Η Μάνδρα είναι χτισμένη σε συμβολή χειμάρρων, ανατολικά του όρους Πατέρα, και για τον λόγο αυτόν έχει σημανθεί ως τρωτή σε πλημμύρες στα Σχέδια Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας.
Τα σχέδια αυτά αναμένεται να ολοκληρωθούν, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλο, τον ερχόμενο Φεβρουάριο. Σημειώνεται ότι οι προκαταρκτικές μελέτες είχαν εκπονηθεί το 2012 και οι συμβάσεις για τις οριστικές μελέτες είχαν ανατεθεί το 2014.
«Οπως αποδεικνύεται, έστω και με καθυστέρηση 5-10 ετών, η εκπόνηση των σχεδίων δεν μας προστατεύει από μόνη της. Τα σχέδια πρέπει αφενός να ελέγχονται για την πληρότητά τους και αφετέρου να εφαρμόζονται» επισημαίνουν από την Ενωση Πτυχιούχων Περιβαλλοντολόγων Ελλάδας.
Και τίθεται το ερώτημα: Γιατί δεν προχωρούν τα σχέδια στη χώρα μας; Αυτά τα –έστω και καθυστερημένα –σχέδια στηρίζονται σε δεδομένα παρακολούθησης που συγκεντρώνονται από φορείς του ευρύτερου Δημοσίου.
«Τα δεδομένα αυτά είναι εξαιρετικά λίγα, αποσπασματικά, και όταν συγκεντρώνονται έχουν δυσανάλογα υψηλό κόστος, με αποτέλεσμα να μην αντέχει το κράτος να τα λαμβάνει σε τακτικά χρονικά διαστήματα, όπως θα έπρεπε» αναφέρουν από την Ενωση Πτυχιούχων Περιβαλλοντολόγων. «Ενδεικτικά, το κόστος παρακολούθησης της οικολογικής ποιότητας του νερού ανά μονάδα κοστίζει ακόμη στη χρεοκοπημένη Ελλάδα ποσό υπερδιπλάσιο απ’ ό,τι στην Κύπρο».
Και επιπλέον, όπως λένε, από την Ενωση, υπάρχει και ένας δεύτερος λόγος που μένουν αχρησιμοποίητα αυτά τα σχέδια. «Η Δημόσια Διοίκηση δεν βρίσκεται σε θέση να αξιολογήσει ορθολογικά την κρισιμότητά τους και να τα ιεραρχήσει». Ειδικά, «σε ό,τι αφορά τους υδάτινους πόρους και τις πλημμύρες, οι προτεραιότητες της Δημόσιας Διοίκησης αφορούν την απορροφητικότητα των κύριων κατασκευαστικών έργων και των σχετικών κονδυλίων, παρά τις ανάγκες των πολιτών».
Τα αναγκαία βήματα. Οι περιβαλλοντολόγοι θεωρούν ότι πρέπει:
– να προχωρήσει η υλοποίηση των Σχεδίων Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας, με έμφαση στην πρόληψη, στις σύγχρονες πρακτικές και λαμβάνοντας υπόψη τις περιβαλλοντικές συνθήκες που διαμορφώνονται πλέον με την κλιματική αλλαγή.
– να βελτιωθεί το πρόγραμμα παρακολούθησης και συλλογής δεδομένων ώστε να υπάρχει ενημέρωση και συνεχής ροή δεδομένων.
– να αξιοποιούνται τα σχέδια και οι επιστημονικές μελέτες που πληρώνουν οι πολίτες.
– να δοθεί έμφαση στην αποκατάσταση / αναδάσωση / αντιπλημμυρική προστασία σε καμένες δασικές εκτάσεις. Να αλλάξουν οι αγροτικές καλλιεργητικές μέθοδοι που συντελούν στην εμφάνιση των χειμάρρων λάσπης και να λαμβάνουν μέτρα οι εργολάβοι κατασκευαστικών έργων ώστε οι πρώτες ύλες να μην ξεφεύγουν από τα εργοτάξια κάθε φορά που βρέχει.
Επιπλέον, να ληφθούν μέτρα αποσυμφόρησης των αστικών ομβρίων υδάτων τουλάχιστον κατά τις πρώτες κρίσιμες 6-12 ώρες έπειτα από κάθε βροχόπτωση, οι πολεοδομικές άδειες και οι κανόνες δόμησης να λαμβάνουν υπόψη τους τα χαμηλότερα σημεία και τις αποχετευτικές δυνατότητες της περιοχής.
n να εξεταστεί το ενδεχόμενο επαναφοράς κομβικών ρεμάτων στην πρότερη κατάσταση, με σκοπό τη διευκόλυνση της φυσικής ροής υδάτων σε ανάλογες περιπτώσεις.
ΟΙ ΑΥΤΟΨΙΕΣ. Εν τω μεταξύ, στα 955 έχουν φτάσει μέχρι στιγμής τα κτίρια στους Δήμους Μάνδρας – Ειδυλλίας και Μεγαρέων που έχουν πληγεί από την κακοκαιρία και χρήζουν αποζημίωσης.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από το υπουργείο Υποδομών, έχουν γίνει συνολικά 1.154 αυτοψίες στις προαναφερόμενες περιοχές. Οπως προέκυψε:
– Στον Δήμο Μάνδρας – Ειδυλλίας επλήγησαν 733 κτίρια: 588 κατοικίες, 67 επαγγελματικοί χώροι, 5 δημόσια κτίρια και 73 αποθήκες – υπόγεια.
– Στον Δήμο Μεγαρέων επλήγησαν 222 κτίρια: 142 κατοικίες, 30 επαγγελματικοί χώροι, 2 δημόσια κτίρια και 48 αποθήκες – υπόγεια.