Τη ραχοκοκαλιά του ΕΣΥ –τους ειδικευόμενους γιατρούς και τους επικουρικούς, που καλύπτουν πάγιες ανάγκες στα δημόσια νοσοκομεία –«πληγώνουν» οι ρυθμίσεις και τα κενά στην πολιτική του υπουργείου Υγείας.
Από τις 11.000 θέσεις ειδικευομένων υπολογίζεται ότι μόλις οι 7.000 είναι καλυμμένες, με τους διευθυντές των κλινικών να σημειώνουν ότι σταδιακά η «δεξαμενή» νέων γιατρών στερεύει, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εύρυθμη λειτουργία των νοσηλευτικών ιδρυμάτων.
Επιπρόσθετα το «γερασμένο» μόνιμο ιατρικό προσωπικό του ΕΣΥ επιμένει ότι εάν δεν δοθούν κίνητρα στους νέους, τα νοσοκομεία θα ξεμείνουν στο άμεσο μέλλον από ειδικούς πρώτης γραμμής.
Η πρόσφατη κραυγή αγωνίας του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών είναι ενδεικτική της κατάστασης. Ειδικότερα και σύμφωνα με τα στοιχεία του Συλλόγου, τα οποία συγκέντρωσε από τις διοικήσεις, στο Νοσοκομείο Πατρών «Αγιος Ανδρέας» υπάρχουν 56 κενές θέσεις και στο ΠΓΝΠ (Ρίο) υπάρχουν 92 κενές θέσεις γιατρών.
Υπό τις συνθήκες αυτές, ο Σύλλογος σημειώνει ότι «χάνεται ο κρίκος της διάδοχης γενιάς, της προοπτικής αναζωογόνησης του ΕΣΥ και ο μοχλός αναβάθμισης της δημόσιας περίθαλψης».
Ειδικότητες στα αζήτητα. Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τα ίδια δεδομένα, η ειδικότητα της αναισθησιολογίας και της μικροβιολογίας είναι αυτές που κατά κανόνα μένουν στα… αζήτητα. Το ίδιο ισχύει άλλωστε και στην υπόλοιπη χώρα, με τους ειδικούς να «διαβάζουν» πίσω από τα νούμερα των κενών θέσεων την επαγγελματική ανασφάλεια των νέων γιατρών.
Το παράδειγμα της αναισθησιολογίας είναι ενδεικτικό καθώς πρόκειται για μια «καθαρόαιμη» νοσοκομειακή ειδικότητα. Ωστόσο, το πάγωμα των προσλήψεων στο ΕΣΥ σε συνδυασμό με την πτώση των νοσηλειών στα ιδιωτικά θεραπευτήρια την κάνει μη δελεαστική.
Το παράδοξο είναι ότι το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση της ακτινοθεραπευτικής ογκολογίας που, αν και φαίνεται να έχει μέλλον (και) στον ιδιωτικό τομέα, παραμένει χαμηλά στις προτιμήσεις των αποφοίτων. «Πρόκειται για μια ειδικότητα χωρίς ειδικευομένους» διαπιστώνει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας Γιώργος Πισσάκας, προσθέτοντας ότι σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας εκπαιδεύονται στη συγκεκριμένη ειδικότητα μόλις πέντε νέοι γιατροί, με τις υπόλοιπες 45 θέσεις να παραμένουν κενές.
«Αρρυθμίες» στο Καρδιοχειρουργικό. Σημαντικές απώλειες καταγράφει τα τελευταία χρόνια και η καρδιοχειρουργική ειδικότητα. «Στην Αθήνα και στον Πειραιά, οι προβλεπόμενες θέσεις είναι 48, εκ των οποίων οι 32 είναι ακάλυπτες» δηλώνει στα «ΝΕΑ» ο Μιχάλης Αργυρίου, διευθυντής της Καρδιοχειρουργικής Κλινικής του Ευαγγελισμού.
Στο μεγαλύτερο άλλωστε νοσοκομείο της χώρας –τον Ευαγγελισμό -, μηδενική είναι η αναμονή και στην πνευμονολογία.
Κι όμως, η απόφαση του υπουργείου Υγείας το 2015, που έκτοτε δίνει το πράσινο φως για παράταση (έως και τέσσερα εξάμηνα συνολικά) στη θητεία των ειδικευόμενων γιατρών, καταδεικνύει με τον πλέον γλαφυρό τρόπο την αναγκαιότητα των υπηρεσιών που προσφέρουν οι νέοι γιατροί στο ΕΣΥ.
«Είναι ζήτημα ανάγκης να βρεθεί άμεσα λύση. Εν απουσία κινήτρων η μαζική φυγή των νέων επιστημόνων στο εξωτερικό θα συνεχιστεί με αμείωτο ρυθμό» σημειώνει στα «ΝΕΑ» η πρόεδρος της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) Ματίνα Παγώνη.
Η ίδια, δε, τονίζει ότι το νέο ωράριο εργασίας που αυξάνει τον φόρτο εργασίας των γιατρών που υπηρετούν στο ΕΣΥ (ειδικευμένων και ειδικευομένων) αλλά και οι δρομολογούμενες αλλαγές στον νέο τρόπο λήψης ειδικότητας έχουν δημιουργήσει ένα εχθρικό περιβάλλον για τους 1.200 επιστήμονες που αποφοιτούν ετησίως από τις ιατρικές σχολές της χώρας.
Υπό τις συνθήκες αυτές, η Ελληνική Εταιρεία Χειρουργικής Θώρακος και Αγγείων (ΕΕΧΘΑ) έχει κάνει πρόταση να μετατραπούν οι κενές θέσεις ειδικευομένων –έστω οι μισές –σε θέσεις επικουρικών, ώστε να δοθεί μια ανάσα στις υποστελεχωμένες κλινικές, χωρίς ωστόσο ανταπόκριση.
Οι επικουρικοί. Από την άλλη, το εντεινόμενο κλίμα εργασιακής ανασφάλειας αλλά και το τσουνάμι των ανεξόφλητων αμοιβών διώχνουν από το ΕΣΥ και τους επικουρικούς γιατρούς.
Οπως καταγγέλλει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), θέμα παραμονής στην εργασία για 500 επικουρικούς γιατρούς δημόσιων νοσοκομείων θέτουν πάρεδροι του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Το επιχείρημα είναι ότι «δεν μπορεί να παραμένει ένας επικουρικός στην εργασία για περισσότερους από 24 μήνες», ανοίγοντας την πόρτα αυτόματης απόλυσης εκατοντάδων επικουρικών, στους οποίους στηρίζεται η λειτουργία δεκάδων τμημάτων και κλινικών.
Μοιραία, ένας στους δύο επικουρικούς γιατρούς –από τους συνολικά 2.100 λειτουργούς του Ιπποκράτη που εργάζονται στο ΕΣΥ με σύμβαση –βλέπει να αυξάνονται μέρα με τη μέρα τα ανεξόφλητα δεδουλευμένα του.