Σε σημαντική αναθεώρηση προς τα κάτω των προβλέψεων για ανάπτυξη της οικονομίας το 2017 προχώρησε ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ λόγω του Brexit, παρουσιάζοντας την εκτέλεση του προϋπολογισμού. Πλέον, η ανάπτυξη φέτος αναμένεται να διαμορφωθεί στη χώρα σε μόλις 1,5% από 2% που προβλεπόταν τον Μάρτιο.
Με τον τρόπο αυτόν είναι πλέον ξεκάθαρο το πώς η ψήφος για αποχώρηση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ενωση επηρεάζει την οικονομία. Ηδη το Brexit έχει προκαλέσει σημαντική υποχώρηση της στερλίνας, αυξάνοντας σημαντικά τον πληθωρισμό λόγω της ανόδου των τιμών της ενέργειας και των εισαγόμενων προϊόντων. Επίσης η κατάσταση της οικονομίας έχει παγώσει τα νοικοκυριά, που βλέπουν τις αποδοχές τους να παραμένουν στάσιμες.
Χαμηλότερη οικονομική ανάπτυξη θα σημάνει και χαμηλότερα φορολογικά έσοδα, δυσκολεύοντας την κυβέρνηση των Συντηρητικών να εφαρμόσει πρόγραμμα ενίσχυσης νοικοκυριών που έχουν δεχθεί πλήγμα έπειτα από χρόνια λιτότητας και περικοπών στις δημόσιες δαπάνες.
«Αντιλαμβανόμαστε την απογοήτευση οικογενειών των οποίων τα πραγματικά εισοδήματα βρίσκονται υπό πίεση», είπε ο Χάμοντ, αναγνωρίζοντας ουσιαστικά ότι ο υψηλός πληθωρισμός που φτάνει πλέον το 3% και η ασθενής αύξηση των εισοδημάτων πλήττουν τις τσέπες τους. Η αύξηση του πληθωρισμού ανάγκασε την Τράπεζα της Αγγλίας να αυξήσει για πρώτη φορά τα επιτόκια δανεισμού έπειτα από σχεδόν δέκα χρόνια.
Αίσθηση προκαλεί ακόμη το γεγονός ότι η βρετανική κυβέρνηση υποβάθμισε σημαντικά και τις προβλέψεις για ανάπτυξη τα επόμενα πέντε χρόνια. Πλέον η ανάπτυξη αναμένεται να φτάσει το 1,4% το 2018, το 1,3% το 2019, επίσης το 1,3% το 2020, το 1,5% το 2021 και το 1,6% το 2021. Οι προβλέψεις του Μαρτίου έκαναν λόγο για ανάπτυξη κατά 1,6% το 2018, 1,7% το 2019, 1,9% το 2020 και 2% το 2021.
Επίσης το Λονδίνο θα βάλει στην άκρη 3 δισ. στερλίνες (3,4 δισ. ευρώ) για να γίνουν οι απαραίτητες προετοιμασίες για το Brexit. Οι μέχρι τώρα προβλέψεις ανέφεραν ότι για να προετοιμαστεί η αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ θα χρειάζονταν 700 εκατ. στερλίνες (περίπου 780 εκατ. ευρώ με τη σημερινή ισοτιμία).
Πλέον το έλλειμμα του προϋπολογισμού της Βρετανίας αναμένεται να διπλασιαστεί για το οικονομικό έτος 2021-2022, φτάνοντας το 1,3% ως ποσοστό επί του ΑΕΠ. Οι προηγούμενες προβλέψεις έκαναν λόγο για έλλειμμα 0,7%. Ο Χάμοντ ανακοίνωσε επίσης αύξηση της φορολογίας για τα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα και επενδύσεις 400 εκατ. στερλινών σε υποδομές φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων. Αναφορικά με το Brexit, ο Χάμοντ είπε ότι η κυβέρνηση έχει θέσει ως προτεραιότητά της την επίτευξη προόδου στις διαπραγματεύσεις. Η πρόοδος αυτή αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες.