Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ αυξάνει την πίεση στη Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι δηλώνοντας ότι «μένει ακόμη να γίνει δουλειά» ώστε να επιτευχθεί μια συμφωνία για την πρώτη φάση των διαπραγματεύσεων για το Brexit.

«Ο χρόνος περνά. Ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να έχουμε μια συμφωνία σε ό,τι αφορά τους όρους του διαζυγίου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου, όμως μένει ακόμη να γίνει δουλειά», επεσήμανε ο Γιούνκερ προσερχόμενος στην ευρωπαϊκή σύνοδο που διεξάγεται στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας και αφορά κοινωνικά ζητήματα.

Από την πλευρά της η Μέι απάντησε ότι ελπίζει πως η ΕΕ «θα απαντήσει θετικά» στην πρότασή της για το Brexit «ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε μαζί και να καταλήξουμε μελλοντικά στις καλύτερες δυνατές συμφωνίες, που θα είναι επωφελείς τόσο για τους Βρετανούς πολίτες όσο και για τους πολίτες των 27 χωρών μελών της ΕΕ».

Εν τω μεταξύ την αντίδραση της Βρετανίας προκαλεί η διορία δύο εβδομάδων που έδωσε ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ, προκειμένου να υποβληθεί από το Λονδίνο μία βελτιωμένη πρόταση σχετικά με την διευθέτηση του λογαριασμού για το Brexit. Οι Βρυξέλλες θυμίζουμε ότι κοστολογούν το Brexit στα 60 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η Βρετανία δεν θα υποκύψει στην πίεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να δώσει ως τα τέλη της προσεχούς εβδομάδας μια απάντηση για τις δεσμεύσεις που θα αναλάβει ως προς τον λογαριασμό που καλείται να πληρώσει για το Brexit, δήλωσε από την πλευρά του την Πέμπτη ο αρμόδιος βρετανός υπουργός, ο Ντέιβιντ Ντέιβις.

Η ΕΕ περιμένει να απαντηθεί αυτό το ερώτημα πριν τα δύο μέρη περάσουν στην επόμενη φάση των διαπραγματεύσεων τον Δεκέμβριο, πιο συγκεκριμένα στην έναρξη των συνομιλιών για την μελλοντική εμπορική σχέση, την οποία περιμένει ανυπόμονα το Λονδίνο.

«Δεν είναι αυτή η προθεσμία που συγκρατώ», είπε όμως ο Ντέιβις κατά τη διάρκεια ενός φόρουμ επιχειρηματικού ενδιαφέροντος στο Βερολίνο, που οργάνωσε η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung.

«Η επόμενη κρίσιμη ημερομηνία είναι αυτή του (Ευρωπαϊκού) Συμβουλίου του Δεκεμβρίου, αυτή είναι η ημερομηνία λήψης αποφάσεων», συνέχισε ο βρετανός υπουργός, αναφερόμενος στη σύνοδο κορυφής της 14ης και 15ης Δεκεμβρίου.

«Ο Μισέλ (Μπαρνιέ) είναι ένας διαπραγματευτής… Κάνει διαπραγμάτευση; Ναι, κάνει», συνέχισε ο Ντέιβιντ Ντέιβις. Αλλά «δεν νομίζω ότι πιεζόμαστε να δώσουμε μια δημόσια απάντηση την επόμενη εβδομάδα. Όχι, ασφαλώς όχι», επέμεινε.

Τα χρήματα που θα κληθεί να καταβάλει το Λονδίνο για το Μπρέξιτ είναι ένα από τα βασικά εμπόδια στις συνομιλίες της Βρετανίας με την ΕΕ, ήδη από την έναρξη των διαπραγματεύσεων, τον Ιούνιο.

Η ΕΕ κάνει λόγο για ένα ποσό 50 ως 60 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ από την πλευρά του το Λονδίνο αντιτείνει ότι το ποσό δεν μπορεί να υπερβεί τα 20 δισεκατομμύρια.

Το ζήτημα αυτό είναι ένα από τα τρία κεφάλαια στα οποία η ΕΕ δίνει την προτεραιότητα στη διαπραγμάτευση για το διαζύγιο, μαζί με την τύχη των εκπατρισμένων και τις συνέπειες που θα έχει η αποχώρηση για την Ιρλανδία.

Μόνον αφού διαπιστωθεί ότι έχει επιτευχθεί «επαρκής πρόοδος» στα κεφάλαια αυτά οι 27 θα δεχθούν να αρχίσει η διαπραγμάτευση για τη μελλοντική διμερή εμπορική σχέση.

Το διαζύγιο του ΗΒ με την ΕΕ είναι προγραμματισμένο να γίνει στα τέλη του Μαρτίου του 2019.