Σήματα ενότητας φρόντισαν να εκπέμψουν Φώφη Γεννηματά και Νίκος Ανδρουλάκης, οι οποίοι μπροστά στο μέγεθος της καταστροφής στη Δυτική Αττική, άφησαν στην άκρη τις διαφορές τους ενόψει των εκλογών της Κυριακής και βρέθηκαν μαζί στο κτίριο της Αντιπεριφέρειας και προσέγγισαν όσο επέτρεπε ο καιρός τις πληγείσες περιοχές. Οι συνεννοήσεις τους ήταν πολύ πρωινές ύστερα από πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή την οποία η Φώφη Γεννηματά αποδέχτηκε.
Οι δύο μονομάχοι στον δεύτερο γύρο των εκλογών της Κεντροαριστεράς ενημερώθηκαν από τις αρμόδιες Αρχές για τις καταστροφές και τόνισαν την ανάγκη επέμβασης από το κράτος, ενώ εξήραν την προσφορά των πυροσβεστών, των αστυνομικών και των εθελοντών. «Υπάρχουν ευθύνες και πρέπει να αποδοθούν και να αναληφθούν. Προσπάθεια μετάθεσης ευθυνών από αρμόδιους προσβάλλει πριν απ’ όλους τα θύματα και τους πληγέντες. Δεν αρκούν τα έργα που έγιναν. Επιτέλουςχρειάζεται σοβαρή δουλειά, άμεσα να προχωρήσουν τα έργα που έχουν παγώσει με τις περικοπές στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων για να μη θρηνήσουμε και άλλα θύματα στο μέλλον», επεσήμανε σε δήλωσή της η Φώφη Γεννηματά, τονίζοντας πως «η κυβέρνηση είπε ότι θα λάβει μέτρα για την ανακούφιση των πληγέντων και την αποκατάσταση των καταστροφών. Πρέπει να είναι άμεσα και γενναία. Εισοδηματικές ενισχύσεις, αναστολή της πληρωμής των οφειλών νοικοκυριών και επαγγελματιών προς το κράτος και τις τράπεζες και ό,τι άλλο χρειαστεί». Συν τοις άλλοις, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε την πρότασή της σε περίπτωση που δεν υπάρχουν άλλοι πόροι να αξιοποιηθεί το φετινό πλεόνασμα της υπερφορολόγησης.
Από τη δική του πλευρά, ο Νίκος Ανδρουλάκης σχολίασε πως τα γεγονότα στη Δυτική Αττική αποκαλύπτουν «τα κενά που παρουσιάζονται κάθε φορά που συμβαίνει μια φυσική καταστροφή, κενά σε δύο τομείς: την αποκατάσταση και την πρόληψη. Αυτά είναι τα δύο σημεία που πρέπει να αναλύσουμε αυτές τις κρίσιμες για την Ελλάδα ώρες ώστε να μην επαναληφθούν τα ίδια λάθη, να σταματήσουμε να θρηνούμε θύματα και να καταγράφουμε καταστροφές». Ο ευρωβουλευτής στηλίτευσε τη στάση των κυβερνήσεων διαχρονικά επισημαίνοντας ότι «είναι αδιανόητο να μαθαίνουμε τώρα ότι πριν από 100 χρόνια τα ρέματα στην Αττική ήταν 700 και σήμερα είναι μόλις 70. Αυτό δεν είναι έγκλημα της φύσης, είναι έγκλημα του κράτους που αδιαφορεί για τις απίστευτες πολεοδομικές αυθαιρεσίες. Πρόληψη σημαίνει το κράτος να προλαμβάνει και να προχωρά σε ορθολογικό σχεδιασμό».
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑΚΗ ΓΚΡΙΝΙΑ. Η εικόνα των δύο υποψηφίων να συντάσσονται, καθώς και το ενωτικό κεντροαριστερό προφίλ που η χθεσινή κίνηση προσέφερε ήταν ό,τι χρειαζόταν η παράταξη σε μια μέρα με παρασκηνιακές γκρίνιες εκατέρωθεν. Μετά την απόφαση της Επιτροπής για ματαίωση του ντιμπέιτ, το περιβάλλον του Νίκου Ανδρουλάκη αντέδρασε αντιπροτείνοντας τη διεξαγωγή του το Σάββατο. Παρ’ όλο που όλες οι πλευρές συμφώνησαν πως η απόφαση του Νίκου Αλιβιζάτου για μη διεξαγωγή του είναι εύλογη, πολιτικά και διαδικαστικά, και δείχνει σεβασμό στους νεκρούς από την κακοκαιρία, η άρνηση της Χαριλάου Τρικούπη για τηλεμαχία το Σάββατο έφερε περαιτέρω εντάσεις, οι οποίες δεν έλαβαν διαστάσεις. Την Τετάρτη ο βράδυ, ο Νίκος Ανδρουλάκης πρότεινε επίσης και αναβολή του δεύτερου γύρου των εκλογών –πρόταση που απορρίφθηκε εκ νέου από την Επιτροπή Αλιβιζάτου, καθώς η όποια αναβολή δεν θα πήγαινε τις εκλογές μία αλλά τρεις εβδομάδες πιο μπροστά: οι εκλογές των δικηγορικών συλλόγων θα καθιστούσαν αδύνατη την παράλληλη παρουσία των δικηγόρων στις εφορευτικές επιτροπές. Επομένως, παρά τις φήμες, ο δεύτερος γύρος θα διεξαχθεί κανονικά την Κυριακή 19 Νοεμβρίου, χωρίς άλλες καθυστερήσεις.
ΠΟΙΟΣ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΠΟΙΟΝ. Συναντήσεων και συνομιλιών συνέχεια, ωστόσο, στο πεδίο των συμμαχιών. Οσο περνούν οι ώρες όλο και περισσότεροι παίρνουν θέση υπέρ του ενός ή του άλλου υποψηφίου. Από την πλευρά του Ποταμιού, είναι προφανές ότι υπάρχει ένα θετικό κύμα προς τον Νίκο Ανδρουλάκη, με τις δημόσιες δηλώσεις στήριξης από τον βουλευτή Γρηγόρη Ψαριανό και τον Παναγιώτη Καρκατσούλη να συμπληρώνουν τη στάση του ευρωβουλευτή Μίλτου Κύρκου αλλά και της τάσης Μπροστά. Ο Σταύρος Θεοδωράκης, ωστόσο, δεν έχει δώσει καμία κατεύθυνση προς κανέναν εκ των δύο υποψηφίων, ενώ έχει ανοιχτή γραμμή επαφής και με τους δύο με στόχο τη διασφάλιση της επιτυχίας του εγχειρήματος. Στη ΔΗΜΑΡ με την απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής που καλεί τους πολίτες «να ολοκληρώσουν αποφασιστικά την κοινή προσπάθεια» επιβεβαιώθηκε το «κατά συνείδηση» της ψήφου. Ωστόσο, μεγάλο μέρος όσων στο κόμμα στήριξαν τον Γιώργο Καμίνη φαίνεται πως κλείνει προς τη Φώφη Γεννηματά ενώ μια ισχυρή μειοψηφία τάσσεται υπέρ του Νίκου Ανδρουλάκη.
Οι διεργασίες για τον νέο φορέα συνεχίζονται και ανεξαρτήτως των δύο υποψηφίων, με τον Σπύρο Λυκούδη να συναντά τον Γιώργο Καμίνη. Το κλίμα ήταν ιδιαιτέρως φιλικό, με τον δήμαρχο Αθηναίων και τον βουλευτή του Ποταμιού να συμφωνούν πως στον νέο φορέα είναι ανάγκη να εκφραστούν με τη ζωντανή παρουσία τους οι αρχές και οι αξίες της σύγχρονης ευρωπαϊκής και μεταρρυθμιστικής Αριστεράς.