Tον αποκάλεσαν «pocket Hercules» και αυτό ήταν ένα παρατσούκλι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του: σε αυτά τα 147 εκατοστά του μικροσκοπικού –και εδώ και χρόνια τσαλακωμένου από τις καταχρήσεις –κορμιού του, από το οποίο προχθές βγήκε η τελευταία ξέπνοη ανάσα…

Γεννημένος στις 23 Ιανουαρίου του 1967 στο Πτιτσάρ της Βουλγαρίας, ο «Ηρακλής τσέπης» κατάφερε να σηκώσει στον αέρα τον εαυτό του επί δυόμισι φορές στο αρασέ, επί τρεις φορές στο ζετέ και, όπως έλεγε μια παλιά ελληνική διαφήμιση, «σηκώνει βάρη και δεν κλατάρει»!

Γιος τούρκου μετανάστη που δούλευε ανθρακωρύχος στη Βουλγαρία, ο τοσοδούλης Superman κατέκτησε τρία χρυσά ολυμπιακά μετάλλια (1988, 1992, 1996), αλλά οι δείκτες του ρολογιού έχουν σταματήσει στις 22 Ιουλίου του 1996 στο Ολυμπιακό Γυμναστήριο Αρσης Βαρών της Ατλάντα, όπου ο τελικός των 64 κιλών εξελίχθηκε σε μια επική μονομαχία ανάμεσα στον Σουλεϊμάνογλου και τον Λεωνίδη.

Μακαρίζω την τύχη μου διότι ήμουν κι εγώ εκεί, αυτόπτης μάρτυς σε έναν αγώνα που είχε προαναγγελθεί ως «η μάχη του αιώνα»: από νωρίς είχε πιάσει θέση στην εξέδρα ο τότε πρόεδρος της ΔΟΕ Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ, ενώ στη σάλα δεν ακουγόταν ούτε κιχ, πέρα από τις φωνές του Χρήστου Ιακώβου, που προκαλούσαν ανατριχίλα σε όλους μας.

Κάτσε κάτω από την μπάρα…

Μακριά το πόδι…

Φύγε…

Κράτα…

Ο Ναΐμ πήρε προβάδισμα δυόμισι κιλών (147,5 έναντι 145) στο αρασέ, στην πρώτη προσπάθειά τους στο επολέ ζετέ σήκωσαν και οι δύο από 180 κιλά, ενώ στη συνέχεια ο Ναΐμ σήκωσε 185, δύο παραπάνω από το ρεκόρ του Λεωνίδη.

Ο Ιακώβου ζήτησε να μπουν στην μπάρα άλλα δυόμισι κιλά, τεσσεράμισι πάνω από το ρεκόρ του Βαλέριου που ο μπαγάσας τα σήκωσε σαν τσιγαρόχαρτο, πετυχαίνοντας νέο παγκόσμιο ρεκόρ.

Ο Ναΐμ θα απαντούσε, αυτό το ήξεραν ο Βαλέριος και ο Ιακώβου. Εβαλε και αυτός 187,5 κιλά, έτριψε τα χέρια του με τη μαγνησία, ανέβηκε στο πλατό, τα σήκωσε και ξαναπέρασε πρώτος!

Η υπόθεση είχε αρχίσει να ξεφεύγει από τη λογική, ξεπερνούσε ακόμη και την πιο διεστραμμένη φαντασία… Ο Ιακώβου ζήτησε να μπουν στην μπάρα άλλα δυόμισι κιλά, αλλά τα 190 που ανέβασε στον ώμο του ο Βαλέριος τον λύγισαν! Στο επόμενο κλικ, πάνω στο βάθρο, ο Βαλέριος ψιθύρισε ιπποτικά στο αφτί του Ναΐμ «μπράβο, είσαι ο καλύτερος», αλλά ο Σουλεϊμάνογλου ανταπέδωσε το κομπλιμέντο: «Βαλέριε, και οι δυο είμαστε οι καλύτεροι»!

Την ώρα που οι δυο τους, μαζί με τον Κινέζο Γιανγκάνγκ Ξιάο αγκαλιάζονταν, οι θεατές και εκατομμύρια τηλεθεατές είχαν μείνει αποσβολωμένοι από το θρίλερ, ενώ ο παρουσιαστής Λάιν Τζόουνς δραματοποιούσε την υπόθεση με το επιμύθιο «κυρίες και κύριοι, μόλις παρακολουθήσατε τον μεγαλύτερο αγώνα στην ιστορία της άρσης βαρών»!

Είκοσι ένα χρόνια αργότερα, ο Ναΐμ έφυγε από τη ζωή χτυπημένος από κίρρωση του ήπατος και έχοντας σηκώσει τα τελευταία βάρη της ζωής του όντας σε κωματώδη κατάσταση. Σε αντίθεση με τον ήρωα της ελληνικής μυθολογίας, αυτός ο «Ηρακλής τσέπης» δεν κατάφερε να διεκπεραιώσει όλους τους άθλους του…