«Πάρα πολύ άσχημα νέα για την Ευρωπαϊκή Ενωση». Ετσι, χωρίς στρογγυλεύσεις, χαρακτηρίζει στο κύριο άρθρο της η «Μοντ» τη φάση πολιτικής αστάθειας στην οποία εισέρχεται η Γερμανία μετά την αποτυχία σχηματισμού κυβέρνησης. Κι ο λόγος είναι προφανής: η γερμανική κρίση, σημειώνει η γαλλική εφημερίδα, έρχεται σε μια στιγμή κατά την οποία το ευρωπαϊκό σχέδιο είχε αρχίσει να μπαίνει και πάλι στις ράγες έπειτα από μια δεκαετία αδιάκοπων κρίσεων. Την κρίση του ευρώ και του δημόσιου χρέους ακολούθησε η προσφυγική κρίση, ενώ την ίδια ώρα πολλές ευρωπαϊκές χώρες έρχονταν αντιμέτωπες με τον εφιάλτη της τρομοκρατίας και η Βρετανία αποφάσιζε να αποχωρήσει από την ευρωπαϊκή οικογένεια. Και φυσικά δεν θα πρέπει να ξεχνάει κανείς την άνοδο των λαϊκισμών κομμάτων.
Η Ευρώπη ωστόσο κατάφερε να επιστρέψει στις ράγες χάρις και στις νίκες των κεντρώων και των φιλευρωπαϊκών δυνάμεων στην Αυστρία, την Ολλανδία και ασφαλώς τη Γαλλία. Το Βερολίνο είχε χαιρετίσει τη νίκη του Εμανουέλ Μακρόν και ο γαλλογερμανικός άξονας έμοιαζε να επανέρχεται στη θέση του. Η αναγέννηση αυτή όμως είχε ημερομηνία λήξης: την 24η Σεπτεμβρίου, όταν και η Ανγκελα Μέρκελ ζήτησε από τους συμπολίτες της να της εμπιστευτούν και τέταρτη θητεία.
Και πάλι η «Μοντ» χαρακτηρίζει το αποτέλεσμα, τις 65 έδρες που έχασε η καγκελάριος στη Βουλή και το 12,6% των ψήφων που απέσπασε το ακροδεξιό κόμμα AfD, «ψυχρολουσία». Και δεν ήταν το μόνο: ακολούθησε μια δεύτερη, ακόμη χειρότερη ενδεχομένως, όταν ο καπνός που βγήκε από το Γερμανικό Κοινοβουλευτικό Ιδρυμα, το κτίριο όπου γίνονταν οι διαπραγματεύσεις, δεν ήταν λευκός αλλά μαύρος. «Η Γερμανία –καταλήγει η γαλλική εφημερίδα –δεν είναι μόνο η πρώτη οικονομία της Ευρώπης, είναι και ο πόλος σταθερότητας της Ενωσης καθώς και ο ουσιαστικός εταίρος της Γαλλίας στο ευρωπαϊκό σχέδιο. Οι γερμανοί ηγέτες πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι έχουν και αυτήν την ευθύνη».
Το βέβαιο προς το παρόν είναι ότι η πολιτική κρίση στη Γερμανία προκάλεσε στις Βρυξέλλες ένα είδος παράλυσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ειδική σύνοδος κορυφής που προγραμματιζόταν για τα μέσα Δεκεμβρίου φαίνεται να παγώνει: «Πώς μπορείς να μιλήσεις σοβαρά για το μέλλον του προϋπολογισμού της ευρωζώνης ή τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου όταν η κυβέρνηση του Βερολίνου δεν είναι λειτουργική;» διερωτώνταν διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες.
«Είναι κακά νέα για την Ευρώπη» θα δήλωνε από την πλευρά του ο ολλανδός υπουργός Εξωτερικών Χάλμπε Τζίστρα. Ο μόνος που δεν φαίνεται να το βάζει κάτω είναι ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν: «Πρέπει να συνεχίσουμε παρά τις αντιξοότητες» επιμένει.