Μικρά και ίσως αδιάφορα εκ πρώτης όψεως, δεν θα έλειπαν από μια πλούσια αρχαιολογική συλλογή όπως εκείνη του Αρχαιολογικού Μουσείου του Ηρακλείου. Τα οκτώ πήλινα και το ένα λίθινο αγγείο μαζί με το λυχνάρι μινωικής εποχής, όπως και τα πέντε ακόμη αγγεία μαζί με κάποια θραύσματα ειδωλίων, μια οστέινη περόνη και ένα πήλινο σφονδύλι των κλασικών και ελληνιστικών χρόνων, μεταξύ άλλων, που θα παραδοθούν όμως σήμερα στην ελληνική πρεσβεία της Βιέννης και θα επαναπατριστούν –συνολικά 26 αντικείμενα –έρχονται να προσθέσουν ένα ακόμη κομμάτι στο παζλ των λεηλατημένων από τους Ναζί αρχαιοτήτων. Και συμβάλλουν ώστε 76 χρόνια μετά τη λεηλασία η αδικία να αποκατασταθεί.

Οι 26 αρχαιότητες που επαναπατρίζονται είναι μερικές μόνο από εκείνες που έκλεψε ο γερμανός στρατηγός Τζούλιους Ρίνγκελ από την Κνωσό το 1941. Μετά το πέρας του πολέμου, ο σπουδαίος αρχαιολόγος Σπυρίδων Μαρινάτος ξεκίνησε το 1948 ένα ταξίδι 75 ημερών στην Ευρώπη για να εντοπίσει τα κλοπιμαία των Ναζί από κάθε γωνιά της Ελλάδας και μία από τις στάσεις που έκανε ήταν στο Γκρατς. Στη μικρή αυστριακή πόλη οδηγήθηκε από το γεγονός ότι αποτελούσε την ιδιαίτερη πατρίδα του στρατηγού Ρίνγκερλ ο οποίος είχε σαρώσει αρχαιότητες από την Κνωσό και τη Γόρτυνα με ορμητήριό του τη Βίλα Αριάδνη. Και μπορεί ο δράστης να μην εντοπίστηκε από τον έλληνα αρχαιολόγο καθώς είχε διαφύγει από τον φόβο της παραπομπής του σε δίκη ως εγκληματία πολέμου. Οπως επίσης μπορεί οι συλλογές του να είχαν λεηλατηθεί από ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις. Ωστόσο, ο αυστριακός στρατηγός είχε προλάβει να δωρίσει πριν το 1945 τις λεηλατημένες από την Κνωσό αρχαιότητες στο τοπικό πανεπιστήμιο όπου τις εντόπισε ο Μαρινάτος και τις έφερε ξανά σε ελληνικό έδαφος συσκευασμένες σε τρία μεγάλα κιβώτια.

Προσφάτως το Πανεπιστήμιο του Γκρατς στο πλαίσιο προγράμματος για την καταγραφή και τεκμηρίωση αρχαιοτήτων που συνδέονται με δραστηριότητες των Ναζί κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου εντόπισε ότι και τα συγκεκριμένα 26 αντικείμενα προέρχονται από την Κρήτη και επικοινώνησε με το υπουργείο Πολιτισμού εκφράζοντας την πρόθεσή του να επιστρέψει τις αρχαιότητες στην Ελλάδα, οι οποίες θα καταλήξουν στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου.