Αλλιώς υπολόγιζε τη σύνοδο του Γκέτεμποργκ για τα εργασιακά ο Αλέξης Τσίπρας και αλλιώς τού βγαίνει. Αφορμή η απουσία από τη συνάντηση των ηγετών των χωρών-μελών της ΕΕ της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ, με την οποία ο Πρωθυπουργός θα επεδίωκε να εξασφαλίσει ένα photo opportunity και να ανταλλάξει πολύτιμες κουβέντες έστω και για λίγα λεπτά. Παράλληλα, δεν φαίνεται να υπάρχει προγραμματισμένη συνάντησή του με τον Εμανουέλ Μακρόν στη σύνοδο ή την επόμενη εβδομάδα όπως κυκλοφόρησε αρχικά. Για ποιον λόγο θα απουσιάσει η καγκελάριος; Είναι, λέει, πολύ απασχολημένη με τις διεργασίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία –τον περίφημο συνασπισμό «Τζαμάικα».

Εισαγγελέας για τα Ρaradise Papers

Στο μικροσκόπιο της ελληνικής Δικαιοσύνης βρίσκονται τα αποκαλούμενα Ρaradise Ρapers. Η δημοσιοποίηση των στοιχείων στη χώρα μας, που αφορά φυσικά και νομικά πρόσωπα τα οποία διαθέτουν εξωχώριες εταιρείες σε φορολογικούς παραδείσους, προκάλεσε την παρέμβαση της επικεφαλής των Οικονομικών Εισαγγελέων Μαριάννας Ψαρουδάκη η οποία έδωσε παραγγελία για τη διενέργεια έρευνας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στα Paradise Papers θα ελεγχθούν αυτοτελώς αλλά και συνδυαστικά με τις άλλες λίστες που έχουν ήδη στα χέρια τους οι οικονομικοί εισαγγελείς (Μπόργιανς, Ρηνανίας κ.ά.), προκειμένου να εντοπιστούν ύποπτοι για τέλεση αξιόποινων πράξεων όπως ξέπλυμα μαύρου χρήματος και φοροδιαφυγή.

Για τη Novartis

Στο μεταξύ, στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, στις ΗΠΑ, βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες κλιμάκιο εισαγγελέων με επικεφαλής την προϊσταμένη της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη με σκοπό να επιστρέψουν έχοντας στις αποσκευές τους νέα στοιχεία για την υπόθεση της Novartis, που εδώ και καιρό απασχολεί τις ελληνικές δικαστικές Αρχές. Ξετυλίγοντας το κουβάρι της ιστορίας οι έλληνες εισαγγελείς έχουν ήδη ζητήσει στοιχεία από τις αμερικανικές Αρχές που –όπως είναι γνωστό – διενεργούν μεγάλη έρευνα τόσο μέσω των μηχανισμών της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς όσο και σε ποινικό επίπεδο μετά τις καταθέσεις που έδωσαν εκεί δύο μάρτυρες, πρώην στελέχη της Novartis στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τις καταθέσεις τους, η εταιρεία είχε δημιουργήσει δίκτυο με δωροδοκίες γιατρών δημοσίων νοσοκομείων αλλά και ιδιωτικών γιατρώνπροκειμένου να εξασφαλίζει την προτίμησή τους για τα φαρμακευτικά της σκευάσματα, ενώ ερευνάται και τυχόν εμπλοκή στο θέμα κρατικών αξιωματούχων.

Τρομοκρατία και Διαδίκτυο

Στην Ουάσιγκτον βρίσκεται και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος προκειμένου να συμμετάσχει στη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων και Δικαιοσύνης της ΕΕ και των ΗΠΑ. Ο επίτροπος Μετανάστευσης, στο περιθώριο της συνόδου, θα έχει κατ’ ιδίαν συναντήσεις με την αναπληρώτρια υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Ελέιν Ντιουκ και τον γενικό εισαγγελέα Τζεφ Σέσιονς. Αντικείμενο της φετινής συνόδου είναι η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος, η ασφάλεια στο Διαδίκτυο και στις αερομεταφορές, αλλά και ζητήματα αμοιβαιότητας θεωρήσεων (βίζα) μεταξύ κρατών.