Παρά τα 93 του χρόνια και παρά την παρέμβαση του στρατού, ο πρόεδρος της Ζιμπάμπουε Ρόμπερτ Μουγκάμπε επιμένει πως είναι ο μοναδικός νόμιμος ηγέτης της χώρας και αρνείται να παραιτηθεί μετά το πραξικόπημα των ενόπλων δυνάμεων. Παρ’ όλα αυτά, αυξάνονται οι πιέσεις για να αποδεχθεί μια ήρεμη αποχώρηση από την πολιτική ζωή της χώρας, την οποία κυβερνά με σιδηρά πυγμή επί 37 χρόνια.
Ανθρωποι από το περιβάλλον του Μουγκάμπε που βρίσκεται στην έπαυλή του με την μπλε οροφή, όπως είναι γνωστή, μεταφέρουν πως ο πρώην αντάρτης που μετατράπηκε σε έναν σκληρό και τυραννικό ηγέτη δεν σκοπεύει να παραιτηθεί πριν από τις εκλογές, που είναι προγραμματισμένο να διεξαχθούν την επόμενη χρονιά. «Επιμένει να ολοκληρώσει τη θητεία του» ανέφερε συνεργάτης του, αν και άλλες πληροφορίες δεν απέκλειαν την παραίτησή του σήμερα ή αύριο.
Χθες, ο Μουγκάμπε συναντήθηκε στην οικία του με δύο υπουργούς του καθώς και τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων και εκπροσώπους της Νότιας Αφρικής. Δόθηκαν μάλιστα στη δημοσιότητα και φωτογραφίες. Η Νότια Αφρική παίζει μεσολαβητικό ρόλο στην κρίση που έχει ξεσπάσει σε αυτήν τη χώρα των 16 εκατομμυρίων κατοίκων. Την περασμένη εβδομάδα, όταν ο Μουγκάμπε εξεδίωξε τον μέχρι τότε αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Εμερσον Μνανγκάγκουα για να προωθήσει στη θέση του τη σύζυγό του Γκρέις, ο εκδιωχθείς κατέφυγε στην Πρετόρια και από εκεί επέστρεψε χθες στη Χαράρε. Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Ντέσμοντ Τούτου φαίνεται ότι διατηρεί καθημερινή τηλεφωνική επαφή με τον Μουγκάμπε.
Η ανάληψη της εξουσίας από τον στρατό σήμανε τη διάλυση μέσα σε 36 ώρες όλων των δικτύων ασφαλείας και μυστικών υπηρεσιών που διατηρούσε ο πρόεδρος της Ζιμπάμπουε, ένας από τους μακροβιότερους ηγέτες της Αφρικής και ο γηραιότερος στον κόσμο. Ο Μουγκάμπε, παρά την καταστροφική του οικονομική πολιτική και τη μεγάλη διαφθορά της κυβέρνησής του, αντιμετωπίζεται ακόμα με σεβασμό από άλλες αφρικανικές χώρες διότι είχε πρωτοστατήσει στον απελευθερωτικό αγώνα της χώρας του από τους Βρετανούς. Γι’ αυτό και οι ένοπλες δυνάμεις κινήθηκαν για να απομακρύνουν, όπως ανέφεραν, «εγκληματικά στοιχεία από το περιβάλλον του προέδρου».
Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Μόργκαν Τσβανγκιράι ζήτησε την απομάκρυνση του Μουγκάμπε «για το καλό του λαού». Μάλιστα, στην ανακοίνωση που διάβασε σε δημοσιογράφους αναφέρθηκε σε εκείνον αποκαλώντας τον «κύριο Ρόμπερτ Μουγκάμπε» και όχι «πρόεδρο». Ο στρατός φαίνεται να επιζητεί μια ήρεμη μεταβίβαση της εξουσίας στον μέχρι πρότινος αντιπρόεδρο Μνανγκάγκουα και, ουσιαστικά, εκείνο που θέλει να αποφύγει είναι να αναλάβει την εξουσία η Γκρέις Μουγκάμπε, που έχει χτίσει μια ισχυρή βάση στη νεολαία του κυβερνώντος κόμματος. Επιπλέον, πολλά στελέχη του G40, της ομάδας που είχε φτιάξει η Γκρέις μέσα στο κυβερνών κόμμα, συνελήφθησαν από τον στρατό τις τελευταίες ώρες και παραπέμπονται σε δίκη. Σύμφωνα με εκπροσώπους των ενόπλων δυνάμεων, στην πρόταση προς τον Μουγκάμπε περιλαμβάνεται η παροχή ασφάλειας στον ίδιο και στην οικογένειά του μετά την αποχώρησή του από την εξουσία, όμως από την Γκρέις Μουγκάμπε ζητείται να εγκαταλείψει τη χώρα.

Οι φάρμες και η οικονομική κατάρρευση

Η Ζιμπάμπουε, μια χώρα που παρήγε πολλά αγροτικά προϊόντα, είδε την οικονομία της να καταρρέει στις αρχές της δεκαετίας του 2000, όταν ο Μουγκάμπε κρατικοποίησε τις μεγάλες φάρμες που κατείχαν λευκοί, χωρίς να σχεδιάσει ένα πρόγραμμα για την αξιοποίησή τους. Ακολούθησε διαρκής εκτύπωση χαρτονομισμάτων που οδήγησε στην έκρηξη του πληθωρισμού, ο οποίος έφθασε στα 500 δισεκατομμύρια τοις εκατό το 2008. Εκατομμύρια πολίτες, από επιστήμονες και τραπεζίτες έως αγρότες μετανάστευσαν, κυρίως στη γειτονική Νότια Αφρική, όπου υπολογίζεται ότι ζουν περίπου 3 εκατομμύρια εξ αυτών. Επειτα από ένα μικρό διάλειμμα μεταξύ 2009 και 2013, όταν ο Μουγκάμπε αναγκάστηκε να συνεργαστεί με την αντιπολίτευση, η οικονομία συνέχισε την καθοδική της πορεία με μεγάλο πληθωρισμό, έλλειψη ξένου συναλλάγματος, περιορισμένες εισαγωγές και ελλείψεις προϊόντων.