Μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων της και αύξηση των οργανικών της επιδόσεων κατά 11% πέτυχε η Εθνική Τράπεζα στο γ’ τρίμηνο του 2017. Αυτό προκύπτει από τα αποτέλεσμα του γ’ τρίμηνου του 2017 που δημοσιοποίησε χθες ο όμιλος της Εθνικής. Ωστόσο, το ίδιο διάστημα, οι προβλέψεις για τα κόκκινα δάνεια –παρά την αποκλιμάκωσή τους –δεν επέτρεψαν στην τράπεζα να εμφανίσει κερδοφορία.
Συγκεκριμένα, η τράπεζα παρουσίασε μείωση για έκτο συνεχόμενο τρίμηνο στα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (κατά 0,2 δισεκατομμύρια ευρώ). Μάλιστα, η συνολική μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της τράπεζας ανέρχεται συνολικά στα 3,5 δισ. ευρώ από το τέλος του 2015, και ήδη όπως ανακοινώθηκε έχει υπερβεί τον στόχο της για το 2017. Στο ίδιο διάστημα ο Ομιλος της Εθνικής περιόρισε τις ζημίες μετά από φόρους από συνεχιζόμενες δραστηριότητες σε 49 εκατ. ευρώ το γ’ τρίμηνο του 2017 από 58 εκατ. ευρώ το β’ τρίμηνο του 2017, ενσωματώνοντας αποτιμητικές ζημίες και λοιπές επιβαρύνσεις ύψους 81 εκατ. ευρώ, οι οποίες αντιστάθμισαν το όφελος από τη μείωση των προβλέψεων για επισφαλή δάνεια.
Οπως ανακοίνωσε η Εθνική, τα οργανικά κέρδη προ προβλέψεων του εννεαμήνου στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 11% σε ετήσια βάση και διαμορφώθηκαν σε 633 εκατ. ευρώ αντανακλώντας τη θετική επίδοση των καθαρών εσόδων από τις προμήθειες (+52% σε ετήσια βάση) και τη σημαντική περιστολή των λειτουργικών δαπανών (-9% σε ετήσια βάση).
Οι εγχώριες προβλέψεις για επισφαλή δάνεια αποκλιμακώθηκαν κατά 24% σε τριμηνιαία βάση και διαμορφώθηκαν σε 151 εκατ. ευρώ το γ’ τρίμηνο του 2017.
Παράλληλα η τράπεζα ολοκλήρωσε την πρώτη έκδοση καλυμμένων ομολόγων από το 2009 στις διεθνείς χρηματαγορές, εκδίδοντας τριετές ομόλογο ύψους 750 εκατ., ενώ μειώθηκε και η χρηματοδότησή της μέσω ΕLA κατά 4,6 δισ. ευρώ από το τέλος του δ’ τριμήνου 2016 σε μόλις 1 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο. Τέλος, η χρηματοδότηση από το Ευρωσύστημα διαμορφώθηκε σε 4,7 δισ. από 12,3 δισ. ευρώ στο τέλος του 2016, ενώ η επικείμενη ολοκλήρωση των αποεπενδύσεων από την Εθνική Ασφαλιστική, τη Banca Romaneasca και τη Vojvodjanska Banka θα ενισχύσει τη ρευστότητα της ΕΤΕ κατά περίπου 1,7 δισ. ευρώ.