Πηγή μου που είναι σε θέση να γνωρίζει τι συμβαίνει στα περιβόητα υπόγεια του Μαξίμου είναι κατηγορηματική: η κυβέρνηση ανακάλυψε –εκ νέου –τον χρήσιμο εχθρό αυτής της περιόδου. Ποιος είναι; Μα, φυσικά, εκείνος που αγαπάνε να μισούν, ο Γιάννης Στουρνάρας. Η αλήθεια είναι ότι δεν χρειαζόταν να μου το πει η πηγή που σας προανέφερα. Το είχα ψυχανεμιστεί από τα πιο πρόσφατα δημοσιεύματα φίλιων –πιο φίλιων πεθαίνεις –στην κυβέρνηση μίντια, σύμφωνα με τα οποία ο SSM και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι δυσαρεστημένοι με τον έλληνα κεντρικό τραπεζίτη –πράγμα το οποίο από τις επαφές μου στο εξωτερικό δεν προκύπτει. Αρα, υποθέτω πως τα γνωστά συστήματα και παρασυστήματα της Ηρώδου Αττικού αποφάσισαν να ξαναεπιτεθούν στο Στουρνάρα.
Παρεμπιπτόντως, μένω στο επιβλητικό κτίριο της οδού Πανεπιστημίου, για να σας ενημερώσω πως ένας γενίτσαρος στην ΤτΕ διαδίδει ότι ο Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζεται να διώξει τον Στουρνάρα και για τη θέση του διοικητή της Τράπεζας, λέει, προαλείφεται ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος ενδέχεται να μην έχει ιδέα. Τι να πω εγώ τώρα; Προφανώς στο στενό πρωθυπουργικό επιτελείο αγνοούν το δις εξαμαρτείν. Προφανώς, γιατί ο Τσίπρας είχε απειλήσει και στο παρελθόν πως θα διώξει τον Στουρνάρα, «με τις κλωτσιές», κι απέτυχε παταγωδώς.
H ΝΔ όχι μόνον δεν συμμερίζεται τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ για έξοδο από τα Μνημόνια, αλλά επιμένει με κάθε τρόπο ότι μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος απαιτείται σχεδιασμός προκειμένου η ελληνική οικονομία να μπει ξανά σε τροχιά ανάπτυξης. Ετσι, το τελευταίο διάστημα έχει πυκνώσει τις επαφές της με φορείς της οικονομίας με στόχο να έχει σαφή εικόνα για όσα απαιτούνται την «επόμενη μέρα». Σ’ αυτή την κατεύθυνση οι τομεάρχες της ΝΔ συναντήθηκαν προχθές με την Ελληνική Ενωση Τραπεζών.
Στο τετ α τετ που είχαν ο τομεάρχης Οικονομίας της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας και οι αναπληρωτές του Απόστολος Βεσυρόπουλος και Θόδωρος Φορτσάκης με τον πρόεδρο της Ενωσης Νικόλαο Καραμούζη και τα τραπεζικά στελέχη Γιώργο Αρώνη, Θόδωρο Καλαντώνη, Χαρούλα Απαλαγάκη συζητήθηκαν μεταξύ άλλων η ορθολογική αντιμετώπιση του υψηλού αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Βάρος δόθηκε στο θέμα των «στρατηγικών κακοπληρωτών» οι οποίοι –όπως σημειώνεται από τη ΝΔ – εμποδίζουν το τραπεζικό σύστημα να προχωρήσει σε σταδιακή πιστωτική επέκταση. Πεδίο συζήτησης ήταν ακόμη η ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία αλλά και το πώς θα επέλθει συντομότερα η καθολική άρση των capital controls.
Μένω στη ΝΔ για να σας πω ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε τη συνδρομή του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ με στόχο να διατεθεί επιπλέον χρηματοδότηση από την ΕΕ στη χώρα μας για την ανακούφιση των πλημμυροπαθών. Ο πρόεδρος της ΝΔ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον γερμανό ευρωβουλευτή χθες το πρωί και του επισήμανε την ανάγκη η Ελλάδα να έχει μεταχείριση ανάλογη με αυτήν την Ιταλίας, όταν η γείτονα χώρα επλήγη από τους καταστροφικούς σεισμούς.
Υπενθυμίζεται ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μπορεί να καλέσει την Κομισιόν να προσφέρει πρόσθετη χρηματοδότηση για την Ελλάδα, αλλά και την εξαίρεση της εθνικής συμμετοχής από τη βοήθεια που μπορεί να προσφέρει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης. Αυτό ακριβώς συνέβη στην περίπτωση της γείτονος· έλαβε κονδύλια ύψους 1,2 δισ. ευρώ και επιπλέον πρόσθετη χρηματοδότηση 33 εκατ. ευρώ.
Λόγια και υποσχέσεις
Από τον Τσίπρα ωστόσο χορτάσαμε λόγια: «Θα ζητήσω βοήθεια, αλλά πιστεύω γνωρίζετε τη γραφειοκρατία στην Ευρώπη την οποία πρέπει να λάβουμε υπόψη», δήλωσε από το Γκέτεμποργκ και την Κοινωνική Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ενωσης αναφερόμενος στην οικονομική συνδρομή που έχει αιτηθεί η Ελλάδα από την Κομισιόν για τις πλημμύρες στη Δυτική Αττική. Ζήσε Μάη μου δηλαδή…
Δεν παρέλειψε, βέβαια, να επισημάνει το κύμα αλληλεγγύης των λαών προς τη χώρα μας και τις δύσκολες στιγμές που βιώνει. Κατά τη διάρκεια της Συνόδου –για να σας έχω πλήρως ενημερωμένους –ο Πρωθυπουργός εστίασε στα εργασιακά, επαναφέροντας στο προσκήνιο την επανενεργοποίηση του θεσμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Δεν είπε κάτι όμως για την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, όπως είχε πει προεκλογικά το 2015…