Η Goldman Sachs πιστεύει ότι το 2017 ήταν ένα πολύ καλό έτος για την παγκόσμια οικονομία και πως το 2018 θα είναι ακόμη καλύτερο. Σε έκθεσή της η επενδυτική τράπεζα εκτιμά ότι η παγκόσμια ανάπτυξη αναμένεται να φτάσει το επόμενο έτος το 4%, με ατμομηχανή χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Γερμανία και η Κίνα. Η εκτίμηση για ένα καλύτερο νέο έτος στηρίζεται σε μια σειρά από λόγους όπως είναι η πιο χαλαρή δημοσιονομική πολιτική που αναμένεται να ακολουθήσουν πολλές μεγάλες οικονομίες στον αναπτυσσόμενο και τον ανεπτυγμένο κόσμο. Επίσης η επενδυτική τράπεζα θεωρεί ότι παρά το γεγονός ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και άλλες κεντρικές τράπεζες έχουν μπει σε τροχιά αύξησης των επιτοκίων, το κόστος δανεισμού εξακολουθεί να παραμένει αρκετά χαμηλό ευνοώντας τις επενδύσεις.

ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ. Στις προσδοκίες για ισχυρή ανάπτυξη και το 2018 αποδίδεται εξάλλου η άνοδος αρκετών μεγάλων χρηματιστηριακών δεικτών. Οπως σημειώνει το CNBC, στις ΗΠΑ ο δείκτης S&P 500 έχει παρουσιάσει μέσα στο 2017 αύξηση πάνω από 14%. Ο δείκτης DAX του Χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης έχει καταγράψει άνοδο της τάξης του 13%. Στην Ιαπωνία ο δείκτης Nikkei του Χρηματιστηρίου του Τόκιο έχει ενισχυθεί φέτος πάνω από 17%.

Σε παγκόσμιο επίπεδο βέβαια εξακολουθούν να παραμένουν αρκετοί πολιτικοί και οικονομικοί κίνδυνοι. Ιδιαίτερη αναφορά κάνει η Goldman Sachs στην αναμενόμενη φορολογική μεταρρύθμιση στην οποία θέλει να προχωρήσει ο Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ που έχει προκαλέσει αβεβαιότητα στις αγορές επειδή κανείς δεν ξέρει εάν θα περάσει από το Κογκρέσο, με ποιες ακριβώς ρυθμίσεις. Αλλος κίνδυνος είναι επίσης να ξεσπάσει εμπορικός πόλεμος μεταξύ μεγάλων οικονομιών και ιδιαίτερα μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας ή της Ευρώπης λόγω της πολιτικής προστατευτισμού που θέλει να ακολουθήσει ο Λευκός Οίκος. Στην περίπτωση που ο Τραμπ μπορέσει να περάσει τη φορολογική μεταρρύθμιση και να υπάρξει συμφωνία των ΗΠΑ με άλλες χώρες για θέματα εμπορίου, τότε οι προοπτικές της αμερικανικής και της παγκόσμιας οικονομίας αναμένεται να βελτιωθούν ακόμη περισσότερο.