Μετά τις εκλογές είναι πριν από τις νέες εκλογές. Η Γερμανία οδηγείται ξανά στις κάλπες μετά το ναυάγιο της «Τζαμάικας», του κυβερνητικού συνασπισμού που επεδίωκε η Μέρκελ με τους Φιλελευθέρους και τους Πρασίνους. Και αν προκηρυχθούν νέες εκλογές, η Ανγκελα Μέρκελ θα είναι ξανά υποψήφια για την καγκελαρία. Δεν πέρασαν δύο μήνες από τον προεκλογικό αγώνα, όταν είχε υποσχεθεί ότι διεκδικεί την καγκελαρία για μία τετραετία. «Θα ήταν περίεργο –μόνον και μόνον εξαιτίας της απόφασης του FDP –να πω τώρα: αυτό δεν ισχύει πλέον» είπε η Μέρκελ ανακοινώνοντας την υποψηφιότητά της σε χθεσινοβραδινές δηλώσεις της στο πρώτο και δεύτερο γερμανικό κανάλι ARD και ZDF. Απέρριψε το ενδεχόμενο να ηγηθεί κυβέρνησης μειοψηφίας, η οποία «θα ήταν εξαρτημένη από τις ψήφους του ΑfD» σε μια Βουλή χωρίς δική της κυβερνητική πλειοψηφία. Η Μέρκελ άφησε ένα μικρό παράθυρο για επανέκδοση του «μεγάλου συνασπισμού» με τους Σοσιαλδημοκράτες, θα εξαρτηθεί από τις διαβουλεύσεις που θα έχει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, είπε η Μέρκελ. Ειδάλλως, «οι νέες εκλογές είναι ο καλύτερος δρόμος».
Ο Λίντνερ τορπίλισε την «Τζαμάικα» για να πλήξει τη Μέρκελ και να μη σχηματίσει κυβέρνηση. Θα ήταν η τελευταία θητεία της, ήδη εμφανίστηκαν οι πρώτοι μνηστήρες διάδοχοί της. Τώρα αυτή η συζήτηση παγώνει. Και ο σχεδιασμός του Λίντνερ γίνεται μπούμερανγκ. Φορτώνεται την αποτυχία της «Τζαμάικας» και αντί να αποδυναμώσει τη Μέρκελ, την ενισχύει.
Η νέα προσφυγή στις κάλπες φαντάζει αναπόφευκτη μετά την απόφαση των Φιλελευθέρων να εγκαταλείψουν τη διαπραγμάτευση για την «Τζαμάικα», αλλά και την άρνηση των Σοσιαλδημοκρατών να μπουν σε νέα κυβέρνηση της Μέρκελ. Οι δημοσκοπήσεις έδειχναν μέχρι τώρα ότι δεν άλλαξαν οι συσχετισμοί των κομμάτων που προέκυψαν στις εκλογές του Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, οι ραγδαίες εξελίξεις του τελευταίου 24ώρου θα επηρεάσουν τη στάση των ψηφοφόρων.
Οι Φιλελεύθεροι θα πληρώσουν για το ναυάγιο της «Τζαμάικας» και την περιπέτεια των νέων εκλογών.
Οι Σοσιαλδημοκράτες από την πλευρά τους θα πρέπει να εξηγήσουν γιατί απορρίπτουν κατηγορηματικά τον «μεγάλο συνασπισμό», τον οποίο θα κάνουν μετά τις νέες εκλογές, εάν δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική δυνατότητα. Επιπρόσθετα το SPD αντιμετωπίζει μια σοβούσα κρίση ηγεσίας. Σε αντίθεση με τη Μέρκελ, είναι μάλλον απίθανο για τον Μάρτιν Σουλτς να οδηγήσει τους Σοσιαλδημοκράτες στις εκλογές. Το πρώτο βήμα της διαδοχής του έγινε μετά την ήττα του Σεπτεμβρίου, όταν παρέδωσε στην Αντρέα Νάλες την ηγεσία της κοινοβουλευτικής ομάδας. Ο Ολαφ Σολτς, κυβερνήτης του Αμβούργου, θα είναι επίσης παρών στην ανάδειξη του υποψήφιου καγκελάριου του SPD.
