντας την Γκρέις ως την πιθανή διάδοχο.
Τη Δευτέρα, ο στρατηγός Τσιουένγκα απείλησε να μεσολαβήσει για να σταματήσει τον «καθαρισμό» υποστηρικτών του Μνανγκάγκοβα σε αστυνομία και στρατό, που εκπορευόταν από το κυβερνών κόμμα και την Γκρέις Μουγκάμπε. Το κόμμα κατηγόρησε το στρατηγό για «προδοτική συμπεριφορά» και το πραξικόπημα ξέσπασε.
Η επίσκεψη του στρατηγούΤσιουένγκα στο Πεκίνο
Μετά την απομάκρυνσή του, ο Μνανγκάγκοβα φέρεται να ταξίδεψε στην Κίνα και σε αυτό εκτιμάται ότι τον βοήθησε ο φίλος βετεράνος πολέμου και πρώην πρεσβευτής στο Πεκίνο, Κρις Μουτσγκάνοβα. Ο τελευταίος δεν επιβεβαίωσε την υπόθεση αυτή, κατέκρινε όμως δημοσίως την απομάκρυνση του πρώτου.
Ο Μνανγκάγκοβα έλαβε στρατιωτική εκπαίδευση στην Κίνα τη δεκαετία του 1960 μαζί με άλλα μέλη του Αφρικανικού Εθνικού Στρατού Απελευθέρωσης.
Οι εικασίες για εμπλοκή της Κίνας στα γεγονότα στη Ζιμπάμπουε πυροδοτήθηκαν περαιτέρω με την επίσκεψη του στρατηγού Κονσταντίνο Τσιουένγκα στο Πεκίνο την προηγούμενη εβδομάδα. Ο ίδιος συνάντησε τον στρατηγό ενόπλων δυνάμεων της Κίνας. Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας διευκρίνισε ότι η εν λόγω συνάντηση ήταν «απλή στρατιωτική συναλλαγή» και δεν είχε καμία σχέση με το πραξικόπημα.
«Είμαστε χώρα φιλικά διακείμενη προς τη Ζιμπάμπουε και παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου.
Η Κίνα έχει ισχυρό ενδιαφέρον για τη Ζιμπάμπουε, χώρα με ορυκτό πλούτο, που υποφέρει, ωστόσο, από κακές οικονομικές πολιτικές. Τα δύο τελευταία χρόνια διέθετε στη Ζιμπάμπουε περίπου 30 εκατομμύρια δολάρια το μήνα, χρήματα που αξιοποιούνταν στην καλλιέργεια καπνού, στις κατασκευές εγκατάστασης ηλεκτρικής ενέργειας και σε άλλα προγράμματα.
Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός επενδυτής της Ζιμπάμπουε και, μάλιστα, έχει διαγράψει χρέος της χώρας ύψους 40 εκατομμυρίων δολαρίων.