Σε αποτροπή των αυξήσεων του ΕΤΜΕΑΡ που πληρώνουν οι καταναλωτές μέσω των λογαριασμών ρεύματος, αλλά και σε σημαντική μείωση του ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ, έχει μέχρι σήμερα συμβάλει το λεγόμενο τέλος προμηθευτή, όπως επισημαίνουν οι φορείς που εκπροσωπούν τον χώρο της πράσινης ενέργειας. Αυτός είναι και ο λόγος που τονίζουν την ανάγκη να παραμείνει σε ισχύ το σχετικό μέτρο, αφού διαφορετικά θα οδηγηθούμε σε εκ νέου αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ, και άρα σε επιβάρυνση των τιμολογίων ρεύματος.
Το σκεπτικό αυτό διατρέχει την κοινή ανακοίνωση συνολικά επτά συλλογικών φορέων που δραστηριοποιούνται στο χώρο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (παραγωγοί αιολικών, φωτοβολταικών, υδροηλεκτρικών, βιομάζας, κ.ο.κ) , με αφορμή όσους τάσσονται υπέρ της κατάργησης της σχετικής χρέωσης.
Στην πράξη, η χρέωση προμηθευτών θεσπίστηκε πριν από ενάμισι χρόνο με στόχο να μηδενισθεί το έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ, δίχως να χρειάζονται αυξήσεις στο ΕΤΜΕΑΡ όπως όλα τα προηγούμενα χρόνια. Οπως εξηγούν άνθρωποι του χώρου, πρόκειται για μια ανταποδοτική χρέωση που πληρώνουν οι προμηθευτές για το φθηνότερο, λόγω ΑΠΕ, ρεύμα που αγοράζουν στη χονδρική. Και αυτό καθώς το παραγόμενο από ΑΠΕ ρεύμα εισέρχεται κατά προτεραιότητα στο σύστημα, δηλαδή δίχως χρέωση, έχοντας ως αποτέλεσμα να μένουν εκτός οι πιο ακριβές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, και επομένως να διαμορφώνεται χαμηλότερα η τιμή χονδρικής στο ρεύμα (γνωστή ως Οριακή Τιμή του Συστήματος), γεγονός που αντανακλάται προφανώς και στα τελικά τιμολόγια. Επί πολλά όμως χρόνια, αυτή η μείωση δεν μεταφέρονταν στα τιμολόγια των καταναλωτών.
Στόχος του τέλους προμηθευτή ήταν και παραμένει, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση των φορέων των ΑΠΕ, να ενσωματώσει την αξία της ανανεώσιμης ενέργειας στο συνολικό κόστος των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας, έτσι ώστε να αντανακλάται η μείωση που επιφέρει σε αυτό η πράσινη ενέργεια- και μάλιστα μέσω του ίδιου του μηχανισμού επίλυσης της χονδρεμπορικής αγοράς.
Η μη ενσωμάτωση της αξίας αυτής, συνεχίζει η ανακοίνωση, επιβάρυνε άδικα τους καταναλωτές και τις ΑΠΕ προς όφελος των προμηθευτών αφού προκαλούσε για πολλά χρόνια συνεχείς αυξήσεις του ΕΤΜΕΑΡ και ελλείμματα στον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ (Ε.Λ. ΑΠΕ) του ΛΑΓΗΕ.
Εδώ και ενάμισι χρόνο, οπότε και εφαρμόζεται το μέτρο, έχει επέλθει, σύμφωνα με τους φορείς της πράσινης ενεργειακής αγοράς, συρρίκνωση του ελλείμματος των ΑΠΕ, το οποίο αναμένεται να μηδενιστεί στα τέλη του 2017, αποτρέποντας νέες αυξήσεις στο ΕΤΜΕΑΡ που πληρώνουν όλοι οι καταναλωτές μέσω των τιμολογίων ρεύματο. Επίσης συνέβαλε στη μείωση της καθυστέρησης των πληρωμών των παραγωγών ΑΠΕ από τους 7 στους 4 μήνες, και στον συνολικό εξορθολογισμό της αγοράς.
Σύμφωνα με τους συλλογικούς φορείς των ΑΠΕ, το μέτρο πρέπει να συνεχιστεί, πάντα υπό την εποπτεία και τον έλεγχο της ΡΑΕ, καθώς όπως λένε, αναμένεται :
-Να επιτρέψει τη μείωση του ΕΤΜΕΑΡ και άρα την περαιτέρω μείωση των τιμολογίων των καταναλωτών.
Να διασφαλίσει μεσοπρόθεσμα τη βιωσιμότητα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ, καθώς αποφεύγεται η δημιουργία ελλειμμάτων σε μόνιμη βάση
-Να ενισχύσει την αξιοπιστία του ΛΑΓΗΕ και την ασφάλεια των επενδύσεων, υφιστάμενων και νέων.
Και να αποτρέψει δυσλειτουργίες και μέτρα που αναστάτωσαν την αγορά για πολλά χρόνια (αναδρομικές περικοπές εσόδων των έργων ΑΠΕ, μεγάλες υπερημερίες πληρωμών, δυσφήμιση των ΑΠΕ, κ.ο.κ.).
Διαφορετικά, εφόσον δηλαδή το μέτρο καταργούνταν, οι φορείς των ΑΠΕ επισημαίνουν ότι θα οδηγούσε την αγορά πίσω στην προηγούμενη κατάσταση, δηλαδή σε αναγκαστικές νέες αυξήσεις του ΕΤΜΕΑΡ προκειμένου να μην προκύπτουν ελλείμματα στον Ειδικό Λογαριασμό των ΑΠΕ, οι οποίες κατέληγαν να επιδοτούν τους προμηθευτές σε βάρος των καταναλωτών και των ΑΠΕ για πολλά χρόνια.
Οι επτά συνολικά φορείς που υπογράφουν την ανακοίνωση είναι οι : Ελληνική Εταιρεία Ανάπτυξης Βιομάζας, (ΕΛΕΑΒΙΟΜ), Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας, (ΕΛΕΤΑΕΝ), Ελληνικός Σύνδεσμος Ηλεκτροπαραγωγών από ΑΠΕ, (ΕΣΗΑΠΕ), Ελληνικός Σύνδεσμος Μικρών Υδροηλεκτρικών Έργων, (ΕΣΜΥΕ), Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αγροτικών Φωτοβολταϊκών, (ΠΣΑΦ), Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών, (ΣΕΦ), και Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά, (ΣΠΕΦ).