Οι Σύροι που παραμένουν παγιδευμένοι στον θύλακα της ανατολικής Γούτας, ο οποίος βρίσκεται υπό πολιορκία, έχουν περιέλθει σε δραματική κατάσταση εξαιτίας της μεγάλης έλλειψης τροφίμων, σε τέτοιο βαθμό που αναγκάζονται να τρώνε σκουπίδια, λιποθυμούν από την πείνα και υποχρεώνουν τα παιδιά τους να σιτίζονται μέρα παρά μέρα, αποκαλύπτει το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ (ΠΕΠ) σε έκθεση που είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας.
Από το Σεπτέμβριο, 174.500 άνθρωποι στην πόλη Ντούμα, στην πολιορκούμενη περιοχή, αναγκάστηκαν να υιοθετήσουν έκτακτα μέτρα για να διαχειριστούν την κατάσταση, επισημαίνεται στην έκθεση:
«Μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται μέτρα, όπως το να καταναλώνουν τρόφιμα που έχουν λήξει, ζωοτροφές, σκουπίδια, ενώ μένουν για ημέρες νηστικοί, γίνονται επαίτες και θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους για να βρουν φαγητό. Επιπλέον, έχουν καταγραφθεί πολλά περιστατικά λιποθυμιών, εξαιτίας της πείνας, σε μαθητές και εκπαιδευτικούς».
Τουλάχιστον 4 άνθρωποι πέθαναν από πείνα, μεταξύ αυτών παιδί στην Ντούμα που αυτοκτόνησε εξαιτίας της πείνας, τονίζεται στην έκθεση, η οποία βασίστηκε σε έρευνα που διεξήχθη μέσω κινητών τηλεφώνων και τις πληροφορίες από πηγές στην εμπόλεμη ζώνη.
Οι κυβερνητικές δυνάμεις πολιορκούν την ανατολική Γούτα, την οποία ελέγχουν οι αντάρτες από το 2012, και δεν έχουν διανεμηθεί τρόφιμα από τις αποστολές της ανθρωπιστικής βοήθειας από τον Αύγουστο, μετά τη διανομή σιτάλευρου.
«Τα παιδιά τρώνε μέρα παρά μέρα»
Αν και η συγκεκριμένη περιοχή είναι αγροτική, είτε βρίσκεται συχνά στην πρώτη γραμμή του μετώπου είτε στο στόχαστρο ελεύθερων σκοπευτών, τονίζει η έκθεση.
«Η κατάσταση πρόκειται να επιδεινωθεί περαιτέρω τις επόμενες εβδομάδες οπότε τα αποθέματα τροφίμων αναμένεται να εξαντληθούν και τα μέτρα για την αντιμετώπιση της κατάστασης που θα υιοθετήσουν τα νοικοκυριά» δεν θα αποφέρουν καρπούς, προειδοποιεί το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ.
Εξαιτίας των κυβερνητικών περιορισμών, το ΠΕΠ μπορεί να παράσχει πολύ μικρό μέρος των τροφίμων που χρειάζεται ο άμαχος πληθυσμός. Δέματα με τρόφιμα για μία οικογένεια τα μοιράζονται έξι οικογένειες.
«Ορισμένα νοικοκυριά καταφεύγουν σε στρατηγικές εναλλασσόμενης σίτισης, τα παιδιά δηλαδή που έφαγαν χθες δε θα φάνε σήμερα».
«Η κόρη μου κλαίει κάθε φορά που κλειδώνω την πόρτα της διότι γνωρίζει ότι σήμερα δεν είναι η σειρά της και θα κοιμηθεί με άδειο στομάχι» αφηγήθηκε γυναίκα, που έχει αναλάβει μόνη της τη φροντίδα της οικογένειάς της.
Οπως λέει, αναγκάζεται να ταΐζει μέρα παρά μέρα την 13χρονη κόρη της και τα δύο ορφανά εγγόνια της ηλικίας 2 και 3 ετών.