H κρίση στην Καταλωνία φαίνεται ότι αλλάζει εντελώς το πολιτικό σκηνικό στην Ισπανία. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, τα κόμματα που αντιτίθενται πιο έντονα στην ανεξαρτησία της περιφέρειας αυτής βλέπουν τη δύναμή τους να ενισχύεται. Πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα, το κεντροδεξιό κόμμα των Ciudadanos το οποίο κρατά μια πολύ σκληρή στάση απέναντι στους αυτονομιστές της Βαρκελώνης, δείχνει να διπλασιάζει το ποσοστό που είχε συγκεντρώσει στις εκλογές τον Ιούνιο του 2017 και δίνει μάχη για τη δεύτερη θέση με τους Σοσιαλιστές. Αντίθετα, οι Podemos που τηρούν μια πιο συμβιβαστική τάση παρουσιάζουν υποχώρηση, πέφτοντας στην τέταρτη θέση ενώ πλήγμα δέχεται και η δημοφιλία του ηγέτη Πάμπλο Ιγκλέσιας.

Οι Ciudadanos ως κόμμα γεννήθηκαν στην Καταλωνία το 2006 με ένα και μόνο σκοπό: να αντιμετωπίσουν τον καταλανικό εθνικισμό. Το ξέσπασμα της θεσμικής κρίσης στην Καταλωνία τώρα συμπίπτει με το καλύτερο αποτέλεσμα για το κεντροδεξικό κόμμα από καταβολής του: Η δημοσκόπηση της Metroscopia για την εφημερίδα «El Pais» δίνει στο κόμμα του Αλμπέρτ Ριβέρα 22,7%, σχεδόν 10 ποσοστιαίες μονάδες περισσότερες από τις περασμένες εκλογές. Αυτά τα ποσοστά μαζί με άλλα δύο στοιχεία, δηλαδή ότι το 53% συμφωνεί με την πολιτική στάση του κόμματος και ότι το 76% των ψηφοφόρων στις εκλογές του Ιουνίου δηλώνει ότι θα ξαναψηφίσουν τους Ciudadanos, διαμορφώνουν μια νέα κατάσταση.

Το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα συγκεντρώνει στις δημοσκοπήσεις 26,1% και συνέρχεται λίγο από την πτώση του προηγούμενου διαστήματος – ας μην ξεχνάμε ότι ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι είναι στην εξουσία από το 2011. Στις δύο τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις, τον Δεκέμβριο του 2015 και τον Ιούνιο του 2016, οι Σοσιαλιστές και οι Podemos έδιναν μάχη για τη δεύτερη θέση. Τώρα αυτή τη μάχη την δίνουν οι Σοσιαλιστές (συγκεντρώνουν στις δημοσκοπήσεις το ίδιο ποσοστό που είχαν λάβει το 2016, δηλαδή 26,1%) με τους Ciudadanos. Oι Podemos χάνουν πέντε ποσοστιαίες μονάδες και υποχωρούν στην τέταρτη θέση με 14,7%.

Ετσι θεωρητικά, αυτή τη στιγμή, τα συντηρητικά κόμματα, δηλαδή το Λαϊκό και οι Ciudadanos συγκεντρώνουν το 48,8% των ψήφων ενώ οι Σοσιαλιστές μαζί με το Unidos Podemos (τη συνεργασία των Podemos με την Ενωμένη Αριστερά) 37,4%. Η διαφορά μεταξύ Δεξιάς και Αριστεράς στην Ισπανία είναι σημαντική και οι αναλυτές θεωρούν πως αυτό οφείλεται στις εξελίξεις στην Καταλωνία, τις οποίες παρακολουθεί με αρνητική προδιάθεση η πλειοψηφία των Ισπανών.

Θα πρέπει κάποιος να ανατρέξει στον Οκτώβριο του 2015, όταν ακόμα το κόμμα του Πάμπλο Ιγκλέσιας δεν είχε συνεργασθεί με την Ενωμένη Αριστερά για να βρει ένα ανάλογο αποτέλεσμα (14,1%). Οι Unidos Podemos που ονειρεύονταν να ξεπεράσουν τους Σοσιαλιστές και να ηγηθούν της αντιπολίτευσης βρίσκονται τώρα οκτώ ποσοστιαίες μονάδες πίσω από το κόμμα του Πέδρο Σάντσεθ. Οι δημοσκοπικές τάσεις δείχνουν πως τη στάση του Σάντσεθ εγκρίνουν όλο και περισσότεροι ψηφοφόροι και έτσι ο αρχηγός των Σοσιαλιστών αναφέρεται συνεχώς στο ότι εκείνος και το κόμμα του εκπροσωπούν την Αριστερά στη χώρα. «Τι είδους Αριστερά είναι εκείνη που δικαιολογεί την ύπαρξη πολιτικών κρατουμένων σε άλλες χώρες αλλά υποστηρίζει πως αυτοί που παραβιάζουν τον νόμο στην Ισπανία είναι πολιτικοί κρατούμενοι», είπε πρόσφατα αναφερόμενος στη φυλάκιση των ηγετών των δύο αυτονομιστικών καταλανικών κινημάτων. Οι αλλαγές στην πολιτική ζωή της Ισπανίας έπειτα από την κρίση στην Καταλωνία είναι μεγάλες και έχει ενδιαφέρον εάν θα διατηρηθούν οι νέες δυναμικές που φαίνεται να δημιουργούνται.