«Καταδικασμένοι» στην ανασφάλεια φαίνεται ότι είναι οι επικουρικοί γιατροί που στηρίζουν καθημερινά τα δημόσια νοσοκομεία. Τα εντάλματα πληρωμής των μισθών τους επιστρέφονται αθεώρητα το ένα μετά το άλλο, με αποτέλεσμα να παραμένουν απλήρωτοι από τον Οκτώβριο.
Όπως καταγγέλλει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) 500 γιατροί – συνολικά η «δεξαμενή» των επικουρικών γιατρών αριθμεί περίπου 2.100 λειτουργούς του Ιπποκράτη – βρίσκονται αντιμέτωποι με το πρόβλημα αυτό.
Πρόκειται μάλιστα για ειδικευμένους, οι οποίοι εργάζονται στην ίδια θέση για περισσότερα από δύο χρόνια, γεγονός που καταδεικνύει την αναγκαιότητα τους και επιπρόσθετα τη «μαύρη τρύπα» στη στελέχωση του ΕΣΥ.
Ωστόσο, οι επίτροποι – σύμφωνα πάντα με την ίδια καταγγελία –κρίνουν ότι η πληρωμή των μισθών «δεν είναι σύννομη» επειδή «η συνολική διάρκεια απασχόλησης υπερβαίνει τους 12 μήνες». Μάλιστα θεωρούν ότι «η ανανέωση της θητείας των επικουρικών που προσλήφθηκαν με ετήσια σύμβαση είναι νόμιμη μόνο εφόσον το κόστος μισθοδοσίας ενταχθεί σε συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα».
Επίσης επιδεινώνονται τα προβλήματα με την μισθοδοσία άλλων 700 επικουρικών γιατρών, τους οποίους η κυβέρνηση έχει εντάξει σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ. «Σε πολλά νοσοκομεία υπάρχουν σοβαρότατες καθυστερήσεις στη μισθοδοσία ενώ σε αρκετές περιπτώσεις έχει πληρωθεί μόνο ένα μέρος των δεδουλευμένων, παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργείου Υγείας και των διοικήσεων, μήνες πριν, ότι έχει δοθεί εντολή μέχρι να εκταμιευτεί το αντίστοιχο κονδύλι από το ΕΣΠΑ, να πληρώνονται από τις πιστώσεις των νοσοκομείων», καταγγέλλει η Ομοσπονδία.
Και καταλήγει ότι οι ευθύνες της Κυβέρνησης είναι τεράστιες καθώς αντί για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, προσλαμβάνει επικουρικούς. «Επειδή πληρώνονται από ‘τα ίδια έσοδα’ δηλαδή από την επιχειρηματική λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων, και δεν επιβαρύνουν» τον κρατικό προϋπολογισμό».