Με σκληρό ροκ εναντίον της κυβέρνησης, η Φώφη Γεννηματά έδωσε το κοινοβουλευτικό στίγμα της στην επίσημη πρώτη στη Βουλή μετά την εκλογή της. Η Γεννηματά άσκησε κριτική στον Αλέξη Τσίπρα, αποσκοπώντας και από το βήμα της Βουλής να κλείσει οποιοδήποτε παράθυρο συνεργασίας ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και στον νέο φορέα. «Επεσε το προσωπείο του ηθικού σας πλεονεκτήματος» ανέφερε χαρακτηριστικά, σχολιάζοντας τις πρόσφατες αποκαλύψεις σχετικά με τον Πάνο Καμμένο, τον επίμαχο ρόλο του Βασίλη Παπαδόπουλου στην πώληση όπλων στη Σαουδική Αραβία και την πολιτική κάλυψη από μεριάς του ΣΥΡΙΖΑ. Οσον αφορά τις πρόσφατες καταστροφές στη Δυτική Αττική, η επικεφαλής της ΔΗΣΥ έκανε λόγο για ένα κράτος που δέχεται «μοιρολατρικά» τις καταστάσεις και προσπαθεί να «μεταθέσει τις ευθύνες». Παράλληλα, η Γεννηματά επιτέθηκε στην οικονομική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, δηλώνοντας πως «ο Αλέξης Τσίπρας και η παρέα του φτωχοποιούν τους Ελληνες» και περιέγραψε τις πρόσφατες εσωτερικές διαδικασίες της Κεντροαριστεράς ως «ψήφο κοινωνικής αντίδρασης και αντίστασης», απόρροια της «αβάσταχτης καθημερινότητας» που βιώνουν οι πολίτες.

ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ. «Ο αγώνας μας ήταν και παραμένει ο ίδιος. Πολίτες που δεν θα εξαρτώνται από τα ψίχουλα του ηγεμόνα» ανέφερε από τη δική του πλευρά ο Σταύρος Θεοδωράκης, του οποίου η ομιλία επικεντρώθηκε στην πολιτική της υπερφορολόγησης. «Δημεύεται ο κόπος των πολιτών για να μπορούν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να μοιράζουν μερίσματα. Θύματα όλοι τους μιας φορομπηχτικής μηχανής ενός σπάταλου κομματικού κράτους» σχολίασε ο επικεφαλής του Ποταμιού. Ο Θεοδωράκης, που φιλοδοξεί να εκφράσει μια φιλελεύθερη φωνή μέσα στον νέο φορέα της δημοκρατικής παράταξης, φρόντισε επίσης να μιλήσει για την ανυπαρξία ενός αξιόπιστου οικολογικού σχεδιασμού, με αφορμή τη Δυτική Αττική: «Επιβάλλεται λοιπόν να αποκτήσουμε πολιτική για το περιβάλλον. Από το αυθαίρετο στο ρέμα μέχρι την εκπομπή ρύπων που επιταχύνουν την κλιματική αλλαγή. Η Περιφέρεια Αττικής είχε προϋπολογίσει για αντιπλημμυρικά έργα τουλάχιστον 31 εκατ. ευρώ. Και στις 30 Σεπτεμβρίου 2017 είχε δαπανήσει για τα έργα αυτά μόνο πέντε! Γιατί τόση ανικανότητα;» σχολίασε χαρακτηριστικά ο Θεοδωράκης.

ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ. «Δεν θα είναι πολύ αργά αυτή η μέρα που η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ θα αποκομίσει τη λαϊκή οργή» τόνισε Δημήτρης Κουτσούμπας επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι «η λαϊκή επιλογή θα αλλάξει ριζικά ρότα». Ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ πρότεινε να στηριχθούν «πρακτικά και συγκεκριμένα» οι κάτοικοι των περιοχών που χτυπήθηκαν, ενώ παράλληλα κατήγγειλε το απύθμενο θράσος της κυβέρνησης που πανηγυρίζει για την «υπεραπόδοση» της αντιλαϊκής πολιτικής. Εχει ενδιαφέρον πως ο Κουτσούμπας περιέγραψε το κοινωνικό μέρισμα ως αντιπερισπασμό για τα αντιλαϊκά μέτρα.