Πυκνώνουν τα σύννεφα πάνω από την κυβέρνηση μετά τις διαδοχικές αποκαλύψεις που αφορούν πράξεις και παραλείψεις του Πάνου Καμμένου στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Το αρνητικό φορτίο επιτείνει, μάλιστα, την παραμονή μιας εξαιρετικά κρίσιμης συζήτησης στη Βουλή όπου ο Καμμένος προσέρχεται έπειτα από πρωτοβουλία βουλευτών της ΝΔ για να δώσει εξηγήσεις σχετικά με την διαδικασία πώλησης στρατιωτικού υλικού στη Σαουδική Αραβία, ακόμη μια περίεργη υπόθεση που έρχεται στο φως και αφορά πώληση βομβών στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), ενώ νέα τροπή αποκτά και η υπόθεση των Σαουδαράβων και της άγνοιάς τους για τον μεσολαβητή επιχειρηματία που είχε εμφανιστεί ως εκπρόσωπός τους.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες που έφτασαν στη Βουλή από τον τομεάρχη Αμυνας της ΝΔ Βασίλη Κικίλια, ο Πάνος Καμμένος φέρεται να έχει συμφωνήσει και να έχει υλοποιήσει χωρίς διακρατική συμφωνία και χωρίς την έγκριση του ΚΥΣΕΑ, στην πώληση αεροπορικών βομβών τύπου ΜΚ-82 στα ΗΑΕ. Η ΝΔ μάλιστα, επικαλούμενη δημοσιεύματα, υποστηρίζει πως λόγω της έλλειψης διακρατικής συμφωνίας τα ΗΑΕ προέβησαν σε δωρεά (!) 78 εκατ. ευρώ προς το ελληνικό Δημόσιο και τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, δηλαδή δυο χρόνια μετά την πώληση του υλικού, υπήρξε έγκριση από το ΚΥΣΕΑ.

Είναι σαφές ότι αύτη η πρωτόγνωρη –όχι μόνο για τα ελληνικά δεδομένα αλλά για κάθε ευνομούμενο κράτος –διαδικασία επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τη θέση του Καμμένου ενόψει της αυριανής συζήτησης στη Βουλή. Σε όλα αυτά θα πρέπει να προστεθεί ότι ο υπουργός Εθνικής Αμυνας προσπάθησε τον περασμένο Οκτώβριο να νομιμοποιήσει την… προφορική διαδικασία πώλησης στρατιωτικού υλικού, αλλά μετά τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης ανέκρουσε πρύμναν. Σύμφωνα με πληροφορίες στο νομοσχέδιο για την αξιοποίηση κινητών περιουσιακών στοιχείων του υπουργείου Εθνικής Αμυνας εισηγήθηκε μεταξύ άλλων και το εξής: «Η αξιοποίηση του υλικού να ενεργείται με ηλεκτρονική ή προφορική πλειοδοτική δημοπρασία από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Αμυνας». Ωστόσο, μετά τον σάλο που ξέσπασε στην Βουλή εκείνες τις ημέρες, υποχρεώθηκε να αφαιρέσει την λέξη «προφορική». Το γεγονός πάντως ότι αποπειράθηκε να κάνει νόμο του κράτους μια τέτοια διαδικασία συνδέεται πιθανώς με την υπόθεση πώλησης των βομβών στα ΗΑΕ, η οποία έγινε το 2015, εγκρίθηκε από το ΚΥΣΕΑ δυο χρόνια μετά, και αποκαλύπτεται σήμερα…

Μόνος απέναντι σε στοιχεία που «καίνε»

Σε κάθε περίπτωση, η αυριανή συζήτηση αναμένεται να διεξαχθεί σε υψηλούς τόνους καθώς τα ερωτήματα σε σχέση με τους μεσάζοντες, τις πωλήσεις στρατιωτικού υλικού σε τρεις διαφορετικές χώρες (Σαουδική Αραβία, Ιορδανία και τώρα και στα ΗΑΕ) και τον ρόλο του υπουργού Εθνικής Αμυνας είναι πολλά και ποικίλα. Ο Πάνος Καμμένος, απόντος του Αλέξη Τσίπρα, θα βρει απέναντί του συγκεκριμένα στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες εβδομάδες αλλά και το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης, χωρίς να είναι βέβαιο ότι θα τύχει υποστήριξης από το συγκυβερνών κόμμα και τους υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ.

Νέα Δημοκρατία: «Σκάνδαλο πρώτου μεγέθους»

«Πόσο χρόνο χρειάζεται ο Πρωθυπουργός για να αντιληφθεί ότι ο συναρχηγός του είναι αναμεμειγμένος σε σκάνδαλο πρώτου μεγέθους;» επισημαίνει από την πλευρά της η ΝΔ, αναφέροντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας κρύβεται και σιωπά εδώ και 16 μέρες. Με νέα ερώτηση στη Βουλή, μάλιστα, η αξιωματική αντιπολίτευση εγείρει νέους προβληματισμούς για «άλλη σκοτεινή εξαγωγή-πώληση» όπως αναφέρει, πυρομαχικών στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Ειδικότερα, ο αρμόδιος τομεάρχης Αμυνας της ΝΔ Βασίλης Κικίλιας και ο αναπληρωτής του Αναστάσιος Δημοσχάκης καλούν τον υπουργό Αμυνας να απαντήσει εάν πραγματοποιήθηκε πώληση αεροπορικών βομβών στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα χωρίς διακρατική συμφωνία και χωρίς την έγκριση του ΚΥΣΕΑ. Οπως αναφέρουν, «ο κ. Καμμένος είχε εισηγηθεί στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, τον Απρίλιο του 2015, την πώληση 300 αεροπορικών βομβών τύπου ΜΚ-82 στα ΗΑΕ. Aπό δημοσιεύματα όμως, προκύπτει ότι ο αριθμός των βομβών ΜΚ-82 που εξήχθησαν-επωλήθησαν προς τα ΗΑΕ ήταν 1.000 και όχι 300, πως δεν υπήρχε διακρατική ή άλλη συμφωνία-σύμβαση για την πώληση και πως δεν υφίστατο έγκριση από το ΚΥΣΕΑ».

«Προκύπτει ότι λόγω έλλειψης διακρατικής συμφωνίας-σύμβασης τα ΗΑΕ προέβησαν σε δωρεά 78 εκατομμυρίων ευρώ προς το ελληνικό Δημόσιο και από τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους 2017 περίπου υφίσταται ετεροχρονισμένη έγκριση του ΚΥΣΕΑ στη διακρατική συμφωνία ή δωρεά». Γι’ αυτό καλούν τον υπουργό να απαντήσει αν υφίσταται ή όχι διακρατική συμφωνία-σύμβαση για την αξιοποίηση-πώληση των 300 αεροπορικών βομβών τύπου ΜΚ-82 στα ΗΑΕ, όπως εισηγήθηκε στην Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων της Βουλής και με ποια διαδικασία έγινε η πώληση.