Πριν ακόμα ξεκαθαρίσει το πεδίο σχετικά με τα διαδικαστικά, το σχέδιο της Φώφης Γεννηματά για την αναγέννηση του κεντροαριστερού χώρου περιελάμβανε τρία βήματα: πρώτο ήταν η εκλογή αρχηγού, δεύτερο η ενοποίηση των δυνάμεων μέσω της δημιουργίας του ενιαίου φορέα και τρίτο η προσπάθεια της ενωμένης, πλέον, δημοκρατικής παράταξης να απευθυνθεί στην ελληνική κοινωνία, διεκδικώντας το δικό της, αυξημένο μερίδιο στην επόμενη Βουλή. Μετά την επικράτηση της Κυριακής, η Γεννηματά μπορεί πλέον να ολοκληρώσει την αποστολή που ανέλαβε –και η οποία ενδέχεται να αποδειχθεί δυσκολότερη απ’ όσο θα περίμενε κανείς.
Σε κανονικές συνθήκες τα επιτελικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ θα ήταν εύκολο να εκκινήσουν τις διαδικασίες για το Συνέδριο ή να δημιουργήσουν ένα καταστατικό –έχουν άλλωστε γνώση επί του θέματος. Αυτή τη φορά, ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι απλά, καθώς τόσο η ίδια η επικεφαλής τού υπό σύσταση ενιαίου φορέα όσο και οι συνεργάτες της έχουν πλήρη επίγνωση πως μια λάθος κίνηση μπορεί να βάλει φωτιά στο όλο εγχείρημα. Με βασικό στόχο τη διεύρυνση και τη συμμετοχή ακόμα και των πιο δύσπιστων, η Γεννηματά θα επιδιώξει τη συνεννόηση με όλες τις δυνάμεις του χώρου που συμμετείχαν στην ανάδειξη της νέας ηγεσίας.
Είναι χαρακτηριστικό πως, όπως εκτιμούν στο επιτελείο της, οι ψηφοφόροι του Ποταμιού και του Γιώργου Καμίνη στην πλειονότητά τους δεν επέλεξαν να την ψηφίσουν στον δεύτερο γύρο –οι πρώτοι στράφηκαν προς τον Νίκο Ανδρουλάκη, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό των δεύτερων προτίμησε την αποχή.
Η νέα επικεφαλής θέλει να αποδείξει στην πράξη πως στόχος της δεν είναι να δημιουργήσει ένα νέο ΠΑΣΟΚ. Γι’ αυτό κάθε θέση, κάθε ιδέα θα τίθεται από εδώ και πέρα προς συζήτηση. Οι συνεννοήσεις το επόμενο διάστημα θα είναι πολλές, με αποτέλεσμα ο προσυνεδριακός διάλογος να χρειαστεί περισσότερο χρόνο –ο νέος φορέας, όμως, δεν θα μείνει «στον αέρα», καθώς θεωρείται δεδομένη η δημιουργία ενός οργάνου που θα αναλάβει να χαράξει τον δρόμο προς το ιδρυτικό Συνέδριο. Η Χαριλάου Τρικούπη τοποθετεί την πραγματοποίησή του την άνοιξη του 2018 –«αρκετά μακριά για να προλάβουμε να οργανωθούμε σωστά, όμως και αρκετά κοντά για να μη χάσουμε το momentum που έχει δημιουργηθεί», έλεγαν χαρακτηριστικά συνεργάτες της Γεννηματά, οι οποίοι εκτιμούν πως θα χρειαστεί περίπου ένας μήνας για να λυθούν όλα τα τεχνικά προβλήματα που θα προκύψουν.
ΕΠΙΘΕΣΗ ΦΙΛΙΑΣ ΑΠΟ ΤΣΙΠΡΑ. Παράλληλα, η Γεννηματά έχει να αντιμετωπίσει μια εκ νέου επίθεση φιλίας από την πλευρά της κυβέρνησης. Ο Αλέξης Τσίπρας της τηλεφώνησε το πρωί της Δευτέρας για να τη συγχαρεί («έβαλες δύσκολο στόχο και τον πέτυχες» φέρεται ότι της είπε) και, αμέσως μετά, με δήλωσή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εξέφρασε την ελπίδα «η εκλογή της να συμβάλει στη βελτίωση των σχέσεων και στον διάλογο μεταξύ των προοδευτικών δυνάμεων στη χώρα μας, όπως ήδη γίνεται σε όλη την Ευρώπη». Η Γεννηματά φρόντισε αμέσως να κλείσει την πόρτα στον Πρωθυπουργό, τονίζοντας πως η μαζική συμμετοχή στους δύο γύρους των εκλογών ήταν η «πρώτη οργανωμένη κοινωνική αντίδραση στις πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ, μια πράξη αντίστασης» (Θέμα fm), ενώ εξήγησε πως «διάλογος με τον Τσίπρα δεν έχει γίνει επειδή κυβερνά με την Ακροδεξιά».
Η δέσμευση του Ανδρουλάκη. Από τη δική του πλευρά, ο Νίκος Ανδρουλάκης έδωσε το δικό του στίγμα για την επόμενη μέρα με μια νέα δέσμευση: «Τα επόμενα χρόνια θα συνεχίσω, όπως σήμερα και σε όλη μου την πορεία, να λειτουργώ με πολιτική αυτονομία απέναντι στις συντεχνίες και τα συμφέροντα που χρεοκόπησαν την πατρίδα μας και που έκαναν μεγάλη ζημιά στην παράταξη». Υπογράμμισε, παράλληλα, ότι δεν δέχεται «τον ρόλο του “Νο 2″»: «Ο καθένας έχει δικαίωμα βάσει του καταστατικού που θα φτιαχτεί, να δημιουργήσει μια τάση. Εγώ προσωπικά δεν θα κάνω κάτι τέτοιο. Θα εκφράζομαι μέσα από τον πολιτικό μου λόγο και μέσα από την πολιτική μου παρουσία. Δεν έχω ανάγκη να κάνω κάποια τάση», εξήγησε.