Το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο, δηλαδή το θεσμικό όργανο που κρίνει αν και κατά πόσο η διαχείριση των οικονομικών της ΕΕ γίνεται με τρόπο χρηστό και σύννομο, αξιολογώντας χθες την «παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην ελληνική χρηματοπιστωτική κρίση» αποφάνθηκε ότι σε γενικές γραμμές ήταν προβληματική, στον βαθμό που ούτε η ελληνική οικονομία έχει ανορθωθεί, ούτε οι δομικές αδυναμίες της έχουν ξεπεραστεί.
Τα προγράμματα προσαρμογής που σχεδίασε και εφάρμοσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Ελλάδα συνέβαλαν μεν στην ανασυγκρότηση της χώρας, πλην όμως οριακά, αποφαίνεται επί της ουσίας το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο (ΕΕΣ) εντοπίζοντας στο μέτρο του δυνατού τα συν και τα πλην της ευρωπαϊκής παρέμβασης.
Στα θετικά σημεία, το ΕΕΣ επισημαίνει ότι, παρά τα όποια προβλήματα, η Ελλάδα ευνοήθηκε από την εφαρμογή κάποιων αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, ενώ ο σχεδιασμός του τρίτου προγράμματος ήταν σαφώς βελτιωμένος σε σχέση με τα προηγούμενα δύο, κυρίως σε ό,τι αφορά τις προτεραιότητες των μεταρρυθμίσεων.
ΑΠΕΙΡΙΑ. Στα αρνητικά σημεία, το ΕΕΣ αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν διέθετε προηγούμενη πείρα στη διαχείριση ενός τέτοιου εγχειρήματος και πως οι όροι των προγραμμάτων δεν είχαν ιεραρχηθεί σωστά με βάση τη σημασία τους. Επιπλέον, υπογραμμίζεται ότι οι μακροοικονομικές παραδοχές των προγραμμάτων δεν αιτιολογούνταν καταλλήλως, ενώ η συνεργασία με τους άλλους θεσμούς ήταν μεν αποτελεσματική αλλά άτυπη.
«Τα προγράμματα προώθησαν μεταρρυθμίσεις και αποσόβησαν τον κίνδυνο η Ελλάδα να αθετήσει τις υποχρεώσεις της. Ωστόσο, η ικανότητα της χώρας να χρηματοδοτείται πλήρως από τις χρηματοπιστωτικές αγορές εξακολουθεί να αποτελεί δύσκολο εγχείρημα» δήλωσε ο Μπαουντίγιο Τομέ Μουγκουρούσα, μέλος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου και αρμόδιος για την έκθεση, κατά την παρουσίασή της χθες στις Βρυξέλλες.