Ακόμη και οι παλιοί ανταγωνισμοί ξεχάστηκαν στο μυστήριο αυτής της εξαφάνισης που παρακολουθεί με κομμένη ανάσα η Αργεντινή και μεγάλο ενδιαφέρον ο υπόλοιπος κόσμος. Το αντικείμενο του μυστηρίου είναι ένα υποβρύχιο το οποίο αγνοείται από την περασμένη Τετάρτη. Και στις έρευνες για την ανεύρεσή του, εκτός από την Αργεντινή στο πολεμικό ναυτικό της οποίας ανήκει, αλλά και τις ΗΠΑ, τη Βραζιλία, την Χιλή, το Περού, την Ουρουγουάη και τη Νότια Αφρική, συμμετέχει και η Βρετανία –ο εχθρός της Αργεντινής, η πάλαι ποτέ αυτοκρατορία των θαλασσών που έκανε το 1982 τον τελευταίο της υπερπόντιο πόλεμο για τα Νησιά Φόκλαντ.
Δεκάδες είναι οι συγγενείς που έχουν συγκεντρωθεί στο Μαρ ντελ Πλάτα, τη ναυτική βάση απ’ όπου ξεκίνησε το υποβρύχιο «Σαν Χουάν» το ταξίδι του στα νερά της Παταγονίας, αδημονώντας για ένα σήμα από τους 44 επιβαίνοντες. «Ανησυχούμε, έχουμε ελάχιστα νέα, περιμένουμε να επικοινωνήσουμε» θα δήλωνε ο Εντουάρντο Κράουτσικ, πατέρα της Ελιάνας Μαρίας Κράοουτσικ, της αξιωματικού που συμβολίζει ό,τι τίποτε και κανένας άλλος την τραγωδία. Ο πατέρας είχε μιλήσει με την κόρη για τελευταία φορά πριν από δεκαπέντε ημέρες: «Μου είχε πει ότι είχαν φτάσει στη Γη του Πυρός και ότι ο κυβερνήτης την είχε συγχαρεί για το γεγονός ότι ήταν η μοναδική γυναίκα του πληρώματος.
Ο Χαβιέρ Γκαλάρντο, αξιωματικός κι αυτός, θα έκανε με το «Σαν Χουάν» το τελευταίο του ταξίδι πριν αποσπαστεί στα πιο ήρεμα νερά της ναυτικής διοίκησης. Και το ερώτημα, τώρα, είναι εάν θα μπορέσει να βγει ζωντανός από αυτό το υποβρύχιο που κατασκευάστηκε στη Γερμανία και λειτουργεί με ηλεκτρισμό ο οποίος τροφοδοτείται από 960 μπαταρίες. Αυτό το χαρακτηριστικό του κάνει τους τεχνικούς του πολεμικού ναυτικού της Αργεντινής να εικάζουν ότι η σιγή του ασυρμάτου οφείλεται σε κάποια βλάβη. Αλλοι πάλι φοβούνται τα χειρότερα. Οπως, για παράδειγμα, ότι ξέσπασε κάποια πυρκαγιά σε 300 μέτρα βάθος, στερώντας το «Σαν Χουάν» από ηλεκτρική ενέργεια και κινητήρες.
Η ελπίδα, ωστόσο, πεθαίνει τελευταία. Και η τελευταία από αυτές έρχεται από έναν δορυφόρο ο οποίος είναι πιθανό να αναμετέδωσε κλήσεις που προέρχονται από το «Σαν Χουάν». Αυτό που πιθανολογούν οι ειδικοί είναι ότι οι ασυρματιστές του υποβρυχίου επιχείρησαν επτά δορυφορικές κλήσεις από αργά το πρωί του Σαββάτου έως νωρίς το απόγευμα. «Ηταν μια ανακούφιση για μας, έτσι ξέρουμε ότι είναι ακόμη ζωντανοί» δήλωσε χθες στο τηλεοπτικό δίκτυο Α24 ο αδελφός μέλους του πληρώματος.
Οχι πάντως ότι τα πράγματα είναι εύκολα. Οι καιρικές συνθήκες δεν βοηθούν στις έρευνες, αφού στην επιφάνεια του ωκεανού τα κύματα ξεπερνούν τα έξι μέτρα, ενώ οι καταιγίδες δυσχεραίνουν ακόμη περισσότερο. «Ευτυχώς μπορούμε να συνεχίζουμε τις έρευνες από αέρος» ανέφερε εκπρόσωπος του Ναυτικού. Οι καταιγίδες είναι πιθανόν να δημιουργούν παρεμβολές στις δορυφορικές κλήσεις, πρόβλημα την επίλυση του οποίου έχει αναλάβει αμερικανική εταιρεία που ειδικεύεται στις δορυφορικές επικοινωνίες εντοπίζοντας μέσω αυτών την τοποθεσία του καλούντος. Και το κυνήγι του «Σαν Χουάν» συνεχίζεται.