Σφοδρή επίθεση κατά της Ρένας Δούρου εξαπέλυσε χθες η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας, μετά και την επιστολή που έστειλε η πρώτη –κατόπιν εορτής –στους δημάρχους Αττικής.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΚΕΔΕ, με τίτλο «Η κυρία Δούρου έσπειρε ανέμους και θερίζει θύελλες –Μια συγγνώμη προς τους δημάρχους δεν βλάπτει», η περιφερειάρχης βρίσκεται αντιμέτωπη με αντιφάσεις και αδιέξοδα που η ίδια δημιούργησε. «Η επιστολή που απέστειλε η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου στους δημάρχους του Λεκανοπεδίου θα μπορούσε να είναι το απολογητικό υπόμνημά της στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, μετά τη μήνυση που κατέθεσε εις βάρος του ίδιου της του εαυτού» τονίζεται στην ανακοίνωση.

Σημειώνεται πως η Ρένα Δούρου το περασμένο Σάββατο, σχεδόν τέσσερις ημέρες μετά το φονικό πέρασμα της κακοκαιρίας στη Δυτική Αττική, σε μια προσπάθεια επικοινωνιακής επίθεσης, έστειλε επιστολή στους δημάρχους Αττικής, με την οποία απαριθμούσε τις παρεμβάσεις που επιχειρεί η Περιφέρεια, οι οποίες γίνονται στο πλαίσιο συγκεκριμένου, όπως αναφέρει, και όχι αποσπασματικού στρατηγικού σχεδιασμού.

ΠΕΤΑΕΙ ΤΟ ΜΠΑΛΑΚΙ. Μάλιστα, η Δούρου στην επιστολή ενημερώνει τους δημάρχους πως χρειάζεται έως και οκτώ χρόνια για να… ωριμάσουν οι αντιπλημμυρικές μελέτες, ώστε να δούμε τελικά μεγάλα έργα να υλοποιούνται, ρίχνοντας, παράλληλα, το μπαλάκι των ευθυνών σε άλλους φορείς. Κι αυτό γιατί, όπως υποστηρίζει, για τις περισσότερες από τις διαδικασίες ενός μεγάλου έργου (μελέτη, οριοθέτηση ρέματος, διαδικασίες έγκρισης από αποκεντρωμένη, έγκριση περιβαλλοντικών όρων, υπουργεία, αποκεντρωμένη όταν απαιτούνται έργα διευθέτησης, απαλλοτριώσεις, δασαρχείο, κτηματολόγιο, δασικοί χάρτες, αρχαιολογία, έγκριση αποδέκτη ομβρίων στη θάλασσα, υπουργείο Οικονομικών, τέλος δημοπράτησης) δεν είναι αρμόδια η Περιφέρεια, «αλλά άλλοι φορείς της πολιτείας».

Αμεση ήταν η απάντηση της ΚΕΔΕ, η οποία στην ανακοίνωσή της τονίζει πως «έπρεπε να μεσολαβήσει μια προεκλογική περίοδος, να συμπληρωθούν τρία χρόνια θητείας της στην Περιφέρεια Αττικής και να χαθούν 20 ανθρώπινες ζωές για να αντιληφθεί τελικά (η κυρία Δούρου) ότι απαιτούνται πάνω από οκτώ χρόνια για να ολοκληρωθούν μεγάλα έργα, σαν αυτά που αφορούν την αντιπλημμυρική προστασία. Η κυρία περιφερειάρχης πλέον “νιώθει στο πετσί της” ότι οι μεγαλοστομίες και τα ψέματα έχουν “πολύ κοντά ποδάρια”».

Μάλιστα, η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας υποστηρίζει πως μέσω της επιστολής της η Ρένα Δούρου παραδέχεται έμμεσα ότι έλεγε ψέματα στους πολίτες της Αττικής προεκλογικά, όταν τους υποσχόταν τον Οκτώβριο του 2014 ότι θα ολοκληρώσει μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, αλλιώς… θα πήγαινε σπίτι της. «Ασφαλώς και δεν περιμένουμε να αποφασίσει να πάει σπίτι της. Ομως διαπιστώνουμε ότι δεν σκοπεύει να ζητήσει συγγνώμη από τους πολίτες, των οποίων υφάρπαξε την ψήφο λέγοντάς τους ψέματα. Ούτε φυσικά να ζητήσει συγγνώμη από τους δημάρχους, τους οποίους έβαλε κι αυτούς στο “κάδρο” των ευθυνών για τις καταστροφές που έγιναν».

ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ. Στην επιστολή της, πάντως, η περιφερειάρχης απαριθμεί τα εκτελεστέα έργα της Περιφέρειας, 163 από τα οποία αφορούν την αντιπλημμυρική θωράκιση, όπως υποστηρίζει, της Αττικής, συνολικού προϋπολογισμού 508 εκατομμυρίων ευρώ. «Συνολικά αυτό σημαίνει το 23,5% του προϋπολογισμού της Περιφέρειας Αττικής».

«Δεν υπάρχει πλέον δικαιολογία για καμία καθυστέρηση. Οι πολίτες κουράστηκαν να παρακολουθούν το γαϊτανάκι ευθυνών μεταξύ Κεντρικού Κράτους, Περιφερειών και Δασαρχών και στο ενδιάμεσο να χάνονται ζωές αθώων πολιτών. Ώς εδώ» καταλήγει η ανακοίνωση της ΚΕΔΕ.