Η 34χρονη Ελιάνα Κράουτσικ δεν είναι ένας απλός ναύτης. Είναι ανώτερη αξιωματικός, υπεύθυνη για τις επιχειρήσεις εν πλω, τα πυραυλικά συστήματα και τα αγκυροβόλια. Στο χαμένο υποβρύχιο «ARA San Juan» είναι η μοναδική γυναίκα μεταξύ 44 ανδρών. Και για τον Τύπο της Αργεντινής ενσαρκώνει την περιπέτεια που κανένας δεν ξέρει ακόμη εάν θα έχει αίσιο τέλος. Γεννημένη στην Ομπερά, μία από τις σημαντικότερες πόλεις της επαρχίας Μισιόνες της Βόρειας Αργεντινής, η Ελιάνα σπούδαζε μηχανικός στο Πολυτεχνείο όταν είδε μια διαφήμιση του πολεμικού ναυτικού. Αποφάσισε τότε να σπουδάσει στη Στρατιωτική Ναυτική Σχολή. Αποφοίτησε το 2008 και σε μια επίσκεψή της στη βάση του Μαρ ντελ Πλάτα, όπου είναι δεμένα τα τρία υποβρύχια του πολεμικού στόλου, κατάλαβε ότι μόνο αυτό μπορεί να είναι το μέλλον της. Κάπως έτσι, θα γινόταν η πρώτη γυναίκα που θα έσπαγε την ανδρική παράδοση του πιο συντηρητικού Σώματος των ενόπλων δυνάμεων.

«Ειδικεύτηκα στα πυραυλικά συστήματα των υποβρυχίων και πέρασα τέσσερα χρόνια στο υποβρύχιο “ARA Salta”» είπε τον περασμένο Μάιο σε μια συνέντευξή της στα μέσα ενημέρωσης της Αργεντινής. «Αυτή είναι η πρώτη μου χρονιά στο “ARA San Juan”».

Μέχρι πριν από πέντε χρόνια, η Ελιάνα ήταν η μοναδική αξιωματικός σε υποβρύχιο όχι μόνο στην Αργεντινή, αλλά σε ολόκληρη τη Λατινική Αμερική. Σήμερα υπάρχουν δύο ακόμη αξιωματικοί στη Βενεζουέλα, καθώς και έξι ακόμη υπαξιωματικοί. Το φύλο της δεν αποτέλεσε ποτέ πρόβλημα στο υποβρύχιο, παρόλο που κινείται σε ένα περιβάλλον όπου κυριαρχούν οι άνδρες. «Οι εμπειρίες μου ήταν πάντα καλές και κάνω αυτό που μου αρέσει» είχε πει στην ίδια συνέντευξη. «Δεν είχα ποτέ κανένα πρόβλημα. Κοιμάμαι με δύο συναδέλφους στην ίδια καμπίνα. Είμαι η μοναδική γυναίκα εν πλω, νιώθω καλά και είμαι πολύ ευχαριστημένη».

Σε ό,τι αφορά τη ρουτίνα της στο πλοίο, η Ελιάνα είπε ότι κάνει βάρδια το πρωί και μετά το φαγητό παίρνει έναν υπνάκο ή βλέπει μια ταινία. «Προετοιμαζόμαστε επίσης για ασκήσεις που κάνουμε μαζί με άλλα πλοία του πολεμικού στόλου. Είμαι η υπεύθυνη για τις τορπίλες και κάνουμε συνεχώς ασκήσεις».

«Η θάλασσα είναι το πάθος της» διηγείται ο πατέρας της. Αλλά τώρα η οικογένεια Κράουτσικ ανησυχεί για τα χειρότερα.