Πολλοί επαγγελματίες και ερασιτέχνες αθλητές τριάθλου έχουν όνειρο ζωής να τερματίσουν μια φορά στη ζωή τους σ’ έναν αγώνα Ironman, δηλαδή να καλύψουν συνεχόμενα 3,8 χλμ. κολυμπώντας, 180 χλμ. ποδηλατώντας και 42,2 χλμ. τρέχοντας. Αυτό που κατάφεραν όμως πριν από λίγες ημέρες μόλις 10 άτομα σε ολόκληρο τον κόσμο, προκαλεί ίλιγγο. Τερμάτισαν σε δεκαπλό Ironman, δηλαδή έκαναν σε καθημερινή βάση επί 10 ημέρες έναν μαραθώνιο σε κάθε άθλημα. Ο μοναδικός Ελληνας που συμμετείχε, όχι μόνο τερμάτισε, αλλά βρέθηκε στην κορυφή του κόσμου προσπαθώντας ταυτόχρονα να μεταφέρει από εκεί ψηλά το μήνυμα του εθελοντισμού, καθώς είναι αθλητικός πρεσβευτής του Κέντρου Ενημέρωσης και Προσέλκυσης Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών του Πανεπιστημίου Πατρών.
Ο Κωνσταντίνος Ζεμαδάνης είναι μία ιδιαίτερη περίπτωση ανθρώπου που μοιράζει τον χρόνο του μεταξύ επιστήμης και αθλητισμού. Είναι κάτοχος δύο προπτυχιακών τίτλων σπουδών, δύο μεταπτυχιακών, είναι υποψήφιος διδάκτορας και βρίσκεται στο 5ο έτος της Ιατρικής. Η δίψα για σπουδές είναι η μία πλευρά της ζωής του. Η άλλη αφορά τον αθλητισμό. Ειδικότητά του οι υπεραποστάσεις, που στην προκειμένη περίπτωση υπερβαίνουν οτιδήποτε γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Προκειμένου να αντιληφθούμε το μέγεθος και την αξία της προσπάθειάς του, αρκεί να αναφέρουμε ότι εντός του 2017, έχει καλύψει στη διάρκεια προπονήσεων και αγώνων τριάθλου τη μισή περίμετρο της Γης. Με απλά λόγια, το… κοντέρ του 37χρονου Κωνσταντίνου Ζεμαδάνη έγραψε 20.000 χιλιόμετρα κολύμβησης, ποδηλασίας και τρεξίματος.
Συστήνεται λέγοντας ότι είναι φυσικοθεραπευτής, απόφοιτος ΤΕΦΑΑ και φοιτητής Ιατρικής. Εργάζεται ως φυσικοθεραπευτής και ανάμεσα σε όλες αυτές τις ασχολίες βρίσκει τον χρόνο να προετοιμάζεται και να αγωνίζεται στους πιο απαιτητικούς αγώνες υπεραπόστασεων στον κόσμο. Πώς συνδυάζονται όλα αυτά;
O εθελοντισμός
«Οργανώνω πολύ καλά τον χρόνο. Τόσο μέσα από την επιστήμη όσο και από τον αθλητισμό ανακαλύπτω συνεχώς καινούργια πράγματα. Το ένα ενισχύει το άλλο». Ο Κωνσταντίνος ζει μόνιμα και εργάζεται στην Ιτέα. Από τη φετινή χρονιά, στους αγώνες όπου συμμετέχει δεν αγωνίζεται μόνος του. Δίνει τη μάχη και για ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Η προσέλκυση εθελοντών δοτών μυελού των οστών είναι ο σημαντικότερος αγώνας του τον οποίο κερδίζει μέρα με τη μέρα. «Οι άνθρωποι για τους οποίους αγωνίζομαι μου δίνουν δύναμη και με εμπνέουν. Με βοηθούν στο ν’ ανακαλύψω τη δύναμη της ψυχής και του σώματος» μας λέει.
Η αγάπη για τον αθλητισμό αλλά και η ανάγκη να εξερευνήσει τα ανθρώπινα όρια είναι δύο από τους σημαντικότερους λόγους που ωθούν τον Κωνσταντίνο Ζεμαδάνη να λαμβάνει μέρος σε αγώνες υπεραποστάσεων. «Είναι εξερεύνηση. Αμα νιώσω ότι δεν έχω να δω κάτι άλλο, θα σταματήσω» σημειώνει. Πίσω από άλλους αθλητές που καλύπτουν αντίστοιχες αποστάσεις βρίσκεται μια στρατιά επιστημόνων. Στην περίπτωση του Κωνσταντίνου, όλο το οικοδόμημα είναι δικό του. Διατροφή, προπόνηση, συμπληρώματα, τα πάντα. Μία τυπική εβδομάδα προπονήσεων για να συμμετάσχει σε αυτούς τους αγώνες περιλαμβάνει 5 ώρες κολύμπι, 15 ποδήλατο και 10 τρέξιμο. Το ρεπό είναι άγνωστη λέξη. Τριάντα ώρες προπόνηση εβδομαδιαίως σημαίνει κατά μέσο όρο πάνω από 4 ώρες την ημέρα.
«Οι αποστάσεις που κάλυψα μέσα στο έτος αγωνιζόμενος ήταν 7.000 χιλιόμετρα και προπονητικά έκανα άλλα 13.000». Μέσα σ’ έναν χρόνο δηλαδή κάλυψε τη μισή περίμετρο της Γης. Το να τερματίσεις και μάλιστα υγιής σε τέτοιες αποστάσεις, δεν είναι μόνο θέμα προπόνησης, εξηγεί. «Το 50% αφορά το αθλητικό κομμάτι και το υπόλοιπο την πνευματική δύναμη». Για να μπορέσει να αντεπεξέλθει στις ανάγκες και τις απαιτήσεις ενός τέτοιου αγώνα, ο Κωνσταντίνος στη διάρκεια της προετοιμασίας του ενσωμάτωνε και βραδινές προπονήσεις. Υπήρχαν εβδομάδες, όπως μας είπε, που κοιμόταν 5 από τις 7 ημέρες.
Νικητής και στη ζωή
Στις 16 Νοεμβρίου ανακοινώθηκε από την παγκόσμια ομοσπονδίαUltra-Triathlonη επίσημη τελική βαθμολογία των υπερτριαθλητών που συμμετείχαν στο παγκόσμιο πρωτάθλημαUltra-Triathlon,το οποίο διεξήχθη σε έξι χώρες (ΗΠΑ, Ελβετία, Γερμανία, Μεξικό, Λιθουανία, Αυστρία) με τη διοργάνωση δέκα αγώνων. Οι αγώνες περιελάμβαναν αποστάσεις τριάθλου 456 χλμ. (Double Ultra-Triathlon), 680 χλμ. (Triple Ultra-Triathlon), 1.130 χλμ. (Quintuple Ultra-Triathlon) και 2.260 χλμ. (Deca Ultra Triathlon). Ο Κωνσταντίνος Ζεμαδάνης ήταν ο μοναδικός Ελληνας που συμμετείχε σε 6 αγώνες σε διάστημα 8 μηνών, από τον Μάρτιο έως τον Οκτώβριο του 2017, κατακτώντας 4 μετάλλια (δύο χρυσά, ένα ασημένιο και ένα χάλκινο). Συγκεκριμένα 1ηθέση στην Ελβετία (2.260 χλμ.), 1ηθέση στο Μεξικό (2.260 χλμ.), 2η θέση στηFlorida USA(456 χλμ.), 3ηθέση στην Αυστρία (680 χλμ.), 5ηθέσηστο Lensahn Γερμανίας (680 χλμ.), 8ηθέσηστο Emsdetten Γερμανίας (456 χλμ.).
Στη διάρκεια των αγώνων συγκέντρωσε τους περισσότερους βαθμούς και ανακηρύχθηκε παγκόσμιος πρωταθλητής για το 2017. Συνολικά, τα χιλιόμετρα των αγώνων του έλληνα υπερτριαθλητή ήταν 6.800 χλμ (114 χλμ. κολύμβηση, 5.400 χλμ. ποδηλασία, 1.260 χλμ. τρέξιμο).
Επιπλέον έγινε ο πρώτος αθλητής στην Ιστορία που ολοκληρώνει επιτυχώς και μάλιστα στην πρώτη θέση δύο αγώνες απόστασης 2.260 χλμ. μέσα στην ίδια χρόνια (μόλις 48 ημέρες μεταξύ των δύο αγώνων σε Ελβετία και Μεξικό).
Ο Κωνσταντίνος Ζεμαδάνης, ως αθλητικός πρεσβευτής του Κέντρου Ενημέρωσης και Προσέλκυσης Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών του Πανεπιστημίου Πατρών (ΚΕΔΜΟΠ) ευχαριστεί όλους όσοι τον βοήθησαν οικονομικά, υλικοτεχνικά και συναισθηματικά σε αυτή την τεράστια προσπάθεια προς την κατάκτηση του παγκοσμίου πρωταθλήματος: την ποδοσφαιρική ομάδα Αστέρας Ιτέας, τις εταιρείεςIdeal Bikes,Cubitech, ΕΛΜΙΝ – Βωξίτες, το Πανεπιστήμιο Πατρών, την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, το εργαστήριο φυσικοθεραπείαςPhysiokinesis, καθώς και τον συνοδό του στους δύο δυσκολότερους αγώνες της χρονιάς σε Ελβετία και Μεξικό, τον Κωνσταντίνο Παναγούλια.
Στο ερώτημα για το επόμενο βήμα του ή αλλιώς την επόμενη πρόκληση, ο Κωνσταντίνος Ζεμαδάνης λέει ότι ακόμη δεν το έχει σκεφτεί. «Ακόμη μιλούν οι ορμόνες. Προσπαθώ να συνειδητοποιήσω ότι πήρα το παγκόσμιο πρωτάθλημα στις υπεραποστάσεις τριάθλου. Θέλω να κοπάσει όλο αυτό μέσα μου και να δω που με πάει το επόμενο βήμα», τονίζει στα «ΝEA».