Πρώτα, όπως λένε πηγές της εταιρείας στα «ΝΕΑ», θα καταγγελθούν οι συμβάσεις των 460 ατόμων που απασχολούνται στις εργολαβίες του εργοταξίου και αμέσως μετά θα απολυθούν και οι 60 υπόλοιποι εργαζόμενοι της Ελληνικός Χρυσός ΑΕ.
Τις ημέρες αυτές προετοιμάζονται τα σχέδια κλεισίματος του εργοταξίου και στα τέλη Νοεμβρίου – αρχές Δεκεμβρίου θα αρχίσουν να αποχωρούν οι πρώτοι από τους απασχολουμένους στις εργολαβίες. Ο σχεδιασμός προβλέπει ώς τα τέλη του έτους να έχει αποχωρήσει η συντριπτική πλειονότητα και των 520 εργαζομένων που δουλεύουν στο εργοτάξιο.
Τα έργα συντήρησης
Οι Σκουριές, παρότι έχουν γίνει αρκετές πρόδρομες εργασίες και έχουν αδειοδοτηθεί σε ποσοστό 60%, προβλέπεται να έχουν κλείσει εντελώς ώς τα τέλη Δεκεμβρίου, εκτός και αν απαιτηθούν επιπλέον έργα συντήρησης για λόγους ασφάλειας. Η ενημέρωση που έχουν τα σωματεία είναι ότι ώς τον Μάρτιο θα έχουν απομείνει στο εργοτάξιο πέντε, όλα κι όλα, άτομα. Και αυτό προκειμένου να παρακολουθούν και να συντηρούν τα έργα περιβαλλοντικής αποκατάστασης, απαραίτητα σε κάθε διακοπή λειτουργίας εξορυκτικής εγκατάστασης (διευθετήσεις ρεμάτων, γαλαρίες, απάντληση υδάτων από το πρόφραγμα κ.ο.κ.). Ουδείς γνωρίζει πότε θα ξανανοίξουν οι Σκουριές. Αυτό θεωρητικά θα μπορούσε να συμβεί μετά το πέρας της διαιτησίας, όπου προσέφυγε τον Σεπτέμβριο το Δημόσιο. Κανονικά, η διαδικασία της διαιτησίας έχει μέγιστη διάρκεια τρεις μήνες, ωστόσο εκφράζονται ανησυχίες ότι θα παραταθεί για άγνωστο διάστημα.
Το κυριότερο ωστόσο ζήτημα είναι ότι η διαιτησία δεν αφορά την επίμαχη άδεια, παρά τις διαφορές ανάμεσα σε Δημόσιο και Eldorado Gold σχετικά με την τεχνική μελέτη της μεταλλουργίας στον Μαντέμ Λάκκο. Δηλαδή της μονάδας που θα επεξεργάζεται τα συμπυκνώματα χρυσού και από τα τρία ορυχεία που εκμεταλλεύονται οι Καναδοί (Στρατώνι, Ολυμπιάδα, Σκουριές). Το μόνιμο επιχείρημα των Καναδών είναι ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί προσχηματικά τη διαδικασία της διαιτησίας για να καθυστερεί την ανανέωση της άδειας, που έχει λήξει από τον περασμένο Μάρτιο και η οποία αποτελεί συμβατική υποχρέωση του Δημοσίου με βάση τη μεταξύ τους συμφωνία.
Ξανά στην Αθήνα
Στη Χαλκιδική οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε αναβρασμό. «Εχουμε ενημερωθεί για το χρονοδιάγραμμα των απολύσεων, προσφύγαμε στο ΣτΕ για τη μη χορήγηση της άδειας και σύντομα θα ξανακατέβουμε στην Αθήνα» λέει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων «Αγία Βαρβάρα» Δημήτρης Παπαγεωργίου –ενός εκ των τριών συνολικά σωματείων μεταλλωρύχων της Χαλκιδικής. Επισημαίνει ότι υπό κανονικές συνθήκες, αν δηλαδή έτρεχαν σήμερα τα έργα στις Σκουριές, θα είχαν προσληφθεί επιπλέον 600 εργαζόμενοι, μιλά για πολιτικούς λόγους, και όχι τεχνικούς, που βρίσκονται πίσω από την κυβερνητική κωλυσιεργία.