Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, η οποία κέρδισε την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες, εκτός από την Κρήτη, είχε ήδη δεχθεί συγχαρητήρια από τους πρώην πρωθυπουργούς Κώστα Σημίτη και Γιώργο Παπανδρέου, τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλη Βενιζέλο, από τους συνυποψηφίους της Γιώργο Καμίνη, Σταύρο Θεοδωράκη, Γιάννη Μανιάτη, Γιάννη Ραγκούση, Κωνσταντίνο Γάτσιο και Απόστολο Πόντα, καθώς και από τους Θανάση Θεοχαρόπουλο και Γιάννη Τούντα.
Μηνύματα ενότητας από Σταύρο – Καμίνη
Οι πανηγυρισμοί στον έκτο όροφο της Χαριλάου Τρικούπη είχαν ξεκινήσει από νωρίς, καθώς με καταμετρημένο μόλις το 15% των ψηφισάντων ήταν προφανές πως το αποτέλεσμα δεν θα άλλαζε και η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, που ανέλαβε από την αρχή το ρίσκο για το μεγάλο εγχείρημα, θα έπαιρνε το πράσινο φως για να το ολοκληρώσει αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τη δημιουργία του νέου φορέα.
Τα πρώτα βήματα για τον νέο φορέα
Παράλληλα, η Παράταξη θα εκφράζεται από μια ενιαία φωνή, η οποία θα αναδεικνύει την ενότητα πίσω από το πολιτικό εγχείρημα. Είναι προφανές πως η μετάβαση στον νέο φορέα θα είναι σταδιακή, οι λεπτομέρειες βρίσκονται ακόμα υπό συζήτηση ενώ θεωρείται δεδομένο ότι οι δύο Κοινοβουλευτικές Ομάδες θα διατηρηθούν ως έχουν μέχρι τις προσεχείς εθνικές εκλογές με σκοπό τη μέγιστη αντιπολιτευτική ισχύ της νέας παράταξης. Πριν ακόμη κοπάσουν οι πανηγυρισμοί, εξάλλου, από το επιτελείο της Γεννηματά τονίζουν ότι ο νέος φορέας πιάνει αμέσως δουλειά, δίνοντας το δικό του στίγμα στην Ολομέλεια της Βουλής όπου συζητείται σήμερα το κοινωνικό μέρισμα.
Μεγάλη συμμετοχή και στον β’ γύρο
Στην Κεντροαριστερά έχουν κάθε λόγο να πανηγυρίζουν, αφού παρά τις αντίξοες συνθήκες του δεύτερου γύρου, την κατά τόπους έντονη βροχόπτωση και με δεδομένη την καταστροφή που συντελέστηκε στη Δυτική Αττική, το εγχείρημα κατάφερε να προσελκύσει ξανά στις κάλπες το 74% όσων ψήφισαν την περασμένη Κυριακή (σχεδόν 156.000 ψηφοφόρους). Η απρόσμενα μεγάλη συμμετοχή όχι μόνο αποδεικνύει πως οι προοδευτικοί πολίτες ενδιαφέρονται για τον νέο φορέα, αλλά δικαιώνει πλήρως την τοποθέτηση του Νίκου Αλιβιζάτου ως επικεφαλής των εκλογικών διαδικασιών, οι οποίες, όταν πια αποφασίστηκε η δομή τους, διεξήχθησαν με ελάχιστες δυσκολίες. Ο απολογισμός της όλης διαδικασίας είναι μόνο θετικός όπως εκτιμούν πολλά κεντροαριστερά στελέχη.
Αυτό που απομένει πλέον, πέραν των διαδικαστικών, είναι η Φώφη Γεννηματά να πείσει ακόμα και εκείνους που δεν την ψήφισαν ότι ο νέος πολιτικός φορέας δεν αποτελεί μια νέα έκδοση του ΠΑΣΟΚ, αλλά μια διευρυμένη, νέα παράταξη. Η ίδια γνωρίζει πως η «πασοκοποίηση» της διαδικασίας δεν θα ωφελήσει κι αυτό ήταν ο μεγάλος φόβος, τόσο στο δικό της επιτελείο όσο και σε εκείνο του Νίκου Ανδρουλάκη όταν την προηγούμενη Κυριακή αναδείχθηκε το δίδυμο του δεύτερου γύρου. Αυτούς τους φόβους αναλαμβάνει τώρα η ίδια να καθησυχάσει, κυρίως για τους ψηφοφόρους των υποψηφίων που βρέθηκαν εκτός δεύτερου γύρου.