«Η ομορφιά, η αγάπη και η αλήθεια είναι οδηγός για τη ζωή». Η φράση ακούστηκε δυνατά από τα χείλη του Αρχιεπισκόπου της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας Αναστάσιου έστω και με κλειστά μικρόφωνα λόγω κάποιου τεχνικού προβλήματος που προέκυψε. Και μ’ αυτόν τον τρόπο έκλεισε η χθεσινή συναυλία της Λαϊκής Ορχήστρας Μίκης Θεοδωράκης (σ.σ. στην οποία κρουστά έπαιξε ο εγγονός του συνθέτη Στέφανος), με αφορμή τη συμπλήρωση 25 χρόνων από την ενθρόνισή του Αρχιεπισκόπου στα Τίρανα, που ήταν μια από τις κορυφαίες στιγμές στην πλούσια σε προσφορά ζωή ενός από τους σημαντικότερους εν ζωή ιεράρχες.

Τα μεγάλα τραγούδια του συνθέτη που ακούστηκαν από τον Κώστα Μακεδόνα και τη Σοφία Παπάζογλου στο Πολιτιστικό Κέντρο του νέου Καθεδρικού Ναού των Τιράνων, κέρδισαν το χειροκρότημα, εκτός άλλων, από τον πρόεδρο της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα, από πρεσβευτές, διπλωμάτες και επιχειρηματίες. Κυρίως όμως από τον κόσμο που είχε κατακλύσει όχι μόνο την αίθουσα αλλά και τον προαύλιο χώρο στον οποίο είχε στηθεί μια γιγαντοοθόνη που οποία αναμετέδιδε τη συναυλία. Στο παρασκήνιο, μάλιστα, ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων Δυρραχίου και Πάσης Αλβανίας, όπως είναι ο πλήρης επίσημος τίτλος του, σιγοτραγούδησε «Της Δικαιοσύνης ήλιε νοητέ» μαζί με τους δύο καλλιτέχνες και ευχήθηκε «η χώρα μας να μην ξεχάσει τον νοητό ήλιο της Δικαιοσύνης και να μην μπει σε μια συννεφιά που θυμίζει περισσότερο τον Βορρά».

Ο Μίκης –που είχε δώσει συναυλία στα Τίρανα πριν ανοίξουν τα σύνορα, το 1988, επί Ραμίζ Αλία, τρία χρόνια μετά τον θάνατο του Εμβέρ Χότζα –έστειλε μήνυμα το οποίο διάβασε η κόρη του Μαργαρίτα. «Σας ευχαριστώ θερμότατα, γιατί χάρη σε Σας το έργο μου και η Ορχήστρα που φέρει το όνομά μου εμφανίζονται μπροστά στους Ελληνες που ζουν στα Τίρανα αλλά και στο αλβανικό κοινό, για το οποίο έχω πάντα φιλικά αισθήματα. Αλλωστε, δεν θα ξεχάσω ποτέ τη χαρά και τη συγκίνηση που ένιωσα όταν μου δόθηκε κάποτε η ευκαιρία να επισκεφτώ την Αλβανία και να παρουσιάσω ο ίδιος τα έργα μου στο κοινό αυτό. Με βαθιά εκτίμηση και αγάπη, Μίκης Θεοδωράκης».