Κερδισμένοι πολιτικά από την κυβερνητική κρίση βγαίνουν οι Πράσινοι, που έδειξαν ότι διαπραγματεύτηκαν σοβαρά, ακόμα και με κομματικό κόστος, προκειμένου να σχηματιστεί κυβέρνηση.
Η Αριστερά και η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) βλέπουν την «αρχή του τέλους» για τη Μέρκελ. Η αποτυχία της «Τζαμάικας» είναι βούτυρο στο ψωμί του ακροδεξιού AfD. Ωστόσο η αποχώρηση της μετριοπαθούς Φράουκε Πέτρι και η απουσία του κόμματος από το προσκήνιο μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου έδειξαν και τις αδυναμίες του AfD. Αλλωστε το Προσφυγικό είναι σε ύφεση για να δώσει νέα ώθηση στο ξενοφοβικό, ακροδεξιό κόμμα.
Ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ δεν μπορεί και δεν θέλει ακόμα να το πιστέψει. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχτηκε χθες το μεσημέρι την Ανγκελα Μέρκελ που τον ενημέρωσε για την αποτυχία της «Τζαμάικας». Για τον Σταϊνμάγερ το ναυάγιο της «Τζαμάικας» είναι η πιστοποίηση της κρίσης στην οποία μπήκε η Γερμανία μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου. «Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση άνευ προηγουμένου στην ιστορία της Γερμανίας εδώ και 70 χρόνια» είπε ο Σταϊνμάγερ. Στη λιτή δήλωσή του μετά την ενημέρωση της Μέρκελ αισθάνθηκε την ανάγκη να δώσει στα κόμματα μαθήματα πολιτικής υπευθυνότητας. Ο σχηματισμός κυβέρνησης είναι «η υψηλότερη εντολή των ψηφοφόρων προς τα κόμματα σε μια δημοκρατία», τόνισε, «τα κόμματα δεν μπορούν έτσι απλά να την επιστρέψουν στους ψηφοφόρους». Εξήγγειλε έναν νέο γύρο συνομιλιών με τους ηγέτες όλων των κομμάτων για τον σχηματισμό κυβέρνησης σε ορατό χρονικό ορίζοντα, διότι «όποιος διεκδικεί στις εκλογές πολιτική ευθύνη, δεν επιτρέπεται να κρύβεται όταν η ευθύνη πέφτει στα χέρια του».
Αποδέκτες του μηνύματος Σταϊνμάγερ είναι οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Φιλελεύθεροι, τα δύο κόμματα που αρνούνται να αναλάβουν κυβερνητικές ευθύνες.
Οι Φιλελεύθεροι δεν πείθουν ότι εγκατέλειψαν την «Τζαμάικα» επειδή δεν τα βρήκαν στη μεταρρύθμιση στην παιδεία και στην κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για την Ανατολική Γερμανία, όπως είπε χθες ο Λίντνερ. Ο πρόεδρος του FDP δεν ήθελε από την αρχή την «Τζαμάικα», σύρθηκε στη διαπραγμάτευση και την εγκατέλειψε μόλις φάνηκε ότι μπορεί να πετύχει. Πρόκειται για τακτική επιλογή του Λίντνερ, ο οποίος θεωρεί ότι ο ίδιος και το κόμμα του, έχοντας τον αέρα της επιτυχίας του Σεπτεμβρίου και λυμένα τα προβλήματα ηγεσίας, θα βγουν ενισχυμένοι σε νέες εκλογές.
«Βρισκόμασταν στον δρόμο μιας συμφωνίας» είπε η Μέρκελ, «ήμουν πεπεισμένος ότι το βράδυ θα τελείωνε με μια συμφωνία» εξήγησε ο Βαυαρός Χορστ Ζεεχόφερ έχοντας συμφωνήσει και με τους Πρασίνους στο Προσφυγικό. Χριστιανική Ενωση και Πράσινοι τους φορτώνουν την αποκλειστική ευθύνη της αποτυχίας. Ηταν μια «προσχεδιασμένη, “αυθόρμητη” απόφαση» τα μεσάνυχτα της Κυριακής και μια «κακά σκηνοθετημένη θεατρική παράσταση» του FDP, λένε οι Πράσινοι. Οι Φιλελεύθεροι, σχολίασε ο Πράσινος Γιούργκεν Τριτίν, «από τον φόβο ότι θα πεθάνουν, αυτοκτόνησαν».