Καρφί για τη διφορούμενη στάση της κυβέρνησης της Πολωνίας προς την Ευρωπαϊκή Ενωση περιείχε η αναφορά του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου κατά τη συνάντησή του με τον πολωνό ομόλογό του Αντζεϊ Ντούντα, όπου υπογράμμισε τη σταθερή προσήλωση των Ελλήνων στην Ευρώπη. «Εμείς οι Ελληνες μένουμε πιστοί στην ευρωπαϊκή μας πορεία και είμαστε αποφασισμένοι να συμβάλουμε στη δημιουργία μιας ισχυρής Ευρωπαϊκής Ενωσης, γιατί είμαστε πραγματικοί Ευρωπαίοι και δεν ταξιδεύουμε με σημαίες ευκαιρίας» τόνισε ο Παυλόπουλος.

Την πάσα βέβαια την είχε δώσει ο Ντούντα, ο οποίος αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ενωση και στο θέμα του Brexit τονίζοντας ότι πρέπει να διατηρηθούν θύρες ανοιχτές. Ετσι, όταν πήρε τον λόγο ο έλληνας Πρόεδρος έδωσε έμφαση στην πίστη που έχει η Ελλάδα στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό.

Τον πρόεδρο της Πολωνίας, που επισκέπτεται επίσημα την Αθήνα και ο οποίος γονάτισε μετά την κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη, υποδέχθηκε χθες στο Μαξίμου κατά τα ειωθότα και ο Τσίπρας. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, με τον Ντούντα συζητήθηκαν οι προοπτικές συνεργασίας μεταξύ των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων, με έμφαση στα δίκτυα ενέργειας και μεταφορών.

Μάλιστα, κατά τις ίδιες πηγές, ο πολωνός πρόεδρος κάλεσε την Ελλάδα να συμμετάσχει στην πρωτοβουλία Via Carpathia, η οποία συνδέει οδικώς τα Βαλκάνια με την Ανατολική Ευρώπη. Παράλληλα επισημάνθηκε πως Ελλάδα και Πολωνία είναι οι μόνες ευρωπαϊκές χώρες στις οποίες υπάρχουν προοπτικές για εισαγωγή σχιστολιθικού αερίου από τις ΗΠΑ. Η προοπτική αυτή, σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, ανακοινώθηκε από τον Πρωθυπουργό κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον και τις συζητήσεις με τον Ντόναλντ Τραμπ.