Σε ριζική αναδιάρθρωση του προγράμματος μαθητείας και επαγγελματικής κατάρτισης ώστε να «παντρεύονται» ακόμη περισσότεροι εργαζόμενοι με την κατάλληλη θέση κατά τα πρότυπα της Γερμανίας θέλει να προχωρήσει η Γαλλία.
Η προσπάθεια αυτή έχει ως εμπνευστή τον πρόεδρο της χώρας Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος με τη βοήθεια της υπουργού Εργασίας Μιριέλ Πενικό έχει ήδη αρχίσει συνομιλίες με τα εργατικά συνδικάτα της χώρας για να προωθηθούν οι απαραίτητες αλλαγές.
Τα προγράμματα μαθητείας και επαγγελματικής κατάρτισης είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες των εργατικών μεταρρυθμίσεων του Μακρόν, ο οποίος θέλει να αφαιρέσει δύναμη από τα συνδικάτα και να τη δώσει στους εργαζομένους και τις επιχειρήσεις, με στόχο την αύξηση της παραγωγικότητας.
«Ολες οι χώρες που έχουν πετύχει, έχουν βάλει το επιχειρείν στην καρδιά του συστήματος της οικονομίας», ήταν τα λόγια της Πενικό έπειτα από μια από τις εκατοντάδες συζητήσεις που έχει πραγματοποιήσει με τα σωματεία, για να βρεθεί κοινή γραμμή πλεύσης και να αποφευχθούν έντονες αντιδράσεις στις επιχειρούμενες μεταρρυθμίσεις.
Σήμερα τα συνδικάτα έχουν τον βασικό λόγο στη διαχείριση του προγράμματος μαθητείας στις επιχειρήσεις. Ο Μακρόν και η Πενικό θέλουν να επιτρέψουν στις επιχειρήσεις να δημιουργούν μόνες τους περισσότερες τέτοιες θέσεις μαθητείας και να εκπαιδεύουν νέους εργαζομένους με βάση τις ανάγκες που υπάρχουν στην αγορά, ώστε να διασφαλίζεται πως τόσο αυτοί θα έχουν δουλειά όσο και ότι οι εταιρείες θα βρίσκουν το κατάλληλο προσωπικό.
Παρόμοιο σύστημα με αυστηρή εποπτεία του κράτους εφαρμόζει εδώ και πολλά χρόνια η Γερμανία με μεγάλη επιτυχία ειδικά σε πρακτικά και τεχνικά επαγγέλματα. Βασικός στόχος του προγράμματος αυτού είναι να μειωθεί η ανεργία στη χώρα και ιδιαίτερα η ανεργία των νέων που αγγίζει το 25%.
«Το κλειδί είναι να επιτρέψουμε στις εταιρείες να προτείνουν εκείνες τη δημιουργία θέσεων μαθητείας. Πρέπει να κάνουμε κυριολεκτικά μια επανάσταση σαν αυτή του Κοπέρνικου. Σήμερα οι νέοι και οι εταιρείες υποχρεώνονται να προσαρμοστούν στο σύστημα. Η σχέση αυτή πρέπει να αντιστραφεί» είπε η Πενικό στο «Πολίτικο» εξηγώντας τη θέση της και τη θέση της κυβέρνησης. Ο μαθηματικός και αστρονόμος Κοπέρνικος ήταν εκείνος που είχε τοποθετήσει πρώτος τον Ηλιο και όχι τη Γη στο κέντρο του σύμπαντος.
Η Γαλλία είναι πίσω από αρκετές ευρωπαϊκές χώρες στο θέμα των μαθητειών. Στοιχεία του ΟΟΣΑ δείχνουν ότι μόλις το 4,9% νέων ηλικίας από 16 έως 29 ετών ολοκλήρωσαν το 2012 προγράμματα μαθητείας. Στη Γερμανία το ποσοστό αυτό είναι πάνω από 15%. Πάνω από το 80% των μαθητευομένων αυτών βρίσκει δουλειά μέσα σε έξι μήνες από το τέλος της περιόδου μαθητείας όπως δείχνουν τα στοιχεία. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα το ποσοστό αυτό φτάνει το 95%.
Με βάση το σύστημα μαθητείας στη Γαλλία, ο μαθητευόμενος, ο φορέας επιμόρφωσης και η εταιρεία συνάπτουν σύμβαση. Ο μαθητευόμενος πληρώνεται με ποσοστό επί του βασικού μισθού και αποκτά εργασιακή εμπειρία. Οι εταιρείες κερδίζουν ταλέντα και πληρώνουν λιγότερες ασφαλιστικές εισφορές, ενώ οι μαθητευόμενοι αποκτούν δουλειά με προοπτικές. Αυτό το σύστημα θέλουν να ενισχύσουν κι άλλο ο Μακρόν και η Πινεκό.