Στα 16 της χρόνια ήταν τραγουδίστρια μιας ροκ μπάντας που ονομαζόταν Os Percapitas, έδινε συναυλίες και δάνειζε τη φωνή της σε διαφημιστικά σποτ. Στις αρχές της δεκαετίας του ’90 η νεαρή Ντούλτσε Πόντες εμφανίστηκε στην τηλεοπτική μουσική εκπομπή «Regresso ao Passado» (Επιστροφή στο Παρελθόν). Το 1991 συμμετείχε στη Eurovision με το τραγούδι «Lusitana Paixao» καταλαμβάνοντας την 8η θέση. Αυτή η διάκριση ήταν αρκετή για να τραβήξει την προσοχή της μουσικής βιομηχανίας και να ηχογραφήσει, έναν χρόνο μετά, το πρώτο της άλμπουμ «Lusitana».
Δεν έμεινε πιστή στον ποπ ήχο του δίσκου αυτού. Ο επόμενος δίσκος της, «Lagrimas», αφιερωμένος στα fados, έγινε διπλά πλατινένιος και το κορίτσι από το Montijoτης Πορτογαλίας έγινε στη συνείδηση του κόσμου η διάδοχος της Αμάλια Ροντίγκες. Σε μόνιμη καλλιτεχνική εγρήγορση αναζητούσε ήχους και εικόνες πέρα από τα όρια και τα «σύνορά» της. Στις διεθνείς επιτυχίες της συγκαταλέγεται και το τραγούδι «Cancao do mar» (Το τραγούδι της θάλασσας), σάουντρακ της ταινίας «Φόβος Ενστίκτου» με τον Ρίτσαρντ Γκιρ, που ηχογραφήθηκε και από τη Σάρα Μπράιτμαν, με τον τίτλο «Harem». Αλλά δύσκολα μπορεί να αφήσει κανείς απ’ έξω τη σύμπραξή της με τους δικούς μας Γιώργο Νταλάρα, Στέφανο Κορκολή και Ελευθερία Αρβανιτάκη και σίγουρα με τον Ενιο Μορικόνε, καθώς και με την ιέρεια της μουσικής Σεζάρια Εβόρα, με την οποία η Ντούλτσε Πόντε μοιράστηκε τη σκηνή.
Το πρώτο άλμπουμ της σπουδαίας Σεζάρια «Ξυπόλητη Ντίβα» συμπληρώνει 30 χρόνια από την κυκλοφορία του και γίνεται η αφορμή για δύο παραστάσεις της διάσημης ορχήστρας που φέρει το όνομά της, Cesaria Evora Orchestra, η οποία έρχεται από το Πράσινο Ακρωτήριογια να συνοδεύσει την Ντούλτσε Πόντες.
Στην τελευταία περιοδεία της τραγουδήσατε μαζί. Τι θυμάστε από εκείνη;
Ποια είναι η σπουδαία κληρονομιά που άφησε η Σεζάρια Εβόρα;
Εσείς αισθανθήκατε ποτέ ότι απομακρύνεστε από τα οράματά σας;
Ενας καλλιτέχνης κάνει μια διαδρομή και με κάθε του βήμα φτάνει πιο κοντά στους στόχους του, στα όνειρά του. Τα όνειρα δεν τελειώνουν ποτέ, δεν έχουν ημερομηνία λήξης. Αλλωστε, ας μην ξεχνάμε πως ο Σωκράτης είχε πει «γηράσκω αεί διδασκόμενος»… Ως νοήμων άνθρωπος αλλά και ως καλλιτέχνης που σέβεται τον εαυτό του και το κοινό που τον ακούει, εξετάζω και σκέφτομαι το κάθε μου βήμα ώστε να είμαι όσο γίνεται πιο κοντά στα οράματά μου. Το τελευταίο μου άλμπουμ,«Peregrinacao»,μου πήρε 7 ολόκληρα χρόνια ώσπου να αποφασίσω να κυκλοφορήσει και να είμαι σίγουρη ότι έχει πετύχει τον στόχο του ή τέλος πάντων αυτό που εγώ οραματιζόμουν…
Η τέχνη, πέρα από έναν ρόλο παρηγορητικό, τι άλλο θα μπορούσε να προσφέρει στον σημερινό άνθρωπο;
Ποια ανάγκη σας καλύπτει το τραγούδι;
Να εκφράσω τα συναισθήματά μου, να μεταφέρω μηνύματα στο κόσμο μέσω της μουσικής και του τραγουδιού. Την ανάγκη να ονειρεύομαι μέσα από τα τραγούδια, να γίνομαι πληρέστερος ως άνθρωπος.