Μέχρι σήμερα υπήρχε η βεβαιότητα ότι η ρήση «στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα», που την είχε πρωτοπεί στην Ελλάδα ο Παύλος Μπακογιάννης για να προαναγγείλει προσφυγή στις κάλπες, στη Γερμανία είχε το ακριβώς αντίθετο νόημα: τη μη προσφυγή στις κάλπες. Κάτι που φρόντισε άλλωστε να υπενθυμίσει στις πολιτικές ηγεσίες των κομμάτων της Γερμανίας ο πρόεδρός της Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ λέγοντας πως το καθήκον τους είναι να καταλήξουν σε μια συμβιβαστική συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας και όχι να τον υποχρεώσουν να οδηγήσει τη χώρα σε νέες εκλογές, δηλαδή, κατά την άποψή του, σε αδιέξοδο. Προς τον σκοπό αυτό άλλωστε ο Σταϊνμάγερ αναμένεται να ασκήσει σήμερα έντονες πιέσεις για αλλαγή πολιτικής ρότας στον διάδοχό του στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος ωστόσο επιμένει ότι για την ερχόμενη τετραετία προτιμά τη θέση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εφόσον φυσικά παραμείνει στην προεδρία του κόμματός του.
Ετσι, το ενδεχόμενο να οδηγηθεί για πρώτη φορά στην Ιστορία της η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας σε πρόωρες εκλογές, λόγω αδυναμίας επίτευξης πολιτικών συμβιβασμών ικανών να οδηγήσουν σε κάποια συμμαχική κυβέρνηση, είναι πλέον πιθανότερο από ποτέ.
Το ενδεχόμενο αυτό τρομάζει την Ευρώπη. Μια Ευρώπη όπου έχει πλέον καταστεί λίγο – πολύ συνείδηση πως απαιτούνται ριζικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της –κι αυτές φυσικά για να προωθηθούν χρειάζονται απαραιτήτως μια ισχυρή γερμανική κυβέρνηση, που θα διαθέτει την πολιτική βούληση να αλλάξει πρόσωπα και πράγματα στις Βρυξέλλες.
Επισήμως πάντως, οι κοινοτικοί ιθύνοντες παρουσιάζονται ψύχραιμοι δηλώνοντας πως η ΕΕ δεν θα εισέλθει σε περίοδο αγρανάπαυσης όσο η Γερμανία παραμένει χωρίς κυβέρνηση. Και τι να πουν άλλωστε. Με βάση το υφιστάμενο χρονοδιάγραμμα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή οφείλει στις 6 Δεκεμβρίου να παρουσιάσει προτάσεις για την αναμόρφωση της οικονομικής διακυβέρνησης στην ευρωζώνη, επί των οποίων θα πρέπει δέκα μέρες αργότερα να τοποθετηθούν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων που θα συνεδριάσουν στις Βρυξέλλες. «Δεν θα υπάρξει παύση στην Ευρώπη» διαβεβαίωσε χθες ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς. «Στις 6 Δεκεμβρίου θα παρουσιάσουμε, όπως είναι προγραμματισμένο, τις προτάσεις μας».
Στο επίκεντρο θα βρεθούν ζητήματα όπως η δημιουργία ενός προϋπολογισμού της ζώνης του ευρώ για τις «δύσκολες ώρες», η εκλογή νέου προέδρου στο Eurogroup κ.ά., επί των οποίων η δέσμευση της Γερμανίας είναι εκ των ων ουκ άνευ. Ποιας Γερμανίας όμως, αναρωτιούνται πολλοί πλέον στις Βρυξέλλες, που θέλοντας και μη εδώ και δώδεκα συναπτά έτη έχουν ταυτίσει το Βερολίνο με το πρόσωπο της Ανγκελα Μέρκελ. Μιας Μέρκελ που το πολιτικό της μέλλον κάθε άλλο παρά εξασφαλισμένο φαίνεται αν αποτύχει στην παρούσα φάση να αναλάβει την καγκελαρία, λαμβανομένου υπόψη ότι φωνές αμφισβήτησής της έχουν αρχίσει να ακούγονται μέσα από το ίδιο της το κόμμα και πολύ περισσότερο από το κόμμα των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών που ώς χθες ακόμη της έκανε αγιογραφίες. «Ενδεχόμενη αποχώρηση της Μέρκελ από το γερμανικό πολιτικό προσκήνιο, για την Ευρώπη θα είναι ένα άλμα στο κενό» ανέφερε κοινοτικός διπλωμάτης στις Βρυξέλλες, επισημαίνοντας ότι ο πρώτος που θα πρέπει να ανησυχήσει σε αυτή την περίπτωση είναι ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος φέρεται ότι έχει ήδη πείσει την Ανγκελα Μέρκελ πως διαθέτει την πολιτική βούληση να αλλάξει πρώτα τη χώρα του και μετά μαζί της την Ευρώπη.
Μια από τις σημαντικότερες γερμανικές φωνές στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ, παραδέχεται με δηλώσεις του στην «Ελ Παΐς» ότι η αβεβαιότητα στη Γερμανία θα καθυστερήσει την πρόοδο της ΕΕ σε πολλούς σημαντικούς τομείς, όπως το ευρώ και το Προσφυγικό.
Ανησυχητικά είναι πράγματι τα νέα που έρχονται από το Βερολίνο σε σχέση με το Προσφυγικό, ένα από τα ελάχιστα υψίστης σημασίας πολιτικά προβλήματα της Ευρώπης, όπου η Ανγκελα Μέρκελ δεν έβαλε τα στενά εθνικά της συμφέροντα πάνω από τα ευρωπαϊκά. Η επιλογή της αμφισβητείται πλέον έντονα τόσο στο εσωτερικό της χώρας της όσο και στο εσωτερικό του κόμματός της, όπως άλλωστε εμπράκτως διαπιστώνουν τις τελευταίες μέρες όσοι ταξιδεύουν αεροπορικώς από την Ελλάδα στη Γερμανία.
Αυτοί πάλι που δεν φαίνεται να έχουν κανέναν λόγο να ανησυχούν είναι οι Βρετανοί, οι οποίοι καλώς εχόντων των πραγμάτων θα πρέπει εντός της ερχόμενης διετίας να έχουν εγκαταλείψει την ΕΕ. Το ενδεχόμενο να γίνονται τους επόμενους μήνες οι διαπραγματεύσεις για το Brexit με τη Γερμανία πολιτικώς αποσταθεροποιημένη είναι για το Λονδίνο μάννα εξ ουρανού.