Η πλέον μυστηριώδης οδύσσεια της πρόσφατης πολιτικής ιστορίας έλαβε τέλος με την επιστροφή του Σαάντ Χαρίρι στη Βηρυτό. Τελείωσε όμως χωρίς να έχει πέσει ούτε μια αχτίδα φωτός στο μυστήριο. Τι έκανε τον πρωθυπουργό του Λιβάνου να ταξιδέψει στη Σαουδική Αραβία και να ανακοινώσει από εκεί την παραίτησή του; Γιατί παρέμεινε εκεί επί δυο εβδομάδες χωρίς να απαντήσει επί μέρες ολόκληρες στα εύλογα ερωτήματα και την υπόθεση ότι είχε περιέλθει σε ένα είδος ομηρείας από το σαουδαραβικό καθεστώς; Και τι ρόλο έπαιξαν και πάλι οι Σαουδάραβες, προστάτες του θεωρητικά, στην ανάκληση της παραίτησής του;
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι το επόμενο διάστημα η πίεση προς τον Χαρίρι θα αυξηθεί προκειμένου να ξεδιαλύνει τις απορίες που παραμένουν απορίες. Στο διεθνές αεροδρόμιο της Βηρυτού πάντως, το οποίο έχει πάρει το όνομα του επίσης πρωθυπουργού πατέρα του Ραφίκ Χαρίρι που δολοφονήθηκε το 2005, έφτασε λίγο πριν τα μεσάνυχτα. Από εκεί κατευθύνθηκε αμέσως στην πλατεία των Μαρτύρων, στο κέντρο της πρωτεύουσας, όπου προσευχήθηκε στον τάφο του πατέρα του. Δηλώσεις δεν έκανε –η μόνη λέξη που βγήκε από τα χείλη του ήταν ένα «ευχαριστώ» με παραλήπτες τους λιβανέζους πολίτες.
Η ανάκληση της παραίτησης θα γινόταν την επομένη το πρωί κι έπειτα από σχετικό αίτημα του προέδρου Μισέλ Αούν. Βγαίνοντας από το προεδρικό μέγαρο, ο Χαρίρι εξέφρασε την ελπίδα ότι η νέα του απόφαση θα οδηγήσει σε έναν «υπεύθυνο διάλογο γύρω από τα ζητήματα που διχάζουν και τις επιπτώσεις που έχουν αυτά στις σχέσεις του Λιβάνου με τους αδελφούς Αραβες». Είπε ακόμη ότι όλες οι πλευρές στη χώρα του θα πρέπει να πράξουν τα δέοντα ώστε να αποτραπεί η εμπλοκή του Λιβάνου στις συγκρούσεις της περιοχής –έκκληση που έχει κυρίως ως παραλήπτη τη Χεζμπολάχ, την πολιτική οργάνωση που έχει τη στήριξη του Ιράν και της οποίας ο ενισχυμένος ρόλος στην περιοχή έχει ανησυχήσει τη Σαουδική Αραβία.
«Παρουσίασα σήμερα την παραίτησή μου στον πρόεδρο Αούν και εκείνος με κάλεσε να περιμένω ώστε να γίνει διάλογος γύρω από τις λόγους και το πολιτικό παρασκήνιο που με ώθησαν σε αυτήν την απόφαση» ανέφερε ο Χαρίρι στη δήλωσή του κι ενώ εκατοντάδες οπαδοί του είχαν ξεχυθεί στους δρόμους γύρω από το σπίτι του, στο κέντρο της Βηρυτού, ανεμίζοντας τις μπλε σημαίες του κόμματός του. Ο ίδιος φαινόταν ανακουφισμένος γι’ αυτήν την εξέλιξη σε μια οδύσσεια που ξεκίνησε στις 4 Νοεμβρίου, όταν με ένα εντελώς διαφορετικό ύφος ανακοίνωνε από το Ριάντ την παραίτησή του εκφράζοντας τον φόβο ότι θα πέσει θύμα δολοφονίας και επιρρίπτοντας την ευθύνη στο Ιράν και τη Χεζμπολάχ.
Η κυπριακή πρωτοβουλία
Πρωτοβουλία για την εκτόνωση της κρίσης στον Λίβανο ανακοίνωσε πως θα λάβει ο Νίκος Αναστασιάδης. Ο κύπριος πρόεδρος συναντήθηκε με τον Σαάντ Χαρίρι στη Λευκωσία σε στάση που έκανε ο πρωθυπουργός του Λιβάνου καθ’ οδόν προς Βηρυτό από Παρίσι. Η συνάντησή τους διήρκεσε περίπου τρία τέταρτα της ώρας.