«Η παράταξη έχει πια επικεφαλής», αυτό είναι το μήνυμα της Χαριλάου Τρικούπη προς όλες τις κατευθύνσεις. Με την εμφάνισή της στη Βουλή, αμέσως μετά την εκλογική επικράτησή της, η Φώφη Γεννηματά όχι μόνο κατέστησε σαφή την αυτόνομη πορεία του νέου φορέα, αλλά παράλληλα έδωσε το στίγμα της επόμενης μέρας προς το εσωτερικό τού υπό διαμόρφωση κόμματος. Μπορεί οργανωτικές δομές να μην υπάρχουν ακόμα, όμως η νέα εποχή της Δημοκρατικής Παράταξης θα έχει την υπογραφή της προέδρου της, η οποία δεν δαίνεται διατεθειμένη να χάσει τη δυναμική του εγχειρήματος βυθιζόμενη στην εσωστρέφεια. Σ’ αυτό το πλαίσιο, η δεδομένη πρόθεση της Γεννηματά είναι να συμπεριλάβει όλες τις διαφορετικές δυνάμεις που θα έχουν χώρο έκφρασης στις εσωκομματικές διαδικασίες. Κατά πάσα πιθανότητα, ωστόσο, και παρά τη σχετική φημολογία στο κομματικό παρασκήνιο, το ενδεχόμενο τοποθέτησης αντιπροέδρων έχει αποκλειστεί. Σε αντίθεση με την απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να τοποθετήσει μετά την εκλογή του δύο αντιπροέδρους στη ΝΔ, στην Χαριλάου Τρικούπη δείχνουν την πρόθεση να συνεχίσουν χωρίς να μοιράσουν ηγετικές θέσεις. Με αυτόν τον τρόπο όχι μόνο θα αποφύγουν την γκρίνια όσων δεν επιλεγούν, αλλά παράλληλα θα κρατήσουν μια ενιαία φωνή στην παράταξη, η οποία θα εκφράζεται από την αρχηγό της. Ο Νίκος Ανδρουλάκης, άλλωστε, ο οποίος θα ήταν για πολλούς εύλογο να διεκδικήσει θεσμικά κάποιον ηγετικό ρόλο, έχει εξαρχής δηλώσει πως δεν αποδέχεται τον χαρακτηρισμό «Νο 2». Ετσι, προς στιγμήν, το βάρος δεν πέφτει στις δομές ηγεσίας, αλλά στο χρονοδιάγραμμα -όπως όλα δείχνουν, η πορεία προς το Συνέδριο θα έχει ξεκαθαριστεί μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας.
Από σήμερα, στη Χαριλάου Τρικούπη ξεκινούν οι συσκέψεις που θα αποσαφηνίσουν τη διαδικασία, αλλά και ο προγραμματισμός για τις συναντήσεις με τους υπόλοιπους πρώην υποψηφίους. Πρώτος στη σειρά είναι ο Σταύρος Θεοδωράκης, τον οποίο η Γεννηματά θα συναντήσει, εκτός απροόπτου, αύριο, ενώ οι επαφές ανάμεσά τους, αλλά και στα υπόλοιπα επιτελεία, είναι διαρκείς. Μέσα σε ένα μήνα, η Γεννηματά φιλοδοξεί να έχει ολοκληρώσει όλες τις τεχνικές λεπτομέρειες της μετάβασης. Παραμένοντας πιστή στη δέσμευσή της για διαδικασίες στις οποίες συμπεριλαμβάνονται όλοι, η βασική οδηγία για τη σύσταση των οργανωτικών επιτροπών που θα αναλάβουν τα διαδικαστικά του Συνεδρίου είναι πως αυτές θα είναι αντιπροσωπευτικές με σκοπό να συμπεριλαμβάνονται όλες οι πλευρές –η νέα γενιά του Ανδρουλάκη, οι μεταρρυθμιστές του Ποταμιού και οι σοσιαλδημοκράτες του Γιώργου Καμίνη.
«Δεν έχει πάρει λευκή επιταγή». «Για μένα έπρεπε η αναμέτρηση να πάει μια εβδομάδα μετά, να γίνει μια κανονική προεκλογική περίοδος ώστε να υπάρχουν δεσμεύσεις, να γίνει debate, να γίνει μια δημόσια συζήτηση», τόνισε σε συνέντευξή του ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι θα μείνει «σταθερός στην παράταξη και θα συμβάλει στη δημιουργία ενός διαφορετικού κόμματος». Το αμέσως επόμενο διάστημα, το βάρος από πλευράς Ανδρουλάκη θα πέσει στην εξασφάλιση της εσωτερικής δημοκρατίας μέσα στο νέο φορέα, με το περιβάλλον του να τονίζει πως «η Γεννηματά δεν πήρε λευκή επιταγή». Για τον ευρωβουλευτή, το μήνυμα της επόμενης μέρας πρέπει να είναι η πολιτική ανανέωση: ««Για μένα πρέπει το επόμενο διάστημα να εμφανιστεί στην κοινωνία η εικόνα των στελεχών όλων των γενεών που δεν θα συμβολίζουν σε καμία περίπτωση το πελατειακό κράτος και τη δημαγωγία», ανέφερε χαρακτηριστικά.