Το υποβρύχιο «Σαν Χουάν» είχε ανακατασκευαστεί το 2008 με την προοπτική να παραταθεί η ζωή του κατά τριάντα χρόνια. Η ζωή του στη θάλασσα ξεκίνησε το 1983 και ήταν το νεότερο από τρία υποβρύχια του πολεμικού ναυτικού της Αργεντινής.

Στην επιχείρηση της αναζήτησής του συμμετέχει και ένας επιφανής Αργεντινός, ο Πάπας Φραγκίσκος –φυσικά με τις «ένθερμες» προσευχές του. «Δεσμευόμαστε να χρησιμοποιήσουμε ό,τι έχουμε στη διάθεσή μας, εδώ αλλά και στο εξωτερικό, για να εντοπίσουμε το υποβρύχιο το συντομότερο δυνατόν».

Η Βρετανία επιστράτευσε το περιπολικό πλοίο «HMS Protector» για το κυνήγι του «Σαν Χουάν», ενώ σε ετοιμότητα βρίσκεται και στη ναυτική βάση των Φόκλαντ ένα C-130. «Παρά τον πόλεμο στις Μαλβίνες [σ.σ. το όνομα του συμπλέγματος των Φόκλαντ για τους Αργεντινούς], η Βρετανία προσέφερε το C-130 που βρίσκεται στα νησιά.

Η συνδρομή έγινε αποδεκτή επειδή αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή είναι να εντοπιστεί το υποβρύχιο και οι 44 επιβαίνοντες σε αυτό» έγραψε η «Νασιόν», η μεγαλύτερη εφημερίδα της Αργεντινής. «Κάθε διεθνής βοήθεια είναι αποδεκτή» σχολίασαν από την πλευρά τους στρατιωτικές πηγές. Στις έρευνες συμμετέχουν ένα αντιτορπιλικό, δυο κορβέτες, αρκετά ελικόπτερα και ένα ερευνητικό αεροσκάφος της NASA το οποίο βρισκόταν καθ’ οδόν για αποστολή στην Ανταρκτική. Αρχικά το αεροσκάφος ειδοποιήθηκε για κατάσταση έκτακτης ανάγκης πριν ενσωματωθεί κανονικά στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης. Το 65 μέτρων υποβρύχιο επέστρεφε στη ναυτική βάση Μαρ ντελ Πλάτα από την Ουσουάια, το νοτιότερο λιμάνι της Αργεντινής. Το σήμα χάθηκε την περασμένη Τετάρτη σε απόσταση 267 ναυτικών μιλίων από τις ακτές της Παταγονίας, ενώ οι καιρικές συνθήκες ήταν ιδιαίτερα κακές.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το «Σαν Χουάν» λάμβανε μέρος σε στρατιωτικές ασκήσεις. Μία από τις υποθέσεις που εξετάζονται είναι ότι η υπήρξε διακοπή ρεύματος και ότι αυτή η διακοπή ήταν που προκάλεσε τις δυσκολίες στην επικοινωνία. Σύμφωνα με το πρωτόκολλο πλεύσης, όταν ένα υποβρύχιο χάνει την επικοινωνία του θα πρέπει να αναδύεται αμέσως στην επιφάνεια. Αυτό ακριβώς περίμεναν και οι υπηρεσίες του πολεμικού ναυτικού, κάτι όμως που όπως φαίνεται δεν συνέβη.

Τι ρόλο μπορεί να έπαιξαν σε αυτό τα θηριώδη κύματα και οι ισχυροί άνεμοι; Το ερώτημα δεν μπορεί να απαντηθεί ακόμη. Το σενάριο της πυρκαγιάς αποκλείεται προς το παρόν, ενώ εκπρόσωπος του Ναυτικού σημειώνει πως το υποβρύχιο δεν μπορεί να κηρυχθεί ακόμη αγνοούμενο. Οπως ανέφερε ο επικεφαλής της ναυτικής βάσης Μαρ ντελ Πλάτα ναύαρχος Γκαμπριέλ Γκονζάλες, «μιλάμε μόνο για απώλεια στην επικοινωνία. Για να πεις ότι αγνοείται κάτι θα πρέπει να το ψάχνεις και να μην μπορείς να το βρεις».