Μόνοι, χωρίς φαγητό, χωρίς παπούτσια, χωρίς νερό, χωρίς τα προσωπικά τους έγγραφα, με τα ρούχα που φορούσαν τη στιγμή της καταστροφής, οι κάτοικοι της Μάνδρας βιώνουν την απόγνωση. Τα περισσότερα από 2.000 νοικοκυριά που, σύμφωνα με τα πρώτες εκτιμήσεις, έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές σε μια περιοχή 20.000 κατοίκων μαρτυρούν ότι τουλάχιστον ένας στους τρεις έχει χάσει την περιουσία του.
Την ίδια στιγμή και μέχρι αργά χθες το βράδυ συνέχιζαν να αγνοούνται τουλάχιστον έξι άνθρωποι. Στο Θριάσιο Νοσοκομείο νοσηλεύονταν 12 άτομα, ενώ ο αριθμός των τραυματιών εκτιμάται ότι είναι μεγαλύτερος, καθώς κάποιοι διακομίστηκαν σε άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα με ιδιωτική πρωτοβουλία. Ενδεικτικά αναφέρεται η περίπτωση ηλικιωμένου κατοίκου της Μάνδρας, ο οποίος υπέστη οξύ έμφραγμα κατά τη διάρκεια της πλημμύρας, μεταφέρθηκε στον Ευαγγελισμό όπου υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση και νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.
Η Δημοτική Αρχή αποδύεται σε έναν άνισο αγώνα αντιμετώπισης της καταστροφής. Με δικά της έξοδα νοίκιασε ξενοδοχειακή μονάδα στην οποία διαμένουν 50 άνθρωποι. Με αυτοκίνητα που παραχωρήθηκαν από ιδιωτική εταιρεία, τα στελέχη και οι εθελοντές του δήμου διατρέχουν τις γειτονιές προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις οξυμένες ανάγκες και να μοιράσουν εμφιαλωμένα νερά, καθώς στο δίκτυο ύδρευσης εντοπίστηκαν επικίνδυνες ουσίες. Ο Ερυθρός Σταυρός, το Χαμόγελο του Παιδιού, εργατικά σωματεία και άλλοι φορείς προμηθεύουν τους πληγέντες με φαγητό, ρούχα και είδη πρώτης ανάγκης, καθώς καμία κρατική υπηρεσία δεν ασχολήθηκε μέχρι χθες με τη σίτιση των πλημμυροπαθών. Φαρμακευτικό υλικό και πόσιμο νερό έστειλε στην περιοχή η Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων ενώ κλινοσκεπάσματα, ρούχα, τρόφιμα και φάρμακα συγκεντρώνονται από πολίτες σε πολλά σημεία της Αττικής. Οι κάτοικοι καταγγέλλουν ότι μετά την καταστροφή στην περιοχή εμφανίστηκαν μόνο οι εθελοντές, η Πυροσβεστική και οι δημοσιογράφοι.
«Ο κόσμος στέλνει κατά εκατοντάδες αδιάβροχα και γαλότσες αλλά δεν φτάνουν. Χιλιάδες άνθρωποι είναι λασπωμένοι και βρεγμένοι. Φαγητό έχουμε μόνο από προσφορές. Ευτυχώς που η Μάνδρα είναι μια περιοχή στην οποία υπάρχουν στενές σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων, φιλίες και οικογένειες και βοηθά ο ένας τον άλλον», λέει στα ΝΕΑ η δήμαρχος Μάδρας Ιωάννα Κριεκούκη. «Χρειαζόμαστε οδηγούς, χειριστές μηχανημάτων, αυτοκίνητα, όσα είδη έρθουν είναι ευπρόσδεκτα και πάλι δεν φτάνουν. Είμαστε βομβαρδισμένη πόλη», λέει με ένταση. «Μπορείτε να σκεφτείτε πώς είναι να είσαι χωρίς σπίτι, χωρίς κάλτσες, χωρίς πορτοφόλι, χωρίς ταυτότητα, χωρίς βιβλιάριο υγείας. Καταλαβαίνετε πώς είναι να είσαι χωρίς τίποτα; Μιλάμε για περισσότερα από 2.000 νοικοκυριά, σπίτια και καταστήματα, δεν είναι 500 που έλεγαν στην αρχή και θα το δείτε στην τελική καταγραφή. Ακόμη κι εγώ μέχρι να περπατήσω όλη τη Μάνδρα δεν μπορούσα να διανοηθώ ότι μπορεί να έχουν καταστραφεί τα πάντα. Μιλάμε για όλους τους δρόμους. Δεν έχει πληγεί ένα κομμάτι της πόλης αλλά ολόκληρη. Η Μάνδρα είναι σαν τη Δαμασκό. Μία βομβαρδισμένη πόλη», σημειώνει. «Για να έχετε μια εικόνα δεν λειτουργεί κρεοπωλείο ούτε καταστήματα, σουπερμάρκετ υπάρχει μόνο στην Ελευσίνα. Και πώς θα πάει κάποιος εκεί;».
Ούτε ο Τσίπρας ούτε η Δούρου μπήκαν στην πόλη
Χθες, κατά τη διάρκεια της ημέρας οι κάτοικοι κατέβαλλαν προσπάθειες να αποκαταστήσουν τις βασικές λειτουργίες της πόλης. «Δεν έχουμε τηλέφωνο και Ιντερνετ. Είμαστε όλη την ημέρα σε επικοινωνία με τον ΟΤΕ και προσπαθούμε να τους εξηγήσουμε πόσο σημαντικό είναι να λυθεί το θέμα. Φέραμε ιδιωτικούς γερανούς και περιμένουμε “παπαγαλάκια” για να απομακρυνθούν τα αυτοκίνητα που έχουν τουμπάρει. Αλλιώς οι δρόμοι δεν μπορούν να ανοίξουν. Μιλάμε επίσης με την Ενωση Ξενοδόχων. Οι περισσότεροι κάτοικοι που επλήγησαν, εκείνοι που έμεναν στα ισόγεια, είναι άνθρωποι μεγάλης ηλικίας και δεν θέλουν να φύγουν, θέλουν να μείνουν στη Μάνδρα να διευθετήσουν το πρόβλημά τους», λέει η Ιωάννα Κριεκούκη. «Η ΔΕΗ έδρασε σχετικά γρήγορα και ευτυχώς η ηλεκτροδότηση έχει αποκατασταθεί στο μεγαλύτερο κομμάτι της πόλης», προσθέτει, εκφράζοντας παράλληλα τη δυσαρέσκειά της για το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους στην περιοχή περιορίστηκαν σε επίσκεψη στην Εθνική Οδό. «Να έρθουν να δουν τις ζημιές. Εγώ τους είπα να μπουν στην πόλη. Ούτε η περιφερειάρχης ούτε ο Πρωθυπουργός μπήκαν στην πόλη της Μάνδρας», αναφέρει. Ολα δείχνουν ότι για να επανέλθει η καθημερινότητα της πόλης στους παλιούς ρυθμούς θα χρειαστεί να περάσουν μήνες…