Οκτώ στους δέκα πολίτες θεωρούν πως τα πράγματα βαδίζουν προς τη λάθος κατεύθυνση στη χώρα και δηλώνουν απογοητευμένοι από το έργο της κυβέρνησης. Σε ανάλογα ποσοστά (86%) εκτιμούν πως το κοινωνικό μέρισμα προέρχεται από την υπερφορολόγηση και όχι από την υπεραπόδοση της οικονομίας, ενώ το 69,5% πιστεύει πως το μέρισμα θα μπορούσε να έχει τη μορφή οριζόντιων φοροελαφρύνσεων.

Αυτά είναι τα βασικότερα ευρήματα της νέας έρευνας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για τον Σκάι, δεδομένου ότι η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ στην εκτίμηση ψήφου έχει παγιωθεί στα επίπεδα του 12% (30,5%-18,5%), με τη συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ να εξακολουθεί να κινείται σε επίπεδα κάτω του 50% (46%).

Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά, ένα ποσοστό της τάξης του 13,5% ισχυρίζεται ότι αυτή εκφράζεται σήμερα από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ έξι στους δέκα ψηφοφόρους πιστεύουν ότι ο νέος φορέας είναι αυτός που πρέπει να προχωρήσει με αυτόνομη πορεία και να «κλέψει» ψηφοφόρους από τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν εμφανίζονται, ωστόσο, το ίδιο αισιόδοξοι για την εκλογική του επίδοση, μολονότι στην εκτίμηση ψήφου η Δημοκρατική Συμπαράταξη «τσιμπάει» δύο μονάδες (8,5% από 6,5%), παίρνοντας κεφάλι στη μάχη της τρίτης θέσης από τη Χρυσή Αυγή. Η επίδοση αυτή ερμηνεύεται εν μέρει από τη συρρίκνωση των ποσοστών του Ποταμιού στο 0,5%.