Με τους υψηλότερους ρυθμούς των τελευταίων τεσσάρων ετών αυξήθηκαν τον Οκτώβριο οι εξαγωγές ρολογιών από την Ελβετία. Πρόκειται για εξέλιξη που οφείλεται κατά κύριο λόγο στη μεγάλη αύξηση της ζήτησης για ακριβά ρολόγια από την Ασία όπου η ισχυρή οικονομική ανάπτυξη αυξάνει τα εισοδήματα και επιτρέπει σε περισσότερους να ξοδεύουν πιο πολλά χρήματα για είδη πολυτελείας. Οι περισσότερες πωλήσεις ακριβών ρολογιών από την Ελβετία γίνονται πλέον στην Κίνα, που έχει πάρει τα σκήπτρα σε όλη την Ασία. Σημαντικές αυξήσεις πάντως καταγράφονται και σε ελβετικά ρολόγια που είναι πιο προσιτά στο κοινό δείχνοντας ότι ο κλάδος αρχίσει να ανακάμπτει έπειτα από χρόνια πιέσεων στις πωλήσεις.

Οι εξαγωγές ελβετικών ρολογιών αυξήθηκαν τον Οκτώβριο κατά 9,3% φτάνοντας συνολικά σε αξία στα 1,85 δισ. ελβετικά φράγκα ή 1,9 δισ. δολάρια. Πρόκειται για την έκτη συνεχόμενη μηνιαία αύξηση των εξαγωγών αυτών σύμφωνα με τους ωρολογοποιούς της Ελβετίας. Η αύξηση η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί από τις αρχές του 2013, αναφέρει το Bloomberg.

ΤΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ. Τα ελβετικά ρολόγια και κυρίως τα πιο προσιτά μοντέλα έχουν δεχτεί πλήγμα από τα έξυπνα ηλεκτρονικά ρολόγια εταιρειών όπως η Apple. Τα έξυπνα ρολόγια προτιμούνται σήμερα από νεότερους σε ηλικία καταναλωτές. Τα ίδια στοιχεία δείχνουν ότι τη μεγαλύτερη συνολική αύξηση έχουν καταγράψει οι εξαγωγές ελβετικών ρολογιών που πωλούνται από 500 έως 3.000 ελβετικά φράγκα. Η αύξηση αυτή ανέρχεται σε 20% περίπου.

Η μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά των ελβετών ωρολογοποιών είναι το Χονγκ Κονγκ όπου οι πωλήσεις αυξήθηκαν τον Οκτώβριο κατά 16%. Αντίθετα στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 7,3%. Οι κατασκευαστές ακριβών ρολογιών από την Ελβετία ανησυχούν για την προσπάθεια που έχει ξεκινήσει η Σαουδική Αραβία να καταστείλει φαινόμενα διαφθοράς, θεωρώντας ότι αυτό μπορεί να επιφέρει πλήγμα στα προϊόντα τους. Σε όλη τη Μέση Ανατολή πάντως οι περισσότερες πωλήσεις ακριβών ελβετικών ρολογιών γίνονται στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.