Η επίσκεψη – αστραπή του Αλέξη Τσίπρα στις πλημμυρόπληκτες περιοχές της Δυτικής Αττικής δεν κατάφερε να ανατρέψει τις αρνητικές εντυπώσεις από την αδυναμία του κρατικού μηχανισμού να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την κατάσταση και να αναλάβει τις ευθύνες του, έστω και την επόμενη μέρα της καταστροφής. Στην κυβέρνηση επιμένουν ότι τις πρώτες ώρες προείχε η διάσωση των ανθρώπινων ζωών που κινδύνευσαν και ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο επέλεξαν να κρατήσουν χαμηλούς τόνους, πέραν της γνωστής αντίδρασης που συνοδεύει κάθε έκφανση της πολιτικής και κοινωνικής ζωής. Οτι, δηλαδή, την ευθύνη για όλα φέρουν το παλαιό πολιτικό κατεστημένο και το πελατειακό κράτος που αυτό δημιούργησε και πως η κυβέρνηση της Αριστεράς είναι αυτή που αγωνίζεται τώρα για να ξεριζώσει νοοτροπίες και να διορθώσει τα κακώς κείμενα…
Η αμηχανία στο κυβερνητικό στρατόπεδο ήταν, ωστόσο, εξαρχής έκδηλη, με τον Πρωθυπουργό να δέχεται επικρίσεις όχι μόνο για το αποστειρωμένο περιβάλλον στο οποίο βρέθηκε όταν κατέβηκε σε Μάνδρα και Ελευσίνα για να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι την καταστροφή, αλλά και για την απόφασή του να αναχωρήσει κανονικά –έστω και με μικρή καθυστέρηση –για το Γκέτεμποργκ. Σκοπός του, να συμμετάσχει στην Κοινωνική Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία τελικώς ήταν εξόχως υποβαθμισμένη, με την απουσία ηγετών, όπως η Ανγκελα Μέρκελ και άλλοι αρχηγοί κρατών της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του Νίκου Αναστασιάδη.
ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΠΑΡΑ ΤΟΥΣ 20 ΝΕΚΡΟΥΣ. Επίσης, παρά το γεγονός ότι το αντικείμενο της Συνόδου ήταν προνομιακό για την κυβέρνηση και εκείνη έτρεφε ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο υψηλές προσδοκίες ειδικά για τα εργασιακά, εξελίχθηκε σε μια σύνοδο ρουτίνας που δεν απαιτούσε πάση θυσία την παρουσία του Πρωθυπουργού. Στο παρελθόν, άλλωστε, ομόλογοί του ηγέτες έχουν δεχθεί επανειλημμένα σφοδρές επικρίσεις επειδή επέλεξαν την ίδια στάση, δηλαδή να μην επιστρέψουν στη χώρα τους σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης ή για να επισκεφθούν τον τόπο μιας μεγάλης φυσικής καταστροφής –πόσω μάλλον όταν η Δυτική Αττική θρήνησε τουλάχιστον 20 νεκρούς. Νωπές είναι, εξάλλου, οι μνήμες από τα πυρά που δέχθηκε ο Εμανουέλ Μακρόν ενόσω βρισκόταν στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο, καθώς τις ίδιες ώρες ο φονικός τυφώνας Ιρμα έπληττε τη γαλλική Γουαδελούπη.
Για «αδιανόητη συμπεριφορά, που στερείται σοβαρότητας, να απουσιάζει ο Πρωθυπουργός έπειτα από μια βιβλική καταστροφή με 20 νεκρούς» κατηγορεί την κυβέρνηση η αξιωματική αντιπολίτευση. Από την Πειραιώς επισημαίνουν σε υψηλούς τόνους πως «σε ακόμη μία φυσική καταστροφή η κυβέρνηση ήταν απούσα, ενώ αντίθετα εμείς κινητοποιηθήκαμε με κάθε μέσο», υπονοώντας μεταξύ άλλων την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στον τόπο της τραγωδίας τις πρώτες κιόλας ώρες μετά την εκδήλωσή της.
ΜΕΤΡΑ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΟΡΤΗΣ. Αναζητώντας το πώς θα πορευθεί την επόμενη μέρα η κυβέρνηση, όλο το Σαββατοκύριακο έγιναν συσκέψεις για την εξειδίκευση των μέτρων που έχει υποσχεθεί ο Πρωθυπουργός. Μια πρόγευση αυτών αναμένεται να δώσει ο ίδιος σήμερα στη Βουλή, προσθέτοντας ξανά πως θα περιοριστούν σημαντικά οι γραφειοκρατικές διατυπώσεις, προκειμένου να απαντήσει έτσι στην κριτική της αντιπολίτευσης. Ανοιχτό παραμένει επίσης το ζήτημα της διεκδίκησης κονδυλίων από την Ευρωπαϊκή Ενωση και το λεγόμενο Ταμείο Αλληλεγγύης, αν και, όπως παραδέχθηκε ο Αλέξης Τσίπρας, οι διαδικασίες που απαιτούνται είναι άκρως γραφειοκρατικές και χρονοβόρες.
Ενα από τα σενάρια που εξετάζονται για πρόσθετες παροχές προς τους πλημμυροπαθείς είναι να διατεθεί μέρος του υπερπλεονάσματος για το κοινωνικό μέρισμα, εάν αυτό υπερβεί τελικώς το αρχικό ποσό των 1,4 δισ. ευρώ, που θα μοιραστεί με βάση τη διαδικασία που ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή.
Η ΑΠΡΑΞΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ. Ξεχωριστό κεφάλαιο αποτελούν, τέλος, οι χειρισμοί και οι ευθύνες της Περιφέρειας Αττικής, ενώ αποδέκτες αρνητικού σχολιασμού έγιναν τόσο η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου για την «αφωνία» της και την ενέργειά της να καταθέσει μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου (σ.σ.: αφότου η Εισαγγελία είχε δώσει εντολή για προκαταρκτική εξέταση), όπως και την προσπάθεια να συμψηφίσει την καταστροφή στη Δυτική Αττική με τις πλημμύρες στην Πιερία, όσο και ο αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Καραμέρος, ο οποίος εμφανίστηκε με νιτσεράδα και γαλότσες σε… τηλεοπτικό στούντιο.
Πέραν της καθυστερημένης, όπως φαίνεται, προετοιμασίας για την αντιπλημμυρική περίοδο, αφού οι συσκέψεις φέρεται ότι έγιναν μόλις 10 μέρες πριν από την καταστροφή, η δήμαρχος Μάνδρας καταγγέλλει την Περιφέρεια πως εδώ και δύο χρόνια παραμένει στα συρτάρια της μελέτη για αντιπλημμυρικό έργο που θα μπορούσε να έχει σώσει την περιοχή